ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΝΟΜΙΜΑ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Την άμεση επαναλειτουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης Τυρνάβου με νόμιμο τρόπο και όχι με την εθελοντική εργασία των “φίλων της βιβλιοθήκης” ζητά με ανακοίνωσή της η Δράση Πολιτών. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Ο τραγέλαφος στο Δήμο Τυρνάβου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Τελευταίο κρούσμα η αναστολή λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Μετά από 17 μήνες στο τιμόνι του Δήμου, οι υπεύθυνοι – ανεύθυνοι της δημοτικής αρχής κατάλαβαν ότι δεν είχαν υπάλληλο, για να λειτουργήσουν τη Βιβλιοθήκη, και με τη λογική «πονάει κεφάλι – κόβει κεφάλι» αποφάσισαν απλά, χωρίς καμιά ντροπή, να σταματήσουν τη λειτουργία της.

Όταν απανταχού της χώρας οι δήμοι φροντίζουν ως κόρη οφθαλμού τις βιβλιοθήκες τους και κοπιάζουν για την απρόσκοπτη λειτουργία και ανάπτυξή τους, καθιστώντας τες κέντρα της τοπικής πολιτιστικής δραστηριότητας, η δημοτική αρχή του κ. Σαρχώση ουσιαστικά αδρανοποιεί τη βιβλιοθήκη του Τυρνάβου, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι η δομή αυτή κέρδισε το σεβασμό των Τυρναβιτών και προσφέρει, ιδιαίτερα μέσα στην δύσκολη οικονομική πραγματικότητα, μια ανέξοδη διέξοδο στους βιβλιόφιλους τουλάχιστον Τυρναβίτες και στη νέα γενιά.

Όταν όλοι στα μέρη τους προσπαθούν να δημιουργήσουν εστίες γνώσης και πολιτισμού, ο κ. Σαρχώσης προσβάλλει με τις πράξεις του τον πολιτισμό του Τυρνάβου και ασχημονεί έναντι της τοπικής παράδοσης και ιστορίας.

Για να καλύψει, μάλιστα, τη δική του ανικανότητα και απρονοησία, επιχειρεί να εμπλέξει στη λειτουργία της Βιβλιοθήκης, χωρίς καν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τους «Φίλους της Βιβλιοθήκης» με πρόσχημα την εθελοντική προσφορά, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή μια υποτυπώδης έστω λειτουργία της Βιβλιοθήκης.

Από πότε όμως και επί ποιας νομιμοποιητικής βάσης μπορούν απλοί «εθελοντές» να καλύπτουν τα λειτουργικά κενά των Ο.Τ.Α.; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, εάν λείψει από τη Βιβλιοθήκη κάποιο σπάνιο παλαίτυπο βιβλίο εκ των υπαρχόντων εκεί; Ποιες αρμοδιότητες εντός της Βιβλιοθήκης θα εκτελούν οι «εθελοντές» και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη κατανομής των όποιων αρμοδιοτήτων;

Μπορούμε να αντιληφθούμε τη διάθεση άδολης προσφοράς των «Φίλων της Βιβλιοθήκης» και, μάλιστα, τους συγχαίρουμε για τις αγαθές και ανιδιοτελείς προθέσεις τους, όμως η εμπλοκή τους στη λειτουργία της Βιβλιοθήκης εγκυμονεί κινδύνους και νομικές περιπλοκές που δύνανται να τους εκθέσουν ποικιλοτρόπως, μολονότι οι ίδιοι ενδιαφέρονται για το κοινό καλό.

Γι’ αυτό καλούμε τη Δημοτική αρχή να αφήσει τους τυχοδιωκτισμούς και τις άτσαλες ενέργειες, να σοβαρευτεί επιτέλους και γρήγορα να διασφαλίσει τη νόμιμη επαναλειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, χωρίς να εκθέτει ανιδιοτελείς συμπολίτες”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ