ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

“Το 2ο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου “Θεόδωρος Αγγελόπουλος” είναι γεγονός. Μπορούμε πια να μιλάμε για ένα θεσμό που προωθεί το ελληνικό σινεμά με το όνομα του σημαντικότερου κινηματογραφιστή που ανέδειξε η χώρα μας κι ενός από τους σπουδαιότερους του παγκόσμιου κινηματογράφου, του Θεόδωρου Αγγελόπουλου”,

τόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στο Μύλο του Παππά, ενόψει της διεξαγωγής του 2ου Πανοράματος Ελληνικού Κινηματογράφου “Θεόδωρος Αγγελόπουλος” από την Κυριακή 24 έως την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στο Χατζηγιάννειο. Το Πανόραμα διοργανώνουν η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας.

“Με το Πανόραμα ελληνικού κινηματογράφου αποδεικνύουμε έμπρακτα πως αγαπάμε τον καλό κινηματογράφο και κυρίως αγαπάμε και στηρίζουμε τον ελληνικό κινηματογράφο. Είναι σημαντικό να γνωρίσουμε τους Έλληνες δημιουργούς και να δούμε τις ταινίες τους, γιατί είναι ένα μέρος του προσώπου της Ελλάδας σήμερα, ένα κομμάτι του εαυτού μας”, επισήμανε ο κ. Σάπκας καλώντας τους Λαρισαίους να αγκαλιάσουν τη διοργάνωση.

Το φετινό Πανόραμα είναι αφιερωμένο σ’ έναν ακόμη μεγάλο σκηνοθέτη του γαλλικού κινηματογράφου με ελληνική καταγωγή, τον Κώστα Γαβρά.

“Οι ταινίες του με την κριτική τους ματιά στο κοινωνικό γίνεσθαι του έχουν χαρίσει τον τίτλο του ειδικού στον πολιτικό κινηματογράφο. Διεθνούς φήμης, πολυβραβευμένος, μαχητικός, προκαλεί το δημόσιο διάλογο, δυνατές συγκινήσεις,  σκέψη και προβληματισμό” είπε από την πλευρά της η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Χρύσα Βουλγαράκη συγχαίροντας την Κινηματογραφική Λέσχη γι’ αυτή την επιλογή.

Από την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας στη συνέντευξη παρευρέθηκαν ο αντιπρόεδρος  Δ. Χαρούλης, η ειδική γραμματέας Δέσποινα Τριανταφυλίδου και ο γραμματέας Θάνος Μουκούλης.

Η κ. Τριανταφυλλίδου τόνισε πως ένας επιπλέον στόχος του Πανοράματος είναι η προβολή της σύγχρονης ματιάς του ελληνικού κινηματογράφου που διαπρέπει μέσω των αξιόλογων σκηνοθετών και των ταινιών τους, σε φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Γι’ αυτό το λόγο φιλοξενούνται τρεις σημαντικοί σκηνοθέτες, η Μαργαρίτα Μαντά, ο Περικλής Χούρσογλου και ο Δημήτρης Αθανίτης.

Ο κ. Μουκούλης αναφέρθηκε και στα μουσικά αφιερώματα που περιλαμβάνει το Πανόραμα εκτός από τις προβολές ταινιών από αξιόλογους μουσικούς της πόλης μας.“Θέλουμε το Πανόραμα να είναι μια μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου που να προσφέρει το κάτι παραπάνω στους σινεφίλ, όπως η ταινία του Δημήτρη Αθανίτη “Αόρατος” που  θα προβληθεί για πρώτη φορά εδώ στην πόλη μας, αφού δεν έχει βγει ακόμη στις αίθουσες” είπε ο κ. Μουκούλης και συμπλήρωσε ότι συμπαραγωγός της ταινίας είναι ο Λαρισαίος ηθοποιός Διαμαντής Καραναστάσης.

Να σημειωθεί ότι η είσοδος θα είναι 4 ευρώ όπως και στις κανονικές προβολές της Λέσχης ανεξάρτητα από το πόσες ταινίες θα παρακολουθήσει κάποιος.

Το πρόγραμμα:

Κυριακή 24 Ιανουαρίου

-6.30 μ.μ.Έναρξη του «2ου Πανοράματος Ελληνικού Κινηματογράφου – Θόδωρος Αγγελόπουλος» με το Σύνολο Μουσικής Κινηματογράφου του Μουσικού Σχολείου Λάρισας υπό τη διεύθυνση της Φρόσως Αστ. Κτιστάκη.

-7.00μ.μ. «Χρυσόσκονη» της Μαργαρίτας Μαντά

-9.30μ.μ. «Ο Διαχειριστής» του Περικλή Χούρσογλου

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου

-7.00μ.μ. «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου

-9.15 Μουσικό Διάλειμμα με μουσική από τον Ελληνικό Κινηματογράφο με τον Αντώνη Ζαφειρίου

-9.30 «Invisible» του Δημήτρη Αθανίτη

Τρίτη 26 Ιανουαρίου

-7.00 «Το Κεφάλαιο» του Κώστα Γαβρά

-9.00 Μουσική και τραγούδια από τον Ελληνικό Κινηματογράφο με το Σπύρο Καβαλλιεράτο και τη Μαριάννα Ζάχου.

-9.30 «Το Κεφάλαιο» του Κώστα Γαβρά

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου

– 7.30 Κλείσιμο του «2ου Πανοράματος Ελληνικού Κινηματογράφου – Θόδωρος Αγγελόπουλος»

Για τον Κώστα Γαβρά θα μιλήσει η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας Χρύσα Βουλγαράκη.

Μουσική και τραγούδια από τον Ελληνικό Κινηματογράφο με τον Χρήστο Κτιστάκη και τη Μαρία Ρουκά.

Προβολή βίντεο «Ένα masterclass με τον Κώστα Γαβρά» από το flix.gr

– 9.30 «Το τσεκούρι» του Κώστα Γαβρά

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ