ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ Κ.Υ. ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στα ΚΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ  αποφάσισε ομόφωνα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την εφαρμογή του ν 4238 και την  πλήρη ένταξη των Κέντρων Υγείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες  να απευθύνει αυτήν την ανοιχτή επιστολή εκφράζοντας τις θέσεις του αλλά και κραυγή αγωνίας για το λειτουργικό χάος που επικρατεί στα κέντρα υγείας.

Οι υπουργοί της ΥΓΕΙΑΣ συνεχίζουν να παραπλανούν τους πολίτες μεταφέροντας εικονική πραγματικότητα ενώ συνεχίζουν να διαλύουν και να γκρεμίζουν την μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση της μεταπολίτευσης που ήταν η ίδρυση του ΕΣΥ & των ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ.

Είχαμε προβλέψει ότι η αλλαγή του διοικητικού μοντέλου και η αποκοπή των Κέντρων Υγείας από τα Νοσοκομεία αναφοράς που επιχειρήθηκε με την ψευτομεταρύθμιση του ν 4238/14 του Γεωργιάδη & συνεχίζει να εφαρμόζεται με θρησκευτική ευλάβεια  από την πρώτη & δεύτερη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ   έχει δημιουργήσει  μη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΑ προβλήματα και δυστυχώς επαληθευτήκαμε μέχρι κεραίας .

Υλοποιείται το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ με ψευτοαξιόλογηση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και  κατάργηση ή συρρίκνωση της λειτουργίας πολλών εξ αυτών . Για να μην θεωρηθεί ότι κινδυνολογούμε ή λαικίζουμε καλούμε την ηγεσία της 5ης ΥΠΕ να διαψεύσει  τα σενάρια και συνάμα να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει συρρίκνωση λειτουργίας κανενός Κέντρού Υγείας του Νομού .

Η σημερινή υφιστάμενη κατάσταση των Κέντρων Υγείας του νομού είναι η παρακάτω :

  1. ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ . Μόνο το Κ . Υ . Ελασσόνας καλύπτει την περιοχή ευθύνης του με ασθενοφόρο σε 24 ωρη βάση γιατί υπάρχει τομέας ΕΚΑΒ , τις υπόλοιπες περιοχές ευθύνης των Κέντρων Υγείας τις καλύπτει το ΕΚΑΒ πού επιχειρεί από την πόλη της Λάρισας . Καθημερινά κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια πολίτες β κατηγορίας γιατί όταν χρειαστεί δεν έχουν αξιοπρεπή προνοσοκομειακή φροντίδα & γρήγορη διακομιδή .
  2. Μεγάλη έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό ( παιδίατροι , οδοντίατροι, κλπ .) κλειστά ακτινολογικά εργαστήρια παντελής έλλειψη μαιών ( ΚΥΦ ) , στο νοσηλευτικό προσωπικό του Κ . Υ Αγιάς δεν χορηγήθηκε κανονική άδεια & ωφελούμενα ρεπό για το έτος 2015 .
  3. Η 5η ΥΠΕ δεν μπορεί να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες των Κέντρα Υγείας που λειτουργούν σε 24 ώρη βάση 365 ημέρες το χρόνο με πετρέλαιο θέρμανσης , με αναλώσιμο υγειονομικό υλικό , με αναλώσιμο υλικό απαραίτητο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση , με φύλαξη , με τις απαραίτητες συντηρήσεις στον πάσης φύσεως ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και κτηριακές εγκαταστάσεις , οι καταστάσεις που εξελίσσονται καθημερινά είναι τραγελαφικές , στις 14/1/2016 η Διοίκηση του ΓΝ ΛΑΡΙΣΑΣ με το 629/ 14-1-2016 έγγραφό της ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ την Διοίκηση της 5η ΥΠΕ ότι ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ την αποστολή και διανομή φιαλών οξυγόνου προς τρίτους από 1/1/2016 , ο κίνδυνος ότι σε λίγες μέρες τα κέντρα υγείας δεν θα διαθέτουν ούτε ΟΞΥΓΟΝΟ με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή λειτουργία τους είναι ορατός , επίσης έληξε η σύμβαση της εταιρείας για την αποκομιδή των μολυσματικών αποβλήτων αυτά παραμένουν στα Κέντρα Υγείας και αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία .
  4. Στην 30χρονή λειτουργία των κέντρων υγείας πρώτη φορά συμβαίνουν τα παρακάτω: το νοσηλευτικό προσωπικό δεν πληρώθηκε για το β εξάμηνο 2015 τα δεδουλευμένα νυχτερινά – εξαιρέσιμα , οι γιατροί για το δ τρίμηνο τις δεδουλευμένες  εφημερίες ενώ αυτές που πληρώθηκαν καταβληθήκαν με περικοπές, οι μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού – λοιπού προσωπικού που έγιναν για κάλυψή υπηρεσιακών αναγκών είναι απλήρωτες για όλο 2015, οι καθαρίστριές των Π. Ιατρείων φτωχές κυρίες των χωριών απλήρωτες όλο 2015.

Ο κατάλογος είναι μεγάλος και τα συμπεράσματα ευανάγνωστα .

Η πάγια θέση μας είναι ότι Στρατηγικός  στόχος της όλης διαδικασίας είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος Π.Φ.Υ.  που θα έχει άξονα αναφοράς το Κ.Υ ή το πολυιατρείο σαν λειτουργική και όχι κτιριολογική έννοια , ότι  η πολιτεία πρέπει  να τηρήσει  την συνταγματική της υποχρέωση  για παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της χώρας , υπηρεσίες οι οποίες οφείλουν να είναι ποιοτικές καθολικές προσβάσιμες και χωρίς επιπλέον καταβολή δαπάνης από τον ίδιο τον πολίτη  .

Για να υλοποιηθεί  ο παραπάνω στόχος χρειάζεται  σχεδιασμός &  πολιτική βούληση

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ .

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΤΗΣ ΨΕΥΔΟΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗΣ .

Ζητάμε να διασφαλιστεί η λειτουργία όλων των Κέντρων Υγείας , με ταυτόχρονη

Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας .

Οι θέσεις του Συλλόγου εργαζομένων των ΚΥ του Νομού Λάρισας για την ανάπτυξη των  Κ. ΥΓΕΙΑΣ  και τη των βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες είναι οι παρακάτω:

1)   Επαναξιολόγηση του οργανισμού λειτουργίας και στελέχωση που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής ευθύνης, με ταυτόχρονη επίσης  διάρθρωση υπηρεσιών ( Ιατρική Υπηρεσία , Νοσηλευτική Υπηρεσία , Διοικητική Υπηρεσία) και να υπάρξουν κανονισμοί λειτουργίας με σαφείς αρμοδιότητες & σύσταση θέσεων ευθύνης για την κάθε υπηρεσία . Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η άναρχη Δ/κή δομή με τους επιστημονικά υπεύθυνους να ορίζονται χωρίς καμία αξιοκρατική διαδικασία και Δ/κα υπεύθυνοι .

2)   Ανάπτυξη  του ΕΚΑΒ και δημιουργία τομέων σύμφωνα με το μοντέλο που εφαρμόζεται στο Στο Κ .Υ. Ελασσόνας .

3)  Σχεδιασμός σύγχρονων προληπτικών προγραμμάτων για την μεταφορά του κέντρου βάρους απο την νοσοκομειακή περίθαλψη στην πρόληψη κύριο συστατικό της Π.Φ.Υ. ανάπτυξη προγραμμάτων αγωγής υγείας σε τόπους δουλειάς & σε ευπαθής ομάδες πληθυσμού .

4)   Συνεχή εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού που θα στελεχώνει της ομάδες εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων που θα πραγματοποιούν τα προληπτικά προγράμματα.

5)  Οι Επισκέπτες γιατροί ειδικοτήτων να κάνουν εβδομαδιαίο τακτικό ιατρείο και όχι μηνιαίο και να συμπληρωθεί το πρόγραμμα επισκέψεων και με άλλες βασικές ειδικότητες όπως οφθαλμίατρος ΩΡΛ κλπ γιατί μονό έτσι θα υπάρξει ουσιαστική αποσυμφόρηση των Εξωτερικών Ιατρείων των Νοσοκομείων και θα σταματήσει η ταλαιπωρία των ασθενών της επαρχίας .

6) Aμεση ανάπτυξη του θεσμού της κατ οίκον νοσηλείας  για να υπάρχει μετά νοσοκομειακή   φροντίδα και υπηρεσίες αποκατάστασης από εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας . Διασύνδεση και συνεργασία με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι μετά από διάλογο για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και εμπέδωσης κλίματος συνεργασίας ανάμεσα στους εργαζόμενους των δύο δομών

Πιστεύουμε ότι Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας  οι τοπικοί φορείς και όχι μόνο  καλούνται να αναλάβουν δράσεις  και πρωτοβουλίες διεκδίκησης  για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων για να μην παραμένει κενού περιεχομένου η φράση ότι η “Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ” όταν μόνο ρητορικά  και επικοινωνιακά προσεγγίζονται τα προβλήματα.  .

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΟΛΕΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ  ΑΥΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ Κ .Υ. ΣΤΟ  ΝΟΜΟ .

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com