ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΥΛΑΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ξεχωριστός και φέτος ο προεόρτιος γιορτασμός των Χριστουγέννων στο 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, το σχολείο στη φυλακή Λάρισας. Η φετινή χριστουγεννιάτικη γιορτή είχε τίτλο: “Τα δικά μου Χριστούγεννα”. Εκπαιδευόμενοι από διαφορετικές χώρες έγραψαν δικά τους «σκληρά» κείμενα για το πως βιώνουν αυτές τις μέρες μέσα στο κελί,

αλλά θυμήθηκαν και ξεχωριστά γι’ αυτούς Χριστούγεννα από το μακρινό παρελθόν. Άλλοι ανέφεραν πως γιορτάζονται αυτές οι ημέρες, ακόμη και σε μη χριστιανικές χώρες. Ένας εκπαιδευόμενος διάβασε στους προσκεκλημένους και τους συνεκπαιδευόμενούς του ένα γράμμα που ετοίμασε για τον γιό του.

Στη συνέχεια τέσσερις εκπαιδευόμενοι παρουσίασαν με δραματοποιημένο τρόπο ένα σπάνιο γεγονός στα ιστορικά χρονικά, μια πολεμική ανακωχή λόγω Χριστουγέννων στα χαρακώματα των βρετανικών και γερμανικών δυνάμεων τον Δεκέμβριο του 1914. Ακολούθησε η παρουσίαση ενός μικρού θεατρικού έργου για τον πρόσφυγα που περνάει δύσκολα Χριστούγεννα μέχρι που συναντάει το πνεύμα της Αγάπης και έναν… φιλάνθρωπο παππού.

Τέλος, ευχήθηκαν «καλές γιορτές» στη γλώσσα καταγωγής τους, αλλά τραγούδησαν τα κάλαντα στη γλώσσα φιλοξενίας τους. Αποζημιώθηκαν με ένα ζεστό χειροκρότημα από τους καλεσμένους, ένα γλυκό που πρόσφεραν το αρτοποιείο Μπαλαής και ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου και μια σακούλα με δώρα από τα εκπαιδευτήρια Ράπτου. Επίσης, το Γαλλικό Ινστιτούτο πρόσφερε χρώματα και πινέλα για τις ζωγραφιές τους.

Τις προσφορές των δωρητών μοίρασε ο Marouan, ένας Αι-Βασίλης που ήρθε από …τη Συρία. Τη γιορτή επιμελήθηκε η υποδιευθύντρια του σχολείου Ευαγγελία Κακαρόντζα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ