ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΦΕΡΝΕΙ Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΤΗΝ ΥΛΟΤΟΜΗΣΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΡΑΨΑΝΗΣ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή κατέθεσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Βασίλης Κόκκαλης με την οποία ζητάει να πληροφορηθεί τι μπορεί να γίνει για το δάσος των Αγίων Θεοδώρων στην κοινότητα της Ραψάνης,

μετά την αντίδραση των κατοίκων στην απόφαση του Δασαρχείου Λάρισας για την υλοτόμηση μέρους του.

Αναλυτικά η ερώτηση του Λαρισαίου βουλευτή:

Στην τοπική Κοινότητα της Ραψάνης Λάρισας του Δήμου Τεμπών, εφαρμόστηκε με απόφαση του Δασαρχείου Λάρισας η υλοτόμηση συστάδων του δάσους Αγίων Θεοδώρων, ήτοι μιας περιοχής στην οποία βρίσκεται το μοναστήρι των Αγιών Θεοδώρων από το 1.700 μ.χ και εξ αυτού του λόγου μεγάλης θρησκευτικής, περιβαλλοντικής και ιστορικής αξίας.

Αμέσως μετά την ως άνω απόφαση, η οποία εφαρμόστηκε άμεσα, τόσο οι κάτοικοι της Ραψάνης όσο και η Δημοτική Αρχή, αντέδρασαν έντονα ενώ στην προσπάθειά τους αυτή ανέκοψαν την ολοκλήρωση του έργου της υλοτόμησης που είχαν ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι. Στην περιοχή βρέθηκαν αμέσως για να εμποδίσουν την εξέλιξη των εργασιών, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος, τοπικοί σύμβουλοι και κάτοικοι της Ραψάνης, ενώ παράλληλα με εντολή εισαγγελέα έσπευσε και αστυνομική δύναμη, η οποία σύμφωνα με τον δασάρχη Λάρισας κ. Γκάτσικο «είχε εντολή εισαγγελέα να στηρίξει την εφαρμογή της απόφασης του Δασαρχείου Λάρισας».

Επίσης, χωμάτινα φράγματα που είχαν στηθεί στον δρόμο προς το δάσος, τα οποία διέκοπταν την πορεία τους, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να τα διαλύσουν με φτυάρια ενώ η Δημοτική Αρχή υποστήριξε από την μεριά της υποστήριξε πως για τα δέντρα που κόπηκαν και βρίσκονται πεσμένα στο έδαφος, θα πρέπει να βρεθεί μια λύση κατά την οποία «θα υπάρξει διαλλακτικότητα και από τις δύο πλευρές».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη διαχειριστική μελέτη που έχει εκπονηθεί για το δασικό σύμπλεγμα του Κάτω Ολύμπου, εγκεκριμένη από τη Διεύθυνση Δασών το 2014, προβλέπεται η υλοτόμηση σε δύο συστάδες δέντρων του δάσους, 300 κυβικών ξύλων από τη μία και 240 κυβικών από την άλλη (περί το 10% κάθε συστάδας).

Επιθυμία των τοπικών κατοίκων είναι η σύσταση και ανάθεση σε επιστημονική ομάδα δασοπόνων μελέτης της χλωρίδας και πανίδας του δάσους, ώστε να αξιολογηθεί επιστημονικά η ηλικία του δάσους που ισχυρίζονται οι κάτοικοι πώς είναι υπεραιωνόβιο. Εάν ευσταθεί, να χαρακτηρισθεί υπεραιωνόβιο ή και προστατευόμενο και να σημανθούν ως προστατευόμενα τα δένδρα ένα- ένα. Παράλληλα, αίτημα τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και των κατοίκων είναι η δια της δικαστικής παρέμβασης αναστολή της απόφασης του Δασαρχείου αλλά και η αποκατάσταση των γερασμένων ή υπό κατάρρευση δένδρων προκειμένου να αποφευχθούν οποιαδήποτε ζητήματα ασφάλειας.

Μετά ταύτα ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1) Είναι δυνατή η εξεύρεση μια δίκαιης λύσης στο παραπάνω ζήτημα;

2)  Είναι δυνατή η σύσταση μιας επιστημονικής ομάδας προκειμένου να κριθεί το ζήτημα τόσο από άποψη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομίας όσο και από την περιβαλλοντική σκοπιά ενόψει της βιοποικιλότητας του δάσους των Αγίων Θεοδώρων;

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ