ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ avaaz ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ

Εκστρατεία για τη συγκέντρωση ηλεκτρονικών υπογραφών ενάντια στη φορολόγηση του κρασιού ξεκίνησε στη σελίδα secure.avaaz.org με στόχο οι υπογραφές που θα συγκεντρωθούν να παραδοθούν στο υπουργείο Οικονομικών μήπως και αναγκαστεί να αλλάξει θέση.

Στη σελίδα φιλοξενείται και το παρακάτω κείμενο του Γιάννη Καρακάση MW που δημοσιεύτηκε στη σελίδα Wine Commanders στις 14 Ιανουαρίου 2016:

“Το ελληνικό κρασί σε μία κρίσιμη στιγμη

Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία τις αντιδράσεις του οινικού κλάδου στην επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό – ηλίθια – και απολύτως στο πιο ακατάλληλο μομέντουμ επιβολή φόρου ειδικής κατανάλωσης στο κρασί . Τις συνέπειες τις έχουν περιγράψει αναλυτικότατα οι πρόεδροι των ενώσεων, οι οινοπαραγωγοί κλπ.

Τα οινοποιεία ήδη έχουν βρεθεί σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, να πρέπει αφενός να αυξήσουν την τιμή του προϊόντος χάνοντας στο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας και από την άλλη να πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη είτε καταβάλλοντας προκαταβολικά τον φόρο (για κρασί που δεν έχουν ακόμα πουλήσει) είτε δημιουργώντας και διατηρώντας στην συνέχεια φορολογικές αποθήκες με το ανάλογο φυσικά κόστος.

Όλα αυτά σε μία χρονική περίοδο που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ρευστότητας αλλά που το κρασί εμφανίζει μία δυναμική ειδικά στις εξαγωγές. Εκεί που είχαμε ακούσει ότι δεν θα μπει τελικά ΕΦΚ αλλά που τελικά μπαίνει και εκεί και υπό προϋποθέσεις επιστρέφεται. Άγνωστο το πότε όμως….

Αν δούμε λίγο παραπέρα όμως η επιβολή του φόρου εμφανίζει σε όλο της το μεγαλείο την διάκριση των μικρών και μεγάλων οινοποιείων κατά το γνωστό διαίρει και βασίλευε του Μακιαβέλι. Όταν δεν μπορείς να βγάλεις μόνος σου άκρη λες απλά βρείτε τα εσείς και τους αφήνεις να τσακώνονται βγάζοντας την ουρά σου απέξω. Αριστοτεχνική τακτική δεν λέω όμως υποστηρίζω ότι το ελληνικό κρασί χρειάζεται όλα του τα συστατικά.

Χρειάζεται και τα μεγάλα και τα μικρά και τα πολύ μικρά οινοποιεία για να πάει μπροστά. Χρειάζεται και τα terroir κρασιά και τα vins d’effort, χρειάζεται σταθερή ποιότητα αλλά και πειραματισμό. Αν πληγούν όπως καταλαβαίνω και ακούω και σε μία συνέντευξη του Στέλλιου Μπουτάρη σε συντριπτικό ποσοστό τα μικρά οινοποιεία αυτό θα πάει τελικά όλο το ελληνικό κρασί πίσω και θα επηρεάσει φυσιολογικά και τους μεγάλους παραγωγούς”.

Οσοι θέλετε να ψηφίσετε επισκεφθείτε τη σελίδα πατώντας ΕΔΩ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ