ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΚΟ ΨΥΧΟΣ

Το οργανωμένο βαθύ βαρομετρικό χαμηλό το οποίο προκάλεσε τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις νοτιάδες σε αρκετές περιοχές της χώρας, απομακρύνεται από την περιοχή μας κινούμενο ανατολικά βορειοανατολικά, δίνοντας τη σκυτάλη στις πολύ ψυχρές αέριες μάζες οι οποίες κινούνται ήδη από χθες στην περιοχή μας,

προκαλώντας σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Πιο αναλυτικά:

Για σήμερα Δευτέρα 18/01/2016 στην ανατολική και νότια χώρα αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, χιονόνερο στα παραθαλάσσια ηπειρωτικά, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα καθώς και σε πεδινές περιοχές της Χαλκιδικής κυρίως τις πρωινές ώρες, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας καθώς επίσης και στα νησιά των Σποράδων και του Βορειοανατολικού Αιγαίου (συμπεριλαμβάνονται τα νησιά της Χίου και της Λέσβου). Οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια και τη Βορειοανατολική Στερεά κατά διαστήματα θα είναι έντονες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις ασθενούς χαρακτήρα στα ηπειρωτικά και τοπικές βροχές στο Ιόνιο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στο Ιόνιο θυελλώδεις 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 3-5 βαθμούς στα κεντρικά και βόρεια και τους 7-9 βαθμούς στην υπόλοιπη χώρα, ενώ παγετός θα εκδηλωθεί στα βόρεια, πιθανόν ολικός σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Την Τρίτη 19/01/2016 με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία αναμένεται βελτιωμένος καιρός στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με εξαίρεση τα ανατολικά και συγκεκριμένα την Εύβοια, τη Βορειοανατολική Στερεά, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου όπου οι τοπικές χιονοπτώσεις και οι τοπικές βροχές (χιονόνερο) στις Κυκλάδες θα συνεχιστούν τις πρωινές ώρες αλλά και εκεί βαθμιαία θα σταματήσουν. Οι βόρειοι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν σημαντικά, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με παγετό στα ηπειρωτικά όπου στα βόρεια θα είναι ισχυρός και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας πιθανόν ολικός.

ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Χιονισμένο τοπίο αντίκρισαν το πρωί οι Λαρισαίοι με την ελαφρά χιονόπτωση να συνεχίζεται έως αυτή την ώρα δημιουργώντας προς το παρόν μόνο όμορφες εικόνες στο κέντρο και τις συνοικίες της πόλης και τα συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Μικροπροβλήματα λόγω του χιονιού αλλά και του παγετού σημειώθηκαν τις πρωινές κυρίως ώρες στο ορεινό οδικό δίκτυο της Ελασσόνας, το Σαραντάπορο και τη Μελούνα καθώς και στο δρόμο για Πιερία, στο επαρχιακό δίκτυο της Αγιάς και στην επαρχιακή οδό Λάρισας-Βόλου από το Αχίλλειο και μετά.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι οδηγοί που κινούνται προς Σπηλιά και Καλιπεύκη, με το ύψος του χιονιού να έχει ξεπεράσει τα 15 εκατοστά, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως για προληπτικούς λόγους δεν λειτούργησαν σήμερα τα σχολεία στα δημοτικά διαμερίσματα της Αγιάς καθώς και στην Κρανιά, την Καρυά και το Λουτρό Ελασσόνας.

Σύμφωνα πάντως με τους μετεωρολόγους τα φαινόμενα κυρίως για τη Λάρισα αναμένεται σταδιακά να εξασθενήσουν, ενώ ο υδράργυρος στην πόλη δεν θα ξεπεράσει τους 4 βαθμούς Κελσίου με τη θερμοκρασία να υποχωρεί στους  -3 βαθμούς τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ