ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ Η1Ν1

Δύο επιβεβαιωμένα θανατηφόρα κρούσματα από τη γρίπη Α (Η1Ν1) για τη φετινή περίοδο καταγράφηκαν  από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρόκειται για 36χρονη η οποία κατέληξε μετά την νοσηλεία της σε μονάδα εντατικής. Η ασθενής, σύμφωνα με το Κέντρο, ανήκε στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συστήνεται εμβολιασμός

για την εποχική γρίπη ενώ το πιο πρόσφατο περιστατικό αφορά άνδρα που και αυτός υπέκυψε εξαιτίας του θανατηφόρου ιού.

Την ίδια στιγμή, στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας νοσηλεύεται 59χρονος άνδρας με γρίπη Α(Η3Ν2). Ο ασθενής, με υποκείμενα νοσήματα, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα τελευταία 24ωρα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ όπου επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η γρίπη, με την κατάστασή του να κρίνεται σοβαρή.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εφιστούν την προσοχή των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι η γρίπη φέτος «χτυπά» νέους. Για το λόγο αυτό, όπως τονίζουν, με τα πρώτα συμπτώματα θα πρέπει να προσφεύγουμε στον γιατρό.

Όπως αναφέρεται άλλωστε και στην εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση των επισκέψεων σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή και μέχρι την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, είχαν καταγραφεί 14 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, τα οποία νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Κατά το ίδιο διάστημα έχει καταγραφεί και ένας θάνατος – πρόκειται για μια 36χρονη με βαρύ χρόνιο νόσημα και η οποία ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου ενώ τις τελευταίες 5 ημέρες ένας ακόμη ασθενής με γρίπη κατέληξε.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις 28 Δεκεμβρίου έως και τις 3 Ιανουαρίου 2016), στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 34 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία .Τα 6 (17,6%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα  όλα  ανήκουν  στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Συνολικά από την έναρξη της φετινής περιόδου γρίπης, έχουν ελεγχθεί συνολικά 232 κλινικά δείγματα,  όλα από νοσοκομεία. Τα 12 (5,2%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ειδικότερα  όλα  ήταν τύπου Α . Τα 12 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και από αυτά τα 2 (16,7%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 10 (83,3%)  στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Το ίδιο διάστημα, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 9 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, τα οποία νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Πρόκειται για 6 άνδρες  και 3 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 35 έως 86 έτη, μέση ηλικία 53 έτη και διάμεση 50 έτη. Και τα 9 κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και από αυτά, τα 7 στον υπότυπο Α(Η1Ν1) ενώ δυο κρούσματα δεν έχουν  υποτυποποιηθεί.

Σημειώνεται ότι 5 (55,6%) από τα 9 σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

healthview.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ