ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΡΑΨΑΝΗΣ

Κατατέθηκε σήμερα από την Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η από 15ης Ιανουαρίου 2016 επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λάρισας Άννας Βαγενά με θέμα την επιτακτική ανάγκη προστασίας του Δάσους των Αγίων Θεοδώρων στην τ.κ. Ραψάνης, δ.ε. Κάτω Ολύμπου, Δήμου Τεμπών,

η οποία και απευθύνεται στον αρμόδιο, εν προκειμένω, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνο Σκουρλέτη.

Η επίκαιρη ερώτηση έρχεται σε συνέχεια αλλεπάλληλων επαφών της Άννας Βαγενά με τον εν λόγω Υπουργείο για το κρίσιμο θέμα, κατόπιν συναντήσεων και παρεμβάσεων που ξεκίνησαν από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη με σκοπό την εξεύρεση της συμφερότερης λύσης για την προστασία του ιστορικού αυτού δασικού οικοσυστήματος, με αξία οικολογική αλλά και θρησκευτική.

Η ερώτησης θα συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής που θα λάβει χώρα την 28η Ιανουαρίου 2016, ημέρα Πέμπτη.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης, παρατίθεται το κείμενό της:

«Το Δάσος των Αγίων Θεοδώρων σε πολύ μικρή απόσταση από την Ραψάνη, η οποία είναι η έδρα της ομώνυμης τοπικής κοινότητας και υπάγεται στον Δήμο Τεμπών, αποτελεί δε (το εν λόγω δάσος) έναν πνεύμονα πρασίνου με ιδιαίτερη περιβαλλοντική αλλά και συμβολική αξία για την τοπική κοινωνία. Είναι, μάλιστα, δάσος δρυός. Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, άνω της τριακονταετίας βάσει των μαρτυριών των κατοίκων, στο δάσος δεν έχει γίνει καμία επέμβαση για υλοτομία, περιορισμένη ή μη.

Από το θέρος του 2015 και μέχρι σήμερα το Δασαρχείο της Λάρισας, στο οποίο το δάσος υπάγεται, επιχείρησε να παρέμβει με σκοπό την περιορισμένη υλοτομία. Από πληροφορίες των κατοίκων λέγεται ότι το υλοτομικό σχέδιο αφορούσε περίπου διακόσια (200) δένδρα. Το Δασαρχείο υποστηρίζει ότι η επέμβαση είναι απαραίτητη για να ανανεωθεί το δασικό οικοσύστημα και έχει περιορισμένο χαρακτήρα, γίνεται δε σύννομα και κατά τους κανόνες της δασολογίας (lege artis), καθώς το δάσος πρέπει να υλοτομείται περιορισμένα ανά 15ετία ώστε να επιτρέπεται η αναζωογόνησή του.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι η επέμβαση είναι η πρώτη που γίνεται ποτέ στην ιστορία του δάσους, το οποίο έχει μείνει παρθένο πάνω από διακόσια (200) χρόνια και γι’ αυτόν τον λόγο έχει όχι μόνον ιστορική-θρησκευτική αξία αλλά και οικολογική σημασία, καθώς φιλοξενεί πλήθος σπανίων εντόμων και πτηνών. Η όποια επέμβαση του Δασαρχείου, κατά την άποψή τους, θα έχει ως αποτέλεσμα τη διατάραξη της μικρο-πανίδας αλλά και του ίδιου του δασικού οικοσυστήματος και θα αλλοιώσει τον μοναδικό του χαρακτήρα. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν, ακόμη, ότι για την μεταφορά της ξυλείας που θα ληφθεί από την υλοτόμηση θα πρέπει να κοπούν κι άλλα δένδρα προκειμένου να ανοιχθούν δρόμοι μεταφοράς, με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση του δάσους.

Επειδή η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών έχει κορυφωθεί, το μεν Δασαρχείο έχει επιχειρήσει επανειλημμένα να επέμβει στο δάσος και έχει ήδη κόψει ανεξακρίβωτο αριθμό δένδρων, η δε τοπική κοινωνία της Ραψάνης είναι ανάστατη και διατρανώνει μέσα από επανειλημμένες λαϊκές συνελεύσεις την απόφασή της να προστατέψει πάση θυσία το δασικό οικοσύστημα και το δάσος. Ο δε Δήμος Τεμπών, συμπαρίσταται στα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας.

Επειδή κατά την πορεία των πραγμάτων η κατάσταση θα οδηγήσει την τοπική κοινωνία σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του δάσους και σε ευθεία σύγκρουση με τις Αρχές αλλά και όποιον επιχειρήσει να επέμβει στο δάσος.

Επειδή πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να επιλεγεί η σωστότερη λύση με σκοπό το δάσος των Αγίων Θεοδώρων να προστατευθεί απόλυτα και να διασφαλισθεί η επιβίωσή του.

Για τους λόγους αυτούς

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Είναι διατεθειμένος να αποστείλει τεχνικό κλιμάκιο ή να επιτρέψει σε οικολογικό επιστημονικό μη κρατικό δρώντα να προβεί σε αυτοψία, πληροφορώντας εν συνεχεία την τοπική κοινωνία για το ποια είναι η λύση που πρέπει να ακολουθηθεί για να εξασφαλισθεί η προστασία και βιωσιμότητα του δάσους;
  2. Είναι διατεθειμένος να συνδράμει ενεργά στην προσπάθεια των τοπικών φορέων για να ενταχθεί το κρίσιμο δάσος στο δίκτυο ιερών δασών της UNESCO;».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ