ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΤΣΑΪ ΟΛΥΜΠΟΥ – ΤΟ ΡΟΦΗΜΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ

Μια νέα καλλιέργεια ενός εξαιρετικού προϊόντος  βρίσκει σιγά σιγά το δρόμο της δίνοντας δουλειά σε νέους και δημιουργώντας  νέες προοπτικές για μια ολόκληρη  περιοχή .Οι κάτοικοι της περιοχής καλλιεργούν το… ρόφημα των θεών, που δεν είναι άλλο από το διάσημο πλέον άγριο τσάι.

Βλέποντας αυτό το εγχείρημα να λειτουργεί ακόμη και ως αντίδοτο στην κρίση, δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που τελευταία στρέφονται στην καλλιέργεια του γευστικού βοτάνου με τις ευεργετικές επιδράσεις, το οποίο είναι περιζήτητο στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά!

Η περιοχή του Ολύμπου   είναι γνωστή για τη μοναδική  βιοποικιλότητα που έχει και το φυσικό της περιβάλλον .Σε αυτή την περιοχή και σε υψόμετρο πάνω από   1000 μέτρα φυτρώνει ένα μοναδικό προϊόν το τσάι Ολύμπου που ανήκει στο   γένος Sideriti  . Οι ευεργετικές επιδράσεις οφείλονται στα  φλαβονοειδή τα οποία είναι υπεύθυνα για την    αντιφλεγμονώδη, βακτηριοστατική, και αντιοξειδωτική δράση του.

Μάλιστα συστήνεται από ειδικούς η κατανάλωση του  κάθε μέρα.  Επιπλέον ολοένα και περισσότερες έρευνες  επισημαίνουν τις θαυματουργές ιδιότητες του ελληνικού τσαγιού του Ολύμπου  και τη συμβολή του ακόμη στη μάχη εναντίον της ασθένειας Αλτσχάιμερ.

Το τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι νέοι της περιοχής στέφονται στην καλλιέργεια του «Τσάι Όλυμπου».

Ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής τόνισε ότι πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο είναι αυτοφυές στην περιοχή. «Πολύς κόσμος ανέβαινε στις πλαγιές του Ολύμπου και μάζευε τσάι την άνοιξη που είναι η συγκομιδή του. Επειδή υπήρχε κινητικότητα γύρω από το προϊόν, αποφασίσαμε να κάνουμε μια προσπάθεια μεταφύτευσης του αυτοφυούς τσαγιού από τις πλαγιές του Ολύμπου σε χωράφια που γειτνιάζουν με αυτές τις πλαγιές. Αυτό για δύο λόγους. Για να προστατεύσουμε το άγριο τσάι και για να δούμε αν μπορεί να καλλιεργηθεί προκειμένου να γίνει η διάθεσή του στην αγορά πιο συστηματικά.

Έπειτα από ένα – δύο χρόνια είδαμε ότι αυτή η κίνηση προχωρεί και σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από δεκαπέντε παραγωγοί που καλλιεργούν τσάι.Είναι μια σημαντική προσπάθεια  να αξιοποιηθεί η πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής σε συνδυασμό με το όνομα του Μυθικού Βουνού του Ολύμπου. Στον Όλυμπο πέρα από την ομορφιά και τους μύθους κρύβονται εκατομμύρια ευρώ μάρκετινγκ μόνο στο όνομα του , με σεβασμό  πάντα στο μυθικό βουνό και πρωταρχικό στόχο την προστασία του .Το Τσάι Ολύμπου πρέπει να γίνει Προστατευόμενο Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.

tsai2Πιστεύουμε εάν ευδοκιμήσει το σχέδιο θα γίνει ακόμη ένα βήμα που προς τη στρατηγική ανάπτυξης που θέλουμε να είναι η παράγωγη υψηλής ποιότητας πιστοποιημένων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων . Η Ελάσσονα πρέπει να  γίνει γνωστή σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά για τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγονται στους πρόποδες του Ολύμπου . Θέλει μεγάλη προσπάθεια αλλά ελπίζουμε να τα καταφέρουμε» δήλωσε ο κ. Παιδής.

Το τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι νέοι της περιοχής στέφονται στην καλλιέργεια του «Τσάι Όλυμπου».

Υπάρχει μεγάλο  ενδιαφέρον τόσο από την Ελληνική Αγορά όσο και από τις αγορές του Εξωτερικού κυρίως τις Γερμανίας και της Αγγλίας.  Ο Δημήτρης Χαλκιάς ένας νέος παραγωγός δηλώνει χαρακτηριστικά.

« Ήδη έχουμε  πουλήσει τη φετινή παράγωγη  . Δεχόμαστε τηλέφωνα καθημερινά για παραγγελίες τις οποίες  δεν μπορώ να εξυπηρετήσω . Ελπίζω του χρόνου να έχει οι οργανωθεί μια ομάδα παραγωγών ώστε να υπάρχουν αρκετές  ποσότητες  αφού  υπάρχει  μεγάλο ενδιαφέρον από καταναλωτές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αφού μας βρίσκουν  μέσω Internet. Το «Τσάι Ολύμπου”  γίνεται διάσημο χάρη στις μοναδικές ιδιότητες που έχει στο Μυθικό Βουνό»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ