ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 70;

Ενώ υπάρχει συζήτηση για πόσο επιθετικά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται η υψηλή αρτηριακή πίεση στους ηλικιωμένους, ο ορισμός της υγιούς πίεσης του αίματος ΔΕΝ  μεταβάλλεται με την ηλικία για το γενικό πληθυσμό.

Φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι μια ένδειξη κάτω από 120/80. Ο αριθμός, 120, είναι η συστολική πίεση, όταν η καρδιά χτυπά και αντλεί αίμα, ενώ ο αριθμός 80, είναι η διαστολική πίεση, όταν η καρδιά είναι σε κατάσταση ηρεμίας μεταξύ των παλμών.

Μια υγιής πίεση αίματος θα πρέπει να είναι κάτω από τα δύο αυτά νούμερα, υποδεικνύοντας χαμηλό κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ξεκινά από 140/90.

Οι μετρήσεις μεταξύ 120/80 και 140/90 θεωρούνται ως προυπέρταση.

Οι ειδικοί διαφωνούν για το αν οι ηλικιωμένοι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για να διατηρούν την αρτηριακή τους πίεση κάτω από 140/90, διότι αυτό απαιτεί τη χρήση αρκετών φαρμάκων, που ενδέχεται να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα, και η αγωγή μπορεί να προκαλέσει ζάλη και να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσεων.

Πέρυσι, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων έκανε συστάσεις για τα άτομα ηλικίας 60 ετών και μγαλύτερα, σύμφωνα με τις οποίες η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να ξεκινά μόνο σε πιέσεις 150/90.

Σύμφωνα με αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA, οι άνθρωποι πάνω από 60 ετών, των οποίων η πίεση είναι πάνω από 140/90, αλλά χαμηλότερη από 150/90 θα πρέπει να παίρνουν άλλα μέτρα, όπως απώλεια βάρους, άσκηση και μείωση της πρόσληψης αλατιού, δήλωσε ο Δρ Paul A. James, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Αλλά οι ασθενείς 60 ετών και άνω οι οποίοι ήδη λαμβάνουν φάρμακα για να διατηρούν την πίεσή τους κάτω από 140/90,  ΔΕΝ πρέπει να αλλάξουν πορεία, είπε.

Το American College of Cardiology εξακολουθεί να συνιστά η αρτηριακή πίεση να βρίσκεται κάτω από 140/90 σε άτομα ηλικίας έως 80 ετών, και η American Heart Association, λέει οτι η αρτηριακή πίεση θα πρέπει να είναι κάτω από 140/90 μέχρι περίπου την ηλικία των 75 ετών.

Μετά από αυτές τις ηλικίες, ο Δρ Elliott Antman, ο τέως πρόεδρος του American Heart Association είπε οτι  «θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε την αρτηριακή πίεση να φτάσει έως το 150.”

Παρόλα αυτά, οι θεραπευτικές συστάσεις θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν πιο επιθετικές. Τον Σεπτέμβριο, οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας σταμάτησαν απότομα μια μεγάλη μελέτη που αφορούσε ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρδιακή νόσο, όταν κατέστη σαφές ότι η μείωση της συστολικής πίεσης τους σε κάτω από 120 -και όχι 140- μειώνει δραματικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Νέα δεδομένα από αυτή τη μελέτη δημοσιεύτηκαν τον περασμένο μήνα.

Ιατρικές ομάδες θα εξετάσουν τα δεδομένα για να αποφασίσουν πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν τις τρέχουσες συστάσεις.

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ