ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΓΡΟΤΩΝ

Στις καλένδες παραπέμπει το υπουργείο Ανάπτυξης, το σχέδιο για ίδρυση Αγορών Παραγωγών (farmers market), όπως φαίνεται και από την απάντηση του υπουργού, σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο Λαρισαίος βουλευτής της ΝΔ, κ. Χρήστος Κέλλας, για το συγκεκριμένο θέμα,

σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Λαρισαίος πολιτικός, σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Σταθάκη.

Αναλυτικά ο κ. Κέλλας αναφέρει:

«Είναι τουλάχιστον λυπηρό, να βλέπεις μια Κυβέρνηση να μην ενδιαφέρεται, στο ελάχιστο, για οτιδήποτε αναπτυξιακό και καινοτόμο. Η αγορά αγροτών, ένα σχέδιο που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2014 και το μόνο που χρειαζόταν για να ξεκινήσει, ήταν μια Κοινή Υπουργική Απόφαση, θα έδινε ώθηση σε όλους τους παραγωγούς να πουλήσουν απευθείας τα προϊόντα τους στους καταναλωτές. Ακόμη θα ευνοούσε την ανάπτυξη των οικογενειακών συνεταιρισμών, αφού στην εν λόγω αγορά εκτός από τα προϊόντα κατευθείαν από το χωράφι, θα μπορούσαν να πωλούνται και μεταποιημένα προϊόντα οικοτεχνίας των ίδιων των παραγωγών ή τρίτων, για λογαριασμό των παραγωγών. Φαίνεται όμως ότι και αυτό το σχέδιο παραπέμπεται στις καλένδες».

Η απάντηση του Υπουργού, μεταξύ άλλων αναφέρει:

Οι αποκαλούμενες αγορές ως «Αγορές χωρίς μεσάζοντες», δεν ορίζονται ρητά στο ν. 4264/2014 «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και άλλες διατάξεις, όπως ισχύει. Ωστόσο η λειτουργία τους μπορεί να ενταχθεί στην λειτουργία των υπαίθριων αγορών των άρθρων 26 και 28 του ίδιου νόμου. Ήτοι, οι παραγωγοί οι οποίοι δεν κατέχουν άδεια άσκησης υπαίθριου εμπορίου, μπορούν να συμμετέχουν και να πωλούν οι ίδιοι απευθείας στους καταναλωτές την παραγωγή τους σε υπαίθριες αγορές, εκτός των λαϊκών αγορών και αφού λάβουν σχετική άδεια συμμετοχής στις προαναφερόμενες αγορές, η οποία εκδίδεται από το οικείο Δημοτικό συμβούλιο ή τον οικείο Περιφερειάρχη.

Πολλοί Δήμοι της χώρας, για να προσφέρουν στους δημότες τους τη δυνατότητα να προμηθεύονται απευθείας από τους παραγωγούς αγροτικά  προϊόντα, προσδιορίζουν στο πλαίσιο των ανωτέρω διατάξεων χώρους διάθεσης σχετικών προϊόντων. Στο ανωτέρω πνεύμα κινείται και ο ν. 4235/2014, άρθρο 56, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα ίδρυσης Αγορών Παραγωγών (farmers market), ώστε οι παραγωγοί να διαθέτουν απευθείας στο καταναλωτικό κοινό τα προϊόντα τους, ενισχύοντας παράλληλα την τοπική οικονομία και εκεί ακριβώς εδράζεται η ερώτηση του βουλευτή.

Συνεπώς, η ανωτέρω διάταξη δεν εισήγαγε κάποια καινοτομία, αλλά η αποσπασματική εισαγωγή της, ήταν ο λόγος στον οποίο προσέκρουσε η προβλεπόμενη έκδοση ΚΥΑ. Το στοιχείο αυτό είναι από τα θέματα, τα οποία εξαρχής έχουμε εντοπίσει, όπως και σειρά άλλων θεμάτων, για το υπαίθριο εμπόριο, που χρήζουν επανεξέτασης και καθιέρωσης νέου νομοθετικού πλαισίου, ώστε να αποτραπούν υποκειμενικές ερμηνείες, που οδηγούν σε αθέμιτες συμπεριφορές, αλλά και επικαλύψεις εμπλεκόμενων φορέων.

Για το σκοπό αυτό, έχει συσταθεί, ομάδα εργασίας για την αναθεώρηση, βελτίωση και κωδικοποίηση του κανονιστικού πλαισίου του στεγασμένου και υπαίθριου εμπορίου, όπου θα συμπεριληφθούν και οι «αγορές χωρίς μεσάζοντες». Η νέα νομοθεσία προγραμματίζεται να εισαχθεί το πρώτο τετράμηνο του 2016.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ