ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Την Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2015 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας. Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν και ο προϋπολογισμός της Δημοτικής Πινακοθήκης (ΜΓΙΚ) του 2016. Τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό καταψήφισε μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση.

Τον υπερψήφισαν η δημοτική αρχή και οι υπόλοιπες δυνάμεις που τοποθετήθηκαν είτε με Λευκό είτε θετικά, δείχνοντας στην ουσία την ανοχή τους.

Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός αποδεικνύει πως και η σημερινή Δημοτική Αρχή κινείται στα χνάρια των προηγούμενων. Καρφί δεν τους καίγεται για το δικαίωμα  στον πολιτισμό του λαού της πόλης. Από τον προϋπολογισμό της Πινακοθήκης φαίνεται καθαρά πως τα μεγάλα λόγια της δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ κ.α. για στροφή στον πολιτισμό, αφορά λίγους και όχι το σύνολο των δημοτών.

Αποδεχόμενοι πλήρως τη λογική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ να μην υπάρξουν προσλήψεις, αλλά και της ανταποδοτικότητας στην τοπική διοίκηση, διευρύνει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ενώ βάζει πλώρη για να ενοικιαστεί το αναψυκτήριο της πινακοθήκης, αντί της διεκδίκησης  μόνιμου προσωπικού για τις λειτουργικές ανάγκες.

Στον απολογισμό της περασμένης χρονιάς γίνεται αποδεκτό πως έχουν μειωθεί οι μαθητές του Ελεύθερου Εργαστηρίου που λειτουργεί στο χώρο της Πινακοθήκης εξαιτίας της αδυναμίας των γονιών ή των ενήλικων μαθητών να πληρώσουν δίδακτρα και φυσικά δεν γίνεται κουβέντα για μείωση των διδάκτρων. Αντίθετα η απόφαση είναι να συνεχίσουν με τα ίδια ποσά (160 ευρώ/έτος).

Στα δίδακτρα για την παρακολούθηση του Ελεύθερου Εργαστηρίου προστίθενται τα χρήματα για υλικά και αναλώσιμα, καθώς το ποσό που ξοδεύτηκε όλη την προηγούμενη χρονιά, και προϋπολογίζεται και για το 2016 είναι 2.146,52 ευρώ.

Το βασικότερο όλων, που δείχνει ξεκάθαρα πως σε τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν τους προκατόχους τους, είναι πως αποδέχονται το φόρτωμα όλων των δαπανών στους δήμους. Στον Προϋπολογισμό της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας εδώ και χρόνια (από το 1995) δεν διεκδικούνται χρήματα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αποδέχονται το ξεζούμισμα των δημοτών με δημοτικά τέλη και δίδακτρα, απαλλάσσοντας την κεντρική διοίκηση από αυτή την υποχρέωση.

Επιστέγασμα όλων αυτών είναι η τοποθέτηση όλων των πρωτοβουλιών, εκθέσεων και εκδηλώσεων με πολιτιστικό περιεχόμενο, κάτω από το στόχο της Δημοτικής Αρχής  να γίνει η Λάρισα πολιτιστική πρωτεύουσα της ΕΕ. Έχουμε πλούσια πείρα σαν χώρα από τέτοιες «πρωτοβουλίες» σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη. Στις πόλεις αυτές παρουσιάστηκαν πολυδάπανες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ασύνδετες, κενές περιεχομένου που πραγματοποιούνταν από επιχειρηματικά γραφεία. Κοσμικές εκδηλώσεις και κακόγουστες δράσεις που περιθωριοποίησαν ή απώθησαν ότι προοδευτικό υπήρχε στην περιοχή. Μάλιστα στοχεύουν σε πολυδάπανες τέτοιους είδους εκδηλώσεις την ίδια στιγμή που και στην πινακοθήκη και σε σειρά δομών η χρηματοδότηση από το Δήμο είτε μένει η ίδια είτε μειώνεται.

Άλλη πλευρά που πρέπει να προβληματίσει το λαό τη πόλης μας είναι ποιανού πολιτιστική πρωτεύουσα προσπαθούν να γίνει η πόλη. Πολιτιστική πρωτεύουσα στα πλαίσια της ΕΕ , σημαίνει πρωτεύουσα αυτών που μαζί με το ΝΑΤΟ σφάζουν τους λαούς για λογαριασμό των καπιταλιστών. Αυτών που αδιαφορούν για τις ζωές χιλιάδων προσφύγων και  μεταναστών.

 

Να σταθούμε απέναντί τους. Δεν περιμένουμε τίποτα από την ταξική πολιτική δήμου, περιφέρειας και κυβέρνησης.

Είναι ανάγκη σήμερα η συντονισμένη δράση των εργατικών συνδικάτων , των πολιτιστικών φορέων και συλλόγων του κινήματος της νεολαίας, των ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων με στόχο την προσπάθεια προβολής της προοδευτικής τέχνης. Η διεκδίκηση γενναίας χρηματοδότησης των δομών , όπως και της Πινακοθήκης από τα αρμόδια Υπουργεία.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ