ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΛ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ GPO ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Επιφυλάξεις για τη μελέτη της GPO, στην οποία υποστηρίζεται ότι δεν επιδεινώθηκε η υγεία του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ζητά να τεθούν υπόψη του, τα στοιχεία και η ακριβής μεθοδολογία, με βάση τα οποία διεξήχθη η συγκεκριμένα έρευνα.

Και τούτο διότι τα συμπεράσματα αυτής φαίνεται να βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση συμπερασμάτων ή δεδομένων άλλων επίσημων φορέων όπως η ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και πληθώρας επιστημονικών μελετών.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΙΣΑ, “ο ιατρικός κόσμος γίνεται καθημερινά μάρτυρας της δραματικής υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, καθώς και τις επιπτώσεις που έχει αυτό στην υγεία του πληθυσμού. Εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν καμία πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ενώ ακόμα και ανάμεσα στους ασφαλισμένους ένα μεγάλο ποσοστό δεν ακολουθεί σωστά τη θεραπεία του, γιατί δεν μπορεί να πληρώσει τη απαιτούμενη συμμετοχή. Ενώ οι Δημόσιες δομές υγείας τόσο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όσο και της δευτεροβάθμιας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο πλέον ευαίσθητος δείκτης υγείας, ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας έχει αυξηθεί – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – μέσα σ ένα χρόνο από 2,99% (2012) σε 3,69% (2013). Ενώ και οι δείκτες νεογνικής και προγεννητικής θνησιμότητας, αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του έτους.

Επιπρόσθετα υπάρχει πληθώρα επιστημονικών μελετών που καταδεικνύουν τις τραγικές επιπτώσεις στο χώρο της υγείας από τις πολιτικές των τελευταίων ετών.

Για τους λόγους αυτούς μετά από απόφαση του ΔΣ, απεστάλη αίτημα στη GPO, να μας κοινοποιήσει τα στοιχεία, με βάση τα οποία υποστηρίζεται ότι δεν επιδεινώθηκε η υγεία του ελληνικού λαού, κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης”.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com