Ο Θ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΛΟΥ

O μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος Τουρισμού Θάνος Θεοδώρου είναι ο νέος δήμαρχος Βόλου στη θέση του Αχιλλέα Μπέου. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο κ. Μπέος στην δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας, η οποία την αποδέχθηκε ομόφωνα. Κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Θεοδώρου πήρε 29 θετικές ψήφους

(26 από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, τους δύο ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους Χαυτούρα και Γρηγορίου και από την κ. Τσοπουρίδου της παράταξης «Δύναμη Βόλου» του “γαλάζιου” Ν. Μιτζικού, οι οποίοι δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν για το καλό της πόλης).

Νωρίτερα είχαν αποχωρήσει δηλώνοντας ότι η διαδικασία αφορά αποκλειστικά την παράταξη της πλειοψηφίας, ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς των «Δρόμων Συνεργασίας», οι έξι ανεξαρτητοποιηθέντες δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη οι «Δρόμοι Συνεργασίας», η «Επιλογή Ευθύνης» και η ΛΑΣ. Παράλληλα απουσίαζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, Μιχ. Μιτζικός,  Νατάσσα Οικονόμου, Φ. Λαμπρινίδης και ο Ν. Στόικος.

Σε δήλωσή του ο νέος δήμαρχος τόνισε  χαρακτηριστικά:

«Με την παρούσα θα ήθελα να σας ανακοινώσω την κοινή απόφαση του Δημάρχου μας κυρίου Αχιλλέα Μπέου, εμού, καθώς και όλης της δημοτικής μας ομάδας, να είμαι εγώ το πρόσωπο που θα υποκαταστήσει προσωρινά το Δήμαρχο στην τυπική άσκηση των καθηκόντων του.

Η Δημοτική Αρχή, αλλά ιδιαίτερα εγώ ο ίδιος παραμένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας, το πρόγραμμα που έχουμε εκπονήσει και εξαγγείλει και ειδικά στον τρόπο διοίκησης που επέλεξε ο Δήμαρχός μας Αχιλλέας Μπέος, τα θετικά αποτελέσματα του οποίου ήδη έχουν αντιληφθεί οι δημότες μας από τον πρώτο κιόλας χρόνο θητείας μας.

Είναι για εμένα αυτονόητο και θα πρέπει να είναι και σε εσάς, αλλά και στους δημότες μας ξεκάθαρο ότι ουδέν αλλάζει στην ουσιαστική διοίκηση του Δήμου μας, καθώς παραμένουμε η Δημοτική Αρχή που οι πολίτες επέλεξαν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, υπό τις αποφάσεις και κατευθυντήριες γραμμές εκείνου που αναδείχθηκε ως Δήμαρχος.

Εννοείται ότι η συνεργασία αλλά και η συμβολή του Δημάρχου Αχιλλέα Μπέου θα είναι συνεχής και αδιάλειπτη, σε όλα τα μεγάλα θέματα της πόλης μας που παραμένουν ανοικτά αλλά και σε νέα που θα προκύψουν. Επομένως στην πράξη τίποτε δεν αλλάζει εφόσον ο Δήμαρχος θα εξακολουθήσει να είναι κινητήριος μοχλός.

Για όσους δε, τους διαφεύγει ο Δήμαρχος εκλέγεται μέσα από την πιο δημοκρατική διαδικασία αυτή των εκλογών, από τους πολίτες και όχι από τα συμβούλια. Άρα η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει την ολοκλήρωση του έργου της σύμφωνα με την εντολή που της έδωσε ο βολιώτικος λαός.

Η πρόταση του Δημάρχου και η ομόφωνη απόφαση της ομάδας μας με τιμούν ιδιαιτέρως και απόλυτη δέσμευσή μου είναι να ακολουθήσω πιστά τις αποφάσεις του Δημάρχου μας ως προς το πρόγραμμα και τη διοίκηση του Δήμου μας.

Σας καλώ λοιπόν και εσάς ως αντιπολίτευση, να αφήσετε τα κομματικά σας συμφέροντα και να συνεργαστείτε με τη Δημοτική Αρχή, ώστε να δημιουργήσουμε το Βόλο των ονείρων μας, το Βόλο που αγαπάμε, μακριά από κάθε είδους πολιτικές σκοπιμότητες».

Το βιογραφικό του νέου δημάρχου

Γεννήθηκε το 1985 και μεγάλωσε στο Βόλο. Αποφοίτησε από το 7ο Ενιαίο Λύκειο Βόλου και είναι πτυχιούχος του τμήματος Χρηματοοικονομικών (ΒΑ) του Kingston University. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του και επιστρέφοντας στο Βόλο το 2007, ασχολήθηκε ενεργά με τον αθλητισμό και το τοπικό ποδόσφαιρο. Διετέλεσε Πρόεδρος του Α.Ε.Σ. “Ορμίνιο” Πορταριάς επί τρία συναπτά έτη, ήταν υπεύθυνος της ομάδας Νέων και Γενικός Αρχηγός της ομάδας της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου. Ζει και εργάζεται στο Βόλο ως υπεύθυνος οικονομικής διαχείρισης σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο του Τουρισμού.

Επιλογή Ευθύνης: «Χωρίς πολιτική νομιμοποίηση ο νέος δήμαρχος»

«Χωρίς πολιτική νομιμοποίηση ο νέος δήμαρχος», επισημαίνουν, σε δήλωσή τους, που κατατέθηκε στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», Ν. Οικονόμου, Α. Παπατόλιας, Φ. Λαμπρινίδης και Ν. Στόικος, στην οποία εξηγούν τους λόγους για τη μη συμμετοχή τους, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για την εκλογή του αντικαταστάτη του Αχ. Μπέου, ο οποίος τελεί σε καθεστώς αργίας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της παράταξης έχει ως εξής:

«Η δημοτική ομάδα της παράταξής μας, “Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά”, θα απέχει από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκλογή του νέου δημάρχου.

Η απόφασή μας αυτή είναι απολύτως συνεπής προς την πολιτική θέση που εξαρχής έχουμε διατυπώσει, καταγγέλλοντας τη μεθόδευση του κ. Μπέου  στις δημοτικές εκλογές του 2014, η οποία προδιέγραφε τη σημερινή εξέλιξη. Με την αποχή μας από τη σημερινή συνεδρίαση θέλουμε να σηματοδοτήσουμε  με τον πιο ξεκάθαρο και υπεύθυνο τρόπο ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμπράξουμε στην εργαλειακή χρησιμοποίηση και τον ευτελισμό της θεσμικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από την προεκλογική περίοδο, είχαμε καταγγείλει την επιλογή του κ. Μπέου να εμπλέξει αδίστακτα τον Δήμο στις δικαστικές του εκκρεμότητες και να χρησιμοποιήσει τη λαϊκή ψήφο σαν προσωπική ασπίδα προστασίας. Είχαμε επισημάνει πως ήταν πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο να διεκδικεί να γίνει δήμαρχος της πόλης, πριν ξεκαθαρίσει τις δικαστικές του εμπλοκές, δεδομένου ότι ήταν ανοιχτό το σοβαρό ενδεχόμενο -σχεδόν η βεβαιότητα- να τεθεί σε αργία και, στη συνέχεια, να αναδειχθεί, μέσα από συμφωνίες στο παρασκήνιο, δήμαρχος άλλος από αυτόν που θα ψήφιζαν οι δημότες, όπως και θα συμβεί τελικά. Δικαιωθήκαμε, λοιπόν, δυστυχώς για την πόλη, απόλυτα στις πολιτικές επισημάνσεις και την τεκμηριωμένη κριτική μας.

Ούτως ή άλλως, όποιος κι αν είναι ο αντικαταστάτης του, θα ασκεί τα καθήκοντα του δημάρχου χωρίς πολιτική νομιμοποίηση. Άλλωστε, η σχετική διάταξη του νόμου για την αντικατάσταση των δημάρχων, αυτό που στην πραγματικότητα καλύπτει είναι η περίπτωση αιφνίδιας και απρόσμενης κατάστασης, που προέκυψε, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, και όχι την περίπτωση καθαρής πολιτικής εξαπάτησης των δημοτών, όπως συνέβη με τον κ. Μπέο, αφού, στην προκειμένη περίπτωση, η εξέλιξη αυτή είχε προδιαγραφεί προεκλογικά, και μάλιστα, είχε ευθέως επισημανθεί από εμάς αλλά και από άλλες παρατάξεις. Πόσω μάλλον που ο κ. Μπέος, με τις προκλητικές δηλώσεις του ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να διοικεί από το παρασκήνιο τον Δήμο, δεν αφήνει αμφιβολία ότι αντιλαμβάνεται τον αντικαταστάτη του ουσιαστικά σαν αχυράνθρωπό του. Μόνο που θα αιφνιδιαστεί δυσάρεστα και πάλι, γιατί επιμένει να  λογαριάζει ερήμην της νομιμότητας και των ελεγκτικών οργάνων της πολιτείας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η εκλογή του νέου δημάρχου αφορά αποκλειστικά το εσωτερικό της ομάδας του. Αν και δεν θα έχει την αναγκαία πολιτική νομιμοποίηση, είναι αυτονόητο πως θα σεβαστούμε το θεσμικό ρόλο του αντικαταστάτη και θα τον κρίνουμε συγκεκριμένα, με βάση τις πράξεις και παραλείψεις του. Πρωτίστως από το κατά πόσο θα αποδεχθεί το ρόλο της μαριονέτας που του επιφυλάσσει ο κ. Μπέος. Και βεβαίως από τις πολιτικές που θα εφαρμόσει και τη διοίκηση που θα ασκήσει. Τον καλούμε, για το  συμφέρον της πόλης και του Δήμου, να συναισθανθεί τις μεγάλες ευθύνες του νέου ρόλου του και όχι μόνο να μη συνεχίσει, αλλά να προσπαθήσει να περιορίσει τις καταστροφικές για την πόλη συνέπειες της διοίκησης Μπέου.

Ο Βόλος βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστια προβλήματα και μεγάλες προκλήσεις. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να σκιαμαχούμε διαρκώς με φαντάσματα, καταχθόνιες δυνάμεις και ανεμόμυλους, παρακολουθώντας αμέριμνα μια πορεία εκφυλισμού και ιστορικής παρακμής της πόλης μας. Στην κρίσιμη αυτή φάση για την πόλη και τον Δήμο, θα συνεχίσουμε ως παράταξη να ασκούμε γόνιμη, δημιουργική και μαχητική αντιπολίτευση, από τη θέση που μας έταξαν οι συμπολίτες μας, ενισχύοντας τη συλλογική μας λειτουργία, ενδυναμώνοντας την παρουσία μας στην κοινωνία και τα προβλήματά της και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη συνεργασιών με όλες εκείνες τις δυνάμεις που αισθάνονται ευθύνη απέναντι στη δημοκρατική παράδοση της πόλης, τον πολιτισμό, την ιστορία και την αισθητική της. Όλες τις δυνάμεις που πιστεύουν σε μια αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη και χειραφετημένη από τα κόμματα, το κράτος και τα ιδιοτελή συμφέροντα.»

Μέσα στις γιορτές η απόφαση από το ΣτΕ

Να σημειωθεί  ότι ο κ. Μπέος τέθηκε σε αργία με απόφαση που υπέγραψε ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας μετά το αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για την υπόθεση των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων του 2011, δίκη η οποία έχει ορισθεί για τον Απρίλιο του 2016.

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Αχιλλέα Μπέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης που τον θέτει σε αργία, αναμένεται να εξεταστεί στη διάσκεψη του ανώτατου δικαστηρίου που θα γίνει είτε την περίοδο Χριστουγέννων -Πρωτοχρονιάς, είτε στις αρχές του νέου έτους.

aftodioikisi.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ