ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΔΩΣΤΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, κ. Νίκο Φίλη, κατέθεσε ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα τον άμεσο κίνδυνο της διακοπής λειτουργίας των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, τόσο στο Ν. Λάρισας, όσο και σε ολόκληρη την χώρα.

«Η ανικανότητα, η αδιαφορία και η παντελής έλλειψη συντονισμού της Κυβέρνησης, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, Κέντρων που επί μια δεκαετία, παρέχουν στο κοινωνικό σύνολο, επιμόρφωση, ομαλή ένταξη, ενεργή συμμετοχή και προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Θέλουν να τα κλείσουν γιατί ισχυρίζονται ότι είναι κοστοβόρα και να τα επαναλειτουργήσουν, υπό νέο καθεστώς.

Εγώ τους αντιπροτείνω, να προχωρήσουν σε αυτό τον σχεδιασμό, με τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης όμως, ανοιχτά. Τι τους εμποδίζει;» ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.
Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

“Εδώ και δέκα χρόνια, σε όλη την Ελλάδα, λειτουργεί ο θεσμός των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης. Ένας θεσμός που παρέχει δωρεάν εκπαίδευση σε ενήλικες, συμβάλει στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, προωθεί την ενεργό συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις και προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας, δυστυχώς, βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της οριστικής κατάργησής του. Οι τραγικές καθυστερήσεις που υπήρξαν, στο σχεδιασμό χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με την πρωτόγνωρη Κυβερνητική αδιαφορία, οδηγεί σε μαρασμό, άλλο έναν θεσμό που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Ειδικότερα στο Ν. Λάρισας, λειτουργούν επτά Κέντρα, στα οποία απασχολούνται δεκατέσσερα μόνιμα και τριακόσια ωρομίσθια στελέχη, τα οποία στο τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να σταματήσουν.
Η Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων, έχει ενημερώσει ήδη τους Υπευθύνους των Κέντρων, πως λόγω υψηλού κόστους, αυτά θα κλείσουν, ώστε να σχεδιαστεί ένας νέος οικονομικότερος τρόπος λειτουργίας τους και μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016, θα έχουν επαναλειτουργήσει, υπό νέο καθεστώς.

Δυστυχώς όμως, μέχρι και σήμερα δεν έχει προχωρήσει κανένας σχεδιασμός, δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση και δεν έχουν ζητηθεί οικονομικά στοιχεία, ώστε να υπάρξει κάποιος έλεγχος. Αν συνυπολογίσει κανείς και το χρονοβόρο όλων αυτών των διαδικασιών, γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι, όχι το Σεπτέμβριο του 2016, αλλά ούτε μέσα στο 2017 δεν θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του.

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ
Προτίθεστε να παρατείνετε τη λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, με την ταυτόχρονη ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού, μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2016;
Προτίθεστε να προχωρήσετε στο σχεδιασμό ενός νέου οικονομικότερου τρόπου λειτουργίας των Κέντρων, χωρίς όμως να χρειαστεί το κλείσιμο αυτών, για όσο διαρκέσει όλη αυτή η διαδικασία;”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ