Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Την ώρα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρά στο τσάκισμα των συντάξεων και της Κοινωνικής Ασφάλισης, η κυβερνητική εκπρόσωπος χωρίς ίχνος ντροπής εμπαίζει τον εργαζόμενο λαό, ισχυριζόμενη ότι δεν το κάνει! Συγκεκριμένα σε δήλωσή της αναφέρει πως η κυβέρνηση με την πρόταση που κατέθεσε για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού,

δεν μειώνει ούτε ένα ευρώ κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Ψεύδεται ασύστολα!  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήδη με τον Ν. 4334/2015 μείωσε αναδρομικά από 1ης Ιούλη 2015, την κύρια σύνταξη κατά 2% και την επικουρική κατά 6% και μάλιστα επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, με την αύξηση των κρατήσεων για τον κλάδο υγείας, που σημειωτέον μέχρι σήμερα ούτε 1 ευρώ απ’ αυτά δεν πήγε για την υγεία!

Επίσης από 1η Σεπτέμβρη του 2015, με τον νέο τρόπο υπολογισμού η κύρια σύνταξη σε όλα τα ταμεία μειώθηκε επιπλέον κατά 2-3%. Αν παράλληλα υπολογιστούν ο χρόνος ανεργίας και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις κάθε μορφής που κυριαρχούν, οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες.

Επίσης με το νόμο 4336/2015 (άρθρο 2 περ. 3, υποπαρ.Ε3), επέβαλε μείωση του κατώτατου ορίου σύνταξης από 486 € σε 392 €!, μείωση 10% σε όσους συνταξιοδοτηθούν με μειωμένες συντάξεις λόγω ορίου ηλικίας! Π.χ ασφαλισμένη με 700 € πλήρη σύνταξη και 20 έτη ασφάλισης, αν επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 62 ετών, θα πάρει 420 € κύρια σύνταξη δηλαδή μείωση 40%, μέχρι να φτάσει στα 67 πού θα λάβει 490 €.

Με τον ίδιο νόμο (4336/2015, άρθρο 2 παρ.Ε.2, περ.1α), μειώνει το τμήμα μεταξύ οργανικού και κατώτατου ποσού (προνοιακού) σύνταξης! Το μέτρο αυτό πλήττει όσους συνταξιοδοτούνται με περιορισμένο χρόνο ασφάλισης και χαμηλές συντάξιμες αποδοχές, οι οποίοι θα παίρνουν τα κατώτατα ποσά .Η σύνταξη θα είναι ως 300 €. Καταργεί επίσης άμεσα το ΕΚΑΣ για 60.000 συνταξιούχους και οριστική κατάργησή του έως το 2019 για τους υπόλοιπους 300.000 συνταξιούχους! Παγώνει την κατώτερη σύνταξη στη σημερινή ονομαστική της αξία ως το 2021!

Ενώ η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, ενώ έκανε γαργάρα την επαναφορά της 13ης σύνταξης, αραδιάζει χοντροκομμένα ψέματα με στόχο να κάμψει την αγωνιστική απάντηση και τις διεκδικήσεις. Ακόμα περιμένουν οι εργαζόμενοι την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.

Σε ότι αφορά τις νέες μειώσεις συντάξεων των σημερινών συνταξιούχων, η κυβέρνηση λέει ότι θα τις μεταθέσει για το 2018, με το τρικ της προσωπικής διαφοράς και φυσικά μειώνει τις νέες συντάξεις με το νέο τρόπο υπολογισμού τους. Επιπλέον, αυξάνει τις εισφορές για εργαζόμενους, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

Σε ότι αφορά τα όσα δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος ότι «η μέση σύνταξη το 2010 ήταν 1.480 ευρώ και όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρέδωσαν την κυβερνητική εξουσία είχε φτάσει τα 863 ευρώ» και ότι «καλό θα ήταν να συστρατευθούν όλοι σε αυτόν τον εθνικό αγώνα και να μην παίρνουν διαρκώς το μέρος της τρόικας. Να σταματήσουν να δίνουν επιχειρήματα στους δανειστές», κρύβει ξεδιάντροπα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που εκπροσωπεί, όχι μόνο δεν καταργεί, αλλά υιοθετεί και επεκτείνει το νόμο του ΠΑΣΟΚ (3863/2010) που χωρίζει την κύρια σύνταξη σε «ανταποδοτική» και σε «εθνική», που θα είναι μόλις 384 ευρώ.

Και η αλήθεια είναι ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την πρότασής της προς το «κουαρτέτο» ρίχνει τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων στο 38,68% από 70% που είναι σήμερα και θα υπολογίζεται το σύνολο του εργάσιμου βίου και όχι η τελευταία πενταετία.

Οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι οι ανάγκες της εργατικής-λαϊκής οικογένειας που στενάζει καθημερινά. Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι οι απαιτήσεις των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλοξενοδόχων, των μεγαλεμπόρων της υγείας και των ασφαλιστικών εταιρειών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να στήσει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι στην προσπάθειά της να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια αφ’ ενός μεν στην αντιπαράθεση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το ποιος ευθύνεται περισσότερο για το Ασφαλιστικό, αφ’ ετέρου δε στα περί «εθνικού αγώνα» με τους δανειστές.

Απέναντι στην άγρια αντιασφαλιστική επίθεση και την κοροϊδία Κυβέρνησης-ΕΕ-μεγάλου κεφαλαίου, η εργατική τάξη, οι συνταξιούχοι, οι μικροί ΕΒΕ και αγρότες, η νεολαία και οι γυναίκες, πρέπει να δώσουν την δική του ηχηρή απάντηση με μεγάλη απεργία όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή το αντιασφαλιστικό έκτρωμα.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ