ΣΤΗ ΜΕΘ ΤΟΥ ΓΝΛ 59ΧΡΟΝΟΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ Η1Ν1

Σε σοβαρή κατάσταση, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, νοσηλεύεται τις τελευταίες ημέρες 59χρονος άνδρας προσβεβλημένος από γρίπη (Η3Ν2 του τύπου Α).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» πρόκειται για το πρώτο, επιβεβαιωμένο εργαστηριακά, κρούσμα της φετινής περιόδου στη Λάρισα. Με τον 59χρονο να νοσεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος (Η3Ν2) του ιού της γρίπης που σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, ευθύνεται σήμερα για τα περισσότερα κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα. Γρίπη που σήμανε τον συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα με αφορμή την πανδημική κρίση του στελέχους Η1Ν1 το 2009.

Ο 59χρονος, με υποκείμενα νοσήματα, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας την περασμένη εβδομάδα ενώ τα τελευταία 24ωρα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ όπου εργαστηριακά επιβεβαιώθηκε η γρίπη, με την κατάστασή του να κρίνεται σοβαρή.

ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ

Όπως σημειώνεται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) «η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο.

Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:

Το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα στελέχη γρίπης [ Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β]. Τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, οφείλονται ακόμα κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης».

ΕΚΘΕΣΗ

Να σημειωθεί πως με βάση και την τελευταία Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Γρίπης στη χώρα μας, σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «κατά την εβδομάδα 52/2015(21–27 Δεκεμβρίου 2015) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή βρίσκονται στα ίδια περίπου επίπεδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα 51/2015» και πως «μέχρι και την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015, στην Ελλάδα έχoυν καταγραφεί 3 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, τα οποία και νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.

Το ίδιο χρονικό διάστημα δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ασθενείς με ή χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα» καταλήγει η αναφορά.

eleftheria.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ