«ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΕΣ», ΤΟΥ ΙΟΝΕΣΚΟ, ΣΤΟ STAGE

Οι «Καρέκλες», ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Ευγένιου Ιονέσκο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι, στις 22 Απριλίου 1952. Ήταν μόλις το 3ο έργο του συγγραφέα, καθώς την εποχή εκείνη ήταν ακόμη νέος και προσπαθούσε να καθιερωθεί, θα παρουσιαστεί στη Λάρισα.

Παραστάσεις : Κυριακή 24, Δευτέρα 25, Τρίτη 26 Ιανουαρίου και Κυριακή 31 Ιανουαρίου, Δευτέρα 1 και Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016, στις 9 το βράδυ, στο «Stage», Ήρας και Φιλίππου. Τηλέφ-πληροφορίες : 2410253097 & 6936974994. Στο πρόγραμμα της 1ης παράστασης  γράφει:

«Καθώς ο κόσμος είναι ακατανόητος  για μένα, είμαι σε αναμονή για κάποιον να τον εξηγήσει». Καθώς η ιδέα του Θεάτρου του Παραλόγου εξελίχθηκε σε μια λογοτεχνική μορφή, που εξερευνούσε τη ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, οι «Καρέκλες»  θεωρήθηκαν ως ένα δημιουργικό παράδειγμα αυτού του είδους θεάτρου.

Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι τοποθετεί στη σκηνή καρέκλες και υποδέχεται αόρατους επισκέπτες, που έρχονται ν’ ακούσουν το σημαντικό μήνυμα του γέρου, προς στον κόσμο. Το μήνυμα έχει παραδοθεί  στα χέρια ενός ομιλητή, ο οποίος έχει προσκληθεί για να μιλήσει στο κοινό. Το ζευγάρι περιμένει με ανυπομονησία τον ομιλητή, ενώ ταυτόχρονα χτυπά συνεχώς το κουδούνι , οι καλεσμένοι έρχονται και ο σκηνικός χώρος γεμίζει ασταμάτητα καρέκλες …

Είναι δύσκολο το πως θ’ αντιμετωπίσει κάποιος τις «Καρέκλες». Το θέμα, όπως έγραψε ο ίδιος ο Ιονέσκο, είναι το τίποτα. Και οι καρέκλες (το κενό, το τίποτα) δίνουν τη χαριστική βολή στο γέρικο ζευγάρι, που έζησε μέσα στο κενό και δεν υπήρξε, παρά τίποτα. Το θέατρο του Ιονέσκο δεν οδηγεί, διαπιστώνει. Διαπιστώνει την ηθική χρεωκοπία μιας κοινωνίας, την αγωνία ενός κόσμου που έφτασε στο αδιέξοδο και δε μπορεί πια, ούτε με τον εαυτό του να συνεννοηθεί. Κατά βάθος, γυρίζει σ’ ένα θέμα πανάρχαιο: τη μοναξιά. Οι «Καρέκλες», 63 χρόνια μετά την πρωτοεμφάνισή τους, σε μια Ελλάδα που αφήνει πίσω της τη χρυσή εποχή της αλαζονικής ευημερίας και κοιτάει με τρομαγμένο βλέμμα το αβέβαιο μέλλον, είναι περισσότερο επίκαιρες από ποτέ.

Συντελεστές της παράστασης. Σκηνοθεσία : Άκυς Μητσούλης. Μετάφραση : Πατρούλα Χριστοδούλου. Μουσική : Βιργινία Καραγιώργου. Φώτα και ήχος : Δώρα Παπαδούλη. Μακιγιάζ : Παρασκευή Μπασιούκα. Πρωταγωνιστούν : στο ρόλο της Γριάς, η Χρυσούλα Χρήστου και του Γέρου, ο Γιάννης Χαρισμαίδης.

Παραστάσεις : Κυριακή 24, Δευτέρα 25, Τρίτη 26 Ιανουαρίου και Κυριακή 31 Ιανουαρίου, Δευτέρα 1 και Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016, στις 9 το βράδυ, στο «Stage», Ήρας και Φιλίππου. Τηλέφ-πληροφορίες : 2410253097 & 6936974994.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ