ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΓΕΝΝΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ!

Η Λάρισα μπορεί  να είναι έδρα της 5ης ΥΠΕ, να έχει 2 δημόσια νοσοκομεία (ΠΠΝΛ, ΓΝΛ), όμως έχει πολύ μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό (νοσηλευτικό, ιατρικό και λοιπό), σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό,  σε αναλώσιμα και σε υποδομές, ως αποτέλεσμα της ταξικής πολιτικής των μεγάλων περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης στη δημόσια υγεία,

της πολιτικής που την εμπορευματοποιεί και την ιδιωτικοποιεί όλο και περισσότερο, την οποία συνεχίζει να εφαρμόζει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως οι προηγούμενες (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ).

Το ΕΚΝΛ, έχει διατυπώσει και διεκδικεί ένα σύνολο αιτημάτων, που ξεκινούν από την πλήρη και δωρεάν κάλυψη όλων των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας-πρόνοιας, χωρίς την επιχειρηματική δράση σ’ αυτούς τους τομείς, μέχρι την κάλυψη όλων των ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, μέχρι την κατασκευή νέων υποδομών δημόσιας υγείας.

  • Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.
  • Να μην υπάρχει καμιά πληρωμή για υπηρεσίες υγείας. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των ασφαλιστικών βιβλιαρίων, για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους, χωρίς προϋποθέσεις.
  • Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των Ασφαλιστικών Ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.
  • Κάλυψη όλων των αναγκαίων ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων από το κράτος, χωρίς τον παραμικρό περιορισμό.
  • Καμία περικοπή σε φάρμακα και δαπάνες. Δωρεάν φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες.
  • Να σφραγιστούν τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλα τα βιβλιάρια υγείας των ανασφάλιστων ΑμΕΑ και χρονίως πασχόντων.
  • Ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με δημιουργία νέων Κέντρων Υγείας, πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων. Κοινωνικοποίηση των μονάδων υγείας του ιδιωτικού τομέα, που πληρούν τις προϋποθέσεις και την ένταξη όλων των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα. Να ενταχθούν επίσης όλες οι υποδομές, μαζί με το προσωπικό των Δήμων και των ασφαλιστικών ταμείων. Στο δημόσιο σύστημα να απορροφηθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και άλλοι επιστήμονες της υγείας που το επιθυμούν.
  • Να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (π.χ Φιλιππούπολη, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, Αβέρωφ ή Τούμπα, στη ΒΙΠΕ και στα ΤΕΙ).
  • Οι μονάδες υγείας και πρόνοιας που ανήκουν σε ΜΚΟ και άλλου τύπου παρόμοιες οργανώσεις, να περάσουν στο κράτος και να παρέχουν υπηρεσίες προς όλους με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Άμεση λειτουργία στεφανιογράφου, γιατί σήμερα ο Νομός Λάρισας των 280.000 και πλέον κατοίκων, δεν καλύπτεται, αφού του ΠΠΝΛ δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα όσοι καρδιοπαθείς χρειαστεί να υποβληθούν σε στεφανιογραφία, είτε θα μετακινηθούν στα Τρίκαλα, που είναι ο μοναδικός σε όλη τη Θεσσαλία, είτε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, μετά φυσικά από μεγάλη αναμονή στη σχετική λίστα, με κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή τους.
  • Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό στις ΜΕΘ και των δυο νοσοκομείων (ΓΝΛ, ΠΠΠΝΛ), με την πρόσληψη μόνιμου και πλήρους απασχόλησης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, που σήμερα είναι κάτω από το 60% αυτού που χρειάζεται και η λειτουργεί όλων των κρεβατιών των ΜΕΘ που επίσης είναι γύρω στο 60%.
  • Να λειτουργήσουν άμεσα όλα τα κρεβάτια των χειρουργείων σε ΓΝΛ και ΠΠΝΛ, που σήμερα λειτουργούν σε ποσοστό 50-60%, χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων, με την άμεση πρόσληψη όλου του μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού που λείπει και αντικατάσταση παλαιών μηχανημάτων.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στο ΓΝΛ με την προμήθεια νέου (αξονικού και μαγνητικού τομογράφου, του εξοπλισμού στην Καρδιολογική Κλινική του ΓΝΛ που είναι ελλιπής και πεπαλαιωμένος, των μηχανημάτων στην χημιοθεραπεία), να μην στέλνονται ασθενείς σε ιδιώτες..
  • Αντίστοιχα αντικατάσταση και προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού πρέπει να γίνει και στο ΠΠΝΛ, όπου υπάρχει πρόβλημα με το ακτινοπθεραπευτικό μηχάνημα, ενώ χρειάζεται 1 ακόμα αξονικός και 1 ακτινολογικό μηχάνημα για τα επείγοντα, να αγοραστεί σπινθηρογράφος.
  • Να λειτουργήσουν στο ΓΝΛ, οι κλινικές (Νευροχειρουργική, Παθολογοανατομική και Κυτταρολογικό, ΩΡΛ, Γαστρεντερολογική, Γναθοχειρουργική, Πνευμονολογική, Ψυχιατρική, Νεογνών, Νευρολογική, Δερματολογική, Ιατρός εργασίας) και να γίνουν οι ανάλογες προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και στην Ουρολογική και Κέντρο Ψυχικής Υγείας, που υπολειτουργούν.
  • Να καλυφθούν στο ΠΠΝΛ οι ελλείψεις σε προσωπικό και χώρους στις κλινικές (Ογκολογική, Αιμοδοσίας, Θωροκοχειρουργική, Ψυχιατρική, Ρευματολογική Αιματολογική, Δερματολογική και Ενδοκρινολογική).
  • Να εξοπλιστούν τα Κέντρα Υγείας, με όλο τον αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό, να παρέχουν τα αναγκαία φάρμακα δωρεάν και να καλυφθούν όλα τα κενά σε προσωπικό μόνιμο.
  • Να καλυφθούν άμεσα οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό (γιατρούς, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό) και εξοπλισμό στα ιατρεία του ΠΕΔΥ Λάρισας. Συγκεκριμένα να προσληφθούν άμεσα, γιατί δεν υπάρχουν (Οφθαλμίατρος, Οδοντίατρος, Πνευμονολόγος, Δερματολόγος, Γαστρεντερολόγος, Ρευματολόγος, Ακτινολόγος, Ψυχίατρος) και σε μια σειρά άλλες ειδικότητες, που υπάρχει 1 γιατρός π.χ (Ορθοπεδικός, Καρδιολόγος, Παιδίατρος, Μικροβιολόγος που πάει μια φορά τη βδομάδα). Να εξασφαλισθεί η κάλυψη όλων των αναγκών σε αντιδραστήρια στο μικροβιολογικό-αιματολογικό εργαστήριο και να γίνονται όλες οι εξετάσεις εκεί, χωρίς να αναγκάζονται αρκετοί ασφαλισμένοι να καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς και να πληρώνουν γι’ αυτές.
  • Να αναπτυχθεί σύγχρονη μεγάλη δημόσια ψυχιατρική κλινική στη Λάρισα, όπως επίσης και κέντρα ψυχικής υγείας ή κινητή μονάδα ψυχικής υγείας, με βάρος στην παιδική-εφηβική ηλικία. Να δημιουργηθούν δημόσιοι δωρεάν ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα που να καλύπτουν τις ανάγκες για παρόμοιες δομές, με άτομα με ψυχικά-νοητικά προβλήματα.
  • Να δημιουργηθεί άμεσα δημόσιο κέντρο αποκατάστασης-αποθεραπείας στη Λάρισα.
  • Στα πλαίσια της πρόληψης, υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών καθώς και υποχρεωτική δωρεάν εξέταση (τεστ-ΠΑΠ, μαστογραφία, έλεγχος οστεοπόρωσης). Λειτουργία γυναικολογικών και παιδιατρικών ιατρείων. Δημιουργία νέων και αναβάθμιση των υπαρχουσών δημοσίων μαιευτηρίων με επαρκή στελέχωση, με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.
  • Η καθαριότητα, η φύλαξη και η σίτιση να πάψουν να δίνονται σε εργολάβους και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, πλήρους απασχόλησης από τα Νοσοκομεία γι’ αυτούς τους τομείς.
  • Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.
  • Λειτουργία από το υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας και επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και «κατ’ οίκον νοσηλεία», ώστε να καλύπτονται όλοι δωρεάν, ενταγμένα στην Π.Φ.Υ με χρηματοδότηση από το κράτος. Στελέχωση των ΚΑΠΗ με προσωπικό, που να ανήκει στο Κ.Υ της περιοχής (νοσηλευτές, γιατρό γενικής ιατρικής, φυσιοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ