ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ!

Σε τελεσίδικη απόφαση έφτασε η πολύκροτη υπόθεση των διεκδικήσεων της Μονής Βατοπεδίου για τη Λίμνη Βιστωνίδα, μετά από 12 και πλέον χρόνια και έτσι κλείνει ένα τεράστιο κεφάλαιο του γνωστού σκανδάλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του XanthiPress.gr από το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής εκδόθηκε η απόφαση σε δεύτερο βαθμό για την αγωγή της Μονής Βατοπεδίου που διεκδικούσε τις παραλίμνιες εκτάσεις της Βιστωνίδας, συνολικού εμβαδού 27.000 στρεμμάτων.  Εκδόθηκε με ημερομηνία 29-12-2015  η με αριθμό 197/2015 απόφαση, η οποία δέχθηκε την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου, απέρριψε την έφεση της Μονής Βατοπεδίου και τις παρεμβάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και της Ιερού Κοινού του Παναγίου Τάφου και απέρριψε στο σύνολό της  την αρχική αγωγή της Μονής Βατοπεδίου κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Με βαση την πρωτόδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, που εκδόθηκε με καθυστέρηση αρκετών ετών λόγων του σκανδάλου που είχε ξεσπάσει, η αγωγή της Μονής Βατοπεδίυ είχε γίνει δεκτή εν μέρει και μόνο για 3.000 από τα 27.000 στρέμματα που διεκδικούσε με βάση αυτοκρατορικά χρυσόβουλα ενώ με την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου, δικαιώνεται πλήρως το Δημόσιο που διατηρεί όλες τις εκτάσεις της Λίμνης.  Από την πλευρά του το Πατριαρχείο, ο Πανάγιος Τάφος και η Κοινότητα του Αγίου Όρους είχαν παρέμβει υπέρ της Μονής προκειμένου να μην διαταραχθεί το κύρος των χρυσοβούλων, μετά οποία κατέχουν άλλες εκτάσεις. Πρόεδρος της σύνθεσης του Εφετείου ήταν ο Χρήστος Τζανερίκος, εισηγήτρια η Μυρσίνη Παπαχίου και μέλος ο Μιχάλης Κακαμανούδης

Πως ξεκίνησε το σκάνδαλο της Μονής και οι «ιερές» ανταλλαγές.

Η υπόθεση σε πρώτο βαθμό είχε συζητηθεί 5.11.2003 και η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης (87/2008) και  δεν δημοσιεύθηκε μετά τη διάσκεψη των δικαστών, καθώς υπήρξε ο γνωστός συμβιβασμός μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής. Στη συνέχεια ακολούθησε παρέμβαση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά και του τότε επιθεωρητή δικαστηρίων και αντιπροέδρου του Α.Π. Ιωάννη Παπανικολάου, με αποτέλεσμα να δημοσιευθεί η επίμαχη απόφαση με καθυστέρηση τεσσάρων ετών.

Η αρχική αυτή αγωγή ήταν η «ρίζα» του τεράστιου σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου καθώς, μετά τις αντιδράσεις κατοίκων και δικηγορικών συλλόγων Ξάνθης και Ροδόπης όταν ξέσπασε η υπόθεση το 2003, η Κυβέρνηση Καραμανλή ειχε προχωρήσει στις περιβόητες ανταλλαγές με άλλα ακίνητα-φιλέτα του Δημοσίου στην υπόλοιπη χώρα. ΄Εκτοτε, και μετά την αποκάλυψη, ακολούθησαν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και διώξεις για πολιτικούς, μοναχούς, δικαστικούς και άλλους παράγοντες επί Πρωθυπουργίας Καραμανλή καθώς το σκάνδαλο ξεκίνησε από αυτή την απόφαση.

Κομβικής σημασίας για την τύχη των ανταλλαγών

Σε ποινικό επίπεδο η υπόθεση βρίσκεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ενώ για την τύχη των ανταλλαγών μετά από αυτή την απόφαση (κατά της οποίας αναμένεται να ασκηθεί αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο) η υπόθεση περιπλέκεται έντονα. Θεωρείται κομβική καθώς τίθεται σε νέα βάση τη τύχη των ανταλλαγών που έγιναν στη βάση του συμβιβασμού του Δημοσίου με τη Μονή.

Γιάννης Σιδηρόπουλος – xanthipress.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ