ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΘΑ ΣΩΘΕΙ ΜΟΝΟ ΩΣ «ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΙΔΙΟΤΥΠΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΡΟΪΟΝ»

Το θέμα της προστασίας  του τσίπουρου επαναφέρει  ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Θανάσης Παιδής  ανησυχώντας ότι η επιβολή πλαφόν στους αμβυκούχους θα είναι ίσως  ένα  από επόμενα  μέτρα.

Σαν τρόπο  προστασίας και ανάδειξης του τσίπουρου ο περιφερειακός σύμβουλος  επαναφέρει την πρόταση του για  κατοχύρωση του τσίπουρου ως «ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΙΔΙΟΤΥΠΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΡΟΪΟΝ»

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή  νομοθεσία  ως εγγυημένο παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν  καθορίζεται  ένα ιδιότυπο προϊόν  το οποίο:

α) παρασκευάζεται με τρόπο παραγωγής, μεταποίησης ή σύνθεσης που αντιστοιχεί στην παραδοσιακή πρακτική για το εν λόγω προϊόν

β) παράγεται από πρώτες ύλες ή συστατικά που είναι τα χρησιμοποιούμενα παραδοσιακά.

Για να μπορεί να καταχωρισθεί μια ονομασία ως ονομασία εγγυημένου παραδοσιακού ιδιότυπου προϊόντος, πρέπει:

α) να χρησιμοποιείται κατά παράδοση για την περιγραφή του ιδιότυπου προϊόντος· ή

β) να προσδιορίζει τον παραδοσιακό χαρακτήρα ή τον ιδιότυπο χαρακτήρα του προϊόντος.

Όπως γίνεται  άμεσα  αντιληπτό το  τσίπουρο που παράγεται  παραδοσιακά από τους αμβυκουχους έχει όλα τα παραπάνω  χαρακτηριστικά

Τα πλεονεκτήματα που θα έχει μια τέτοια πιστοποίηση είναι τα έξης

  • Αναγνωρισιμότητα για το Τσίπουρο και προστασία σε όλη την Ευρωπαϊκή  Αγορά
  • Υπεράξια για τους αμπελοπαραγωγούς και όλη τοπική οικονομία.
  • Καταπολέμηση της λαθρεμπορίας και της νοθείας στο γνήσιο παραδοσιακό  τσίπουρο
  • Εφαρμογή κανόνων που θα ορίζουν την διακίνηση του χύμα τσίπουρου ώστε να υπάρχει ιχνηλασιμότητα κάτι που είναι προς όφελος των σωστών παραγωγών .

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα προϊόντων τόσο στην Ελληνική Αγορά π.χ. Φέτα , Μαστίχα Χίου , Κρόκος Κοζάνης όσο και στην Ευρωπαϊκή π.χ. Ιταλική Γκράπα που μετά την πιστοποίηση τους έγιναν διάσημα και κατέκτησαν τις παγκόσμιες αγορές .

Μήπως ήρθε η ώρα να γίνει το ίδιο και με το τσίπουρο Τυρνάβου;

Μήπως πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά στα μέλλον και όλοι μαζί ενωμένοι να δούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το εξαιρετικό προϊόν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο; καταλήγει ο Αθ. Παιδής.

TS

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ