ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΕΥΡΩ

Κάμψη στην υποστήριξη των Ευρωπαίων στην ΕΕ καταγράφει έρευνα της εταιρείας ORB, αν και μόνο στη Βρετανία εμφανίζεται -σχετικά- ισχυρότερη η τάση αποχώρησης από την Ένωση. Όσον αφορά το κοινό νόμισμα ωστόσο, ενισχύεται στις χώρες της Ευρωζώνης η τάση εναντίον του ευρώ -με την εντονότερη μεταστροφή να καταγράφεται στην Ιταλία.
Αφαιρώντας τους αναποφάσιστους, η Βρετανία είναι η μοναδική χώρα στην οποία όσοι θα ήθελαν αποχώρηση από την ΕΕ είναι περισσότεροι από όσους θέλουν παραμονή (46% έναντι 54%). Με τους αναποφάσιστους, υπέρ της παραμονής θα ήταν 36% των Βρετανών, υπέρ της αποχώρησης το 43% ενώ το υπόλοιπο 21% δεν εκφράζει γνώμη.

Πρόκειται ωστόσο για το μοναδικό μέλος της ΕΕ στο οποίο οι ερωτηθέντες εμφανίζονται αντίθετοι στην Ένωση – σε όλες τις υπόλοιπες, οι υποστηρικτές υπερτερούν, αν και σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα η κάμψη είναι αισθητή.

Εντονότερη είναι η υποχώρηση στην Ιταλία, όπου το 58% είναι υπέρ της ΕΕ και το 42% κατά. Έναν χρόνο νωρίτερα, κατά ήταν μόνο το 25%.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται ωστόσο η Ελλάδα: Το 62% επιθυμούν παραμονή και το 38% θα θεωρούσαν καλύτερη την αποχώρηση (δεν υπάρχουν αναποφάσιστοι). Πέρυσι, υπέρ της παραμονής δήλωναν λιγότεροι, το 53%.

Όσον αφορά ωστόσο το κοινό νόμισμα, ο μέσος όρος σε όλες τις χώρες όσων θα προτιμούσαν εθνικό νόμισμα έναντι του ευρώ βρίσκεται στο 47%, έναντι 44% πέρυσι. Η αρνητική στάση απέναντι στο ευρώ έχει ενισχυθεί τον τελευταίο χρόνο στους «28».

Ωστόσο, στοις ίδιες της χώρες της Ευρωζώνης, ενίσχυση καταγράφει υποστήριξη στο κοινό νόμιμα -σε Γαλλία (54%), Γερμανία (55%), Ιρλανδία (60%) και Ισπανία (58%). Στην Ελλάδα, η υποστήριξη καταγράφει επίσης ενίσχυση σε σύγκριση με πέρυσι: 43% δηλώνουν ότι προτιμούν το ευρώ, 44% ότι θα προτιμούσαν εθνικό νόμισμα ενώ ένα 12% το θεωρεί αδιάφορο.

Και εδώ, στην Ιταλία καταγράφεται σύμφωνα με την ORB η εντονότερη μεταστροφή, με το 47% να θεωρεί προτιμότερη επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com