ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ

Μαύρος καπνός βγήκε από το Μαξίμου μετά την συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τους επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων φορέων (ιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς) που εκπροσωπούν τους επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι Μ. Βλασταράκος (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), Γ. Στασινός (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) και Β. Αλεξανδρής (Επικεφαλής Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας) δεν υπήρξε καμία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών γύρω από το θέμα της επιβολής της εισφοράς 20% για τον κλάδο της κύριας σύνταξης των επιστημόνων, η οποία προβλέπεται στο κυβερνητικό προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού.

Ο κ. Βλασταράκος τόνισε ότι ζητήθηκε από την κυβέρνηση να ξαναδεί το νομοσχέδιο. “Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό οι υπάρχουσες εισφορές να διατηρηθούν ως έχουν και μόνο για πολύ ψηλά εισοδήματα να γίνει μία μικρή προσαύξηση προκειμένου να μπορούν να καταβάλλονται”, είπε.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αποσύρει αυτό το Νομοσχέδιο, να αρχίσει έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση, προκειμένου να υπάρξει προοπτική, η οποία θα οδηγεί όχι στο κλείσιμο κάθε ατομικής δραστηριότητος, αλλά στην ενδυνάμωση των παρεχομένων υπηρεσιών, πρόσθεσε.

Με την σειρά του ο κ. Στασινός δήλωσε ότι έγινε κατανοητό από τον πρωθυπουργό το πρόβλημα των υπερβολικών εισφορών και ότι αναμένονται πολύ συγκεκριμένες λύσεις. Ο κ. Β. Αλεξανδρής τέλος δήλωσε ότι το συγκεκριμένο προσχέδιο είναι πλήρως αναξιόπιστο και μη βιώσιμο.
τσίπρας επιστήμονες
Εξερχόμενος ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός πρότεινε στους επιστήμονες τις ακόλουθες διορθωτικές προτάσεις:

1. Οι άνεργοι ελεύθεροι επαγγελματίες να μην χρειάζεται να καταβάλουν εισφορές
2. Να υπάρχει μικρότερη επιβάρυνση σε όσους δηλώνουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ
3. Να οριστεί για τους νέους επιστήμονες σαν βάση επιβολής  εισφοράς 14% το 80% του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη (σ.σ το 80% των 586 ευρώ) για τα πρώτα 2 χρόνια και το 17% για τα επόμενα 3 χρόνια.

Ο κ. Κατρούγκαλος επίσης δήλωσε ότι:

– H κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό εντός Φεβρουαρίου
– Η κυβέρνηση έχει στείλει στους θεσμούς ποσοτικοποιημένη πρόταση μέτρων έως και το 2019
– Έχει σταλεί αναλογιστική μελέτη στην αρμόδια κοινοτική υπηρεσία (Ageing Working Group) για το ασφαλιστικό και η εκτίμηση αυτής της υπηρεσίας θα είναι έτοιμη τον Απρίλιο του 2016.

Εξάλλου ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε ότι την Τετάρτη το βράδυ αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το κλιμάκιο των Θεσμών και ο ίδιος θα βρίσκεται τις μέρες αυτές στο ευρωκοινοβούλιο για να παρουσιάσει τις κυβερνητικές θέσεις για το νέο ασφαλιστικό.

Μαξίμου: Αυτές είναι οι αλλαγές που προτείναμε στους επιστημονικούς φορείς

Τις αλλαγές που πρότεινε ο Πρωθυπουργός στους επιστημονικούς φορείς κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου, αναφέρει σε ανεπίσημο ενημερωτικό σημείωμα το Μαξίμου, στο οποίο παράλληλα, δηλώνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να “προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις μέσα από ουσιαστικό και ειλικρινή κοινωνικό διάλογο”.

Οι βελτιωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπέρ των ηλικιακά νεώτερων και πλέον αδύναμων κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών, κατά τις ίδιες πηγές, είναι:

Capture1

Στο ίδιο σημείωμα, αναφέρεται πως η κυβέρνηση κρατάει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με όλους τους κοινωνικούς φορείς και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις μέσα από ουσιαστικό και ειλικρινή κοινωνικό διάλογο”.
διαμαρτυρία ΙΣΑ

Συνάντηση ιατρών με Κατρούγκαλο

Αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση μελών του ιατρικού Συλλόγου με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο. Υπενθυμίζεται νωρίτερα ότι οι γιατροί πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από το υπουργείο.

capital.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ