ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ

Επανερχόμενοι στην προ ημερών καταγγελία μας για διώξεις εργαζομένων στα νοσοκομεία Π.Γ.Ν.Λ. και Γ.Ν.Λ. , αναδεικνύουμε το γεγονός ότι οι Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας (Δ.Ι.Υ.) των εν λόγω νοσοκομείων, αναγράφουν στα «παλαιότερα των υποδημάτων τους» τις εντολές του Υπουργού Υγείας και του Διοικητή της 5ης ΔΥΠΕ, κ. Νέστορα Αντωνίου.

Συγκεκριμένα, από το γραφείο τύπου του Υπουργού Υγείας εκδόθηκε το κάτωθι ανακοινωθέν:

«Γραφείο Τύπου Υπουργείου Υγείας

Δελτίο Τύπου , Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2016

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Υγείας σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας με τους διοικητές-υποδιοικητές και τους Δ.Ι.Υ. που εκτελούν χρέη διοικητή σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, παρουσία και των διοικητών των ΥΠΕ….

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καλή συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των Διοικήσεων, των ΥΠΕ και του Υπουργείου αλλά και με το ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων.

Η αναγνώριση του δύσκολου έργου που προσφέρουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους αποτελεί προϋπόθεση εξασφάλισης ενός διαφορετικού εργασιακού και κοινωνικού ήθους στο Δημόσιο Σύστημα υγείας.

Επιπλέον, ζητήθηκε από τους διοικητές η στενή παρακολούθηση των καθημερινών λειτουργικών προβλημάτων των νοσοκομείων και η έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπισή τους ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ευαισθησία που πρέπει να επιδεικνύεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αναγκών αξιοπρεπούς φροντίδας των ασθενών…»

Πλέον τούτου, επισημαίνουμε την υπ΄ αριθ. Πρωτ.  524/11-1-2016 απόφαση του Διοικητή της 5ης ΔΥΠΕ κου Αντωνίου Νέστορα (επισυναπτόμενο αρχείο δεξιάς στήλης), η οποία απευθύνεται προς τον Δ.Ι.Υ. την Δ.Δ.Υ. και το Τμήμα Προσωπικού του Π.Γ.Ν.Λ., με την οποία εντέλλεται ο Δ.Ι.Υ. και οι αρμόδιες υπηρεσίες (Διοικητική) να σταματήσουν τις μετακινήσεις προσωπικού διότι «….πέραν της δημιουργούμενης δυσλειτουργίας των νοσοκομείων και της έλλειψης απόφασης Δ.Σ. σχετικά με τα εν λόγω εκπαιδευτικά προγράμματα και το αν εμπίπτουν σε ένα γενικότερο σχεδιασμό διοικητικής μέριμνας, εκφεύγουν της αρμοδιότητάς σας».

Παρ’ αυτά, η έκνομη και αδιάλλακτη συμπεριφορά των Δ.Ι. Υ.  συνεχίζεται,  ενισχυμένη με την απροθυμία ορισμένων υπαλλήλων των Διοικητικών Υπηρεσιών του ΠΓΝΛ  να εναρμονισθούν με την νομιμότητα και τις εντολές του Διοικητή της 5ης ΔΥΠΕ.

Ως εκ τούτου, οι διώξεις εργαζομένων, οι παράνομες μετακινήσεις, η παράνομη λειτουργία απεικονιστικών τμημάτων, η πραγματοποίηση εξετάσεων από υπαλλήλους χωρίς συναφές πτυχίο σε απεικονιστικά εργαστήρια εξαιρετικά υψηλού κόστους και κομβικής σημασίας για την λειτουργία του Νοσοκομείου, η καταβολή ανθυγιεινών επιδομάτων σε υπαλλήλους που εκτελούν «βοηθητικά καθήκοντα», η πλήρωση οργανικών θέσεων Τ.Ε. Ραδιολογίας Ακτινολογίας από υπαλλήλους άλλης ειδικότητας στους οποίους έχει απαγορευθεί από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας η ενασχόληση με το αντικείμενο της θέσης που κατέχουν, ο επιλεκτικός και παράνομος αποκλεισμός εργαζομένων από την ολοήμερη λειτουργία του Νοσοκομείου, η παράνομη συμμετοχή σε αυτήν (ολοήμερη λειτουργία) υπαλλήλων που έχουν μεταταχθεί σε άλλη ειδικότητα (μαίες, φυσιοθεραπευτές), η χρόνια και παράνομη υπέρβαση του αριθμού των περιστατικών της ολοήμερης λειτουργίας από το σύνολο των πρωινών εξετάσεων, η παγκόσμια πρωτοτυπία σύμφωνα με την οποία, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μία εξέταση αξονικής τομογραφίας, απαιτούνται 6-7 υπάλληλοι, ενώ για να πραγματοποιηθούν δύο αξονικές τομογραφίες 11 εργαζόμενοι, συνεχίζονται.

Παρά την εντολή του Διοικητή της 5ης Δ.Υ.ΠΕ. και τις οδηγίες του Υ.Υ., ουδεμία ενέργεια εναρμόνισης με την νομιμότητα και την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αναγκών αξιοπρεπούς φροντίδας των ασθενών, υπήρξε εκ μέρους των Δ.Ι.Υ.

Αντιθέτως, απέκλεισαν παρανόμως και τιμωρητικά από την συμμετοχή τους στην Ολοήμερη Λειτουργία του Νοσοκομείου, τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στην μηνυτήρια αναφορά έναντι του Διευθυντή Ι.Υ. και Διευθυντή του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος του Π.Γ.Ν.Λ.

Η συμπεριφορά αυτή είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην Υγεία. Όσα χρήματα και έμψυχο δυναμικό να προστεθούν στο σύστημα υγείας, αν δεν σταματήσουν οι συντεχνιακές και ατομικών συμφερόντων συμπεριφορές, ο Έλληνας πολίτης θα είναι πάντα ο χαμένος.

Οι λογικές του «ιδιόκτητου νοσοκομείου» των εχόντων θέση εξουσίας στην διοικητική ιεραρχία, οδηγούν στην «ιδιωτικοποίηση» της δημόσιας υγείας «εκ των έσω».

Θεσμικά όργανα υπάρχουν, νόμοι υπάρχουν. Αυτό που απομένει είναι οι τήρησή τους.

Η  Ομοσπονδία μας δεν θα μείνει αδιάφορη προς τον Έλληνα πολίτη και τους εργαζόμενους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ