Γ. ΚΑΤΣΙΑΝΤΩΝΗΣ: ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο βουλευτής Λαρίσης Γεώργιος Κατσιαντώνης, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, δεν κατέστη εφικτό να παραστεί στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Λαρίσης για το προτεινόμενο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Η μη-παρουσία του κ. Κατσιαντώνη, δε συνεπάγεται σε καμιά περίπτωση, την αποδοχή του προτεινόμενου ασφαλιστικού νομοσχεδίου από την ‘Ενωση Κεντρώων, η οποία μελετά το νομοσχέδιο, ως οφείλει, ωστόσο δεν προτίθεται να το υπερψηφίσει.

Η ‘Ενωση Κεντρώων, παραμένει σταθερή στις θέσεις της για ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας, αρχικά μέσω της περιστολής των περιττών δαπανών της χώρας μας και την εξάλειψη του πελατειακού Κράτους.

Οι ίδιοι που πρόσφατα ανακοίνωναν πως εάν δεν λάβουμε μέτρα ως χώρα για το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, εντός ενός έτους κανείς δεν θα λαμβάνει σύνταξη, προτείνουν τις 3000€ ως ανώτατο όριο για τις πολλαπλές συντάξεις και τις 2200€ οροφή για τις συντάξεις από ένα ταμείο.

Όταν υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνεργοι, όταν υπάρχουν αγρότες με 300€, σύνταξη, όταν κόβουμε το ΕΚΑΣ, θα έχουμε συνταξιούχους με 3000€ το μήνα;

Ως προσωρινά μέτρα προτείναμε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της επιστολής μας από την 20η Σεπτεμβρίου, ανάμεσα σε άλλα και τα εξής :

Την ενσωμάτωση όλων των συντάξεων σε μία.

Την οροφή στις συντάξεις στο ποσό των 1500€ μηνιαίως, με ελάχιστο ποσό σύνταξης τα 800€.

Την διακοπή παροχής σύνταξης όταν το εισόδημα από τρίτες πηγές υπερβαίνει τα 3000€ μηνιαίως.

Ως μόνιμα μέτρα, προτείνουμε, ανάμεσα σε άλλα :

Την μείωση της αμοιβής στο 50%, των βουλευτών, υπουργών, πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την διακοπή παροχής σύνταξης σε πρώην βουλευτές, υπουργούς, πρωθυπουργούς, προέδρους της Δημοκρατίας.

Στην ‘Ενωση Κεντρώων, κατανοούμε πως δεν είναι αποτελεσματικό για τη χώρα μας να υπεροφορολογεί τους ιδιώτες και όσες επιχειρήσεις έχουν μείνει ενεργές.

Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες επιχειρήσεις, περισσότερη ιδιωτική πρωτοβουλία, περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό και κυρίως περισσότερες επενδύσεις από το εσωτερικό της χώρας.

Η ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα στο χώρο της πρωτογενούς παραγωγής, είναι μείζονος εθνικής σημασίας.

Καλούμε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να καλέσει με τη σειρά της τους αγρότες σε ανοιχτή συζήτηση, να ακούσει τα αιτήματά τους και σε ένδειξη καλής θέλησης, να θεσπίσει ένα όριο αφορολόγητου κύκλου εργασιών των αγροτών στις 20 000€, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα κίνητρο – ανάσα σε νέους αγρότες.

Στην Ελλάδα διαθέτουμε τις προϋποθέσεις για ουσιαστική ανάπτυξη μέσω των τριών κλάδων που αποτελούν τη δύναμη μας: Πρωτογενής παραγωγή (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μεταλλεύματα), ναυτιλία και τουρισμός.

Δημιουργώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα σταθερό και βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον που θα δώσει την ώθηση στο ανεκμετάλλευτο δυναμικό επιστημόνων και ατόμων με δεκάδες δεξιότητες που πλέον είναι άνεργο, έχουμε τη δυνατότητα να επιτύχουμε τους στόχους της έναρξης ουσιαστικής ανάπτυξης εντός 5 ετών.

Τι προτίθεται να κάνει η Ε.Κ. για τους αγρότες.

Τους λίγους αγρότες που απέμειναν, πρέπει να τους προστατεύσουμε, αλλά και να ενθαρρύνουμε νέους αλλά και παλαιούς αγρότες να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή σε καθαρά επιχειρηματική βάση.

Αυτό μπορεί να γίνει με:

Απόδοση γης με φθηνότερο ενοίκιο ώστε να αυξηθεί το εδαφικό πεδίο των δραστηριοτήτων των αγροτών.

Αύξηση της δανειοληπτικής ικανότητας αγροτών για αγορά λιπασμάτων, εξοπλισμού, μηχανημάτων και άλλων συναφών προς τη δραστηριότητά τους ειδών σε ένα αμιγώς επιχειρηματικό μοντέλο αγροτικής εταιρίας.

Δημιουργία τιμών προστασίας των προϊόντων και πληρωμή από τη μεταποίηση στον παραγωγό με εγγύηση του κράτους.

Βοήθεια προς τους αγρότες για καινοτομία στη συσκευασία ώστε να βελτιώσουν την εικόνα των προϊόντων τους.

Εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας.

Δημιουργία εθνικών προτύπων απλών και εύκολα ελεγχόμενων

Η Ένωση Κεντρώων προτείνει επίσης την ίδρυση Αγροτικών Εταιριών (ΑΓ.ΕΤ): Οι Αγροτικές Εταιρίες, είναι μια μορφή τοπικής συνεταιριστικής – εμπορικής εταιρίας με αντικείμενο την παραγωγή, τυποποίηση και διάθεση των αγροτικών προϊόντων μιας περιοχής με βάση γεωγραφικό προσδιορισμό, χωρίς καμιά άλλη κρατική παρέμβαση.

Εφαρμόζοντας το πρότυπο των Αγροτικών Εταιριών σε άλλους τομείς του παραγωγικού τομέα (αλιεία, κτηνοτροφία) αλλά και του τομέα των υπηρεσιών (τουρισμός), στοχεύουμε στη βάση της Ελληνικής οικονομίας που είναι η μικρή επιχείριση.

Αγροτικές Εταιρίες :

Σκοπός μιας ΑΓ.ΕΤ είναι η παραγωγή, τυποποίηση και ανάπτυξη δικτύου διανομής στο εσωτερικό της Ελλάδος, αλλά και στο εξωτερικό των προϊόντων της περιοχής.

Δημιουργία και κατοχύρωση brand name περιοχής και εμπορικών σημάτων των προϊόντων της περιοχής.

Δυνατότητα οικειοθελούς συμμετοχής όλων των παραγωγών της προσδιορισθείσας περιοχής.

Δυνατότητα να έχει ως αρχικό κεφάλαιο και περιουσία τις εκτάσεις γης των παραγωγών.

Δυνατότητα ενσωμάτωσης παραγωγών γειτονικής και μόνο περιοχής στον κύκλο παραγωγής της.

Δυνατότητα συνεργασίας με άλλες ΑΓ.ΕΤ (ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης) για την διανομή μη ανταγωνιστικών προϊόντων στην τοπική αγορά και όχι μόνο.

Μια ΑΓ.ΕΤ δύναται να προβαίνει στην ίδρυση και λειτουργία θυγατρικής με καθαρό εμπορικό χαρακτήρα και με τους νόμους που διέπουν την λειτουργία τους (Ο.Ε, Ε.Ε, ΕΠΕ, ΑΕ, ΙΚΕ) σε άλλες περιοχές με σκοπούς :

– Δημιουργία καταστημάτων αποκλειστικά λιανικής διάθεσης των προϊόντων της

– Δημιουργία δικτύου λιανικής πώλησης με τη μέθοδο της δικαιόχρησης (franchise).

– Δημιουργία δικτύου λιανικής πώλησης με τη μέθοδο shop-in-shop.

Φορολογική μεταχείριση των ΑΓ.ΕΤ ως ισότιμη με κάθε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα, φορολογούμενη σύμφωνα με την πρόταση της ‘Ένωσης Κεντρώων για ριζική αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου της Ελλάδος και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Η πρόταση της Ένωσης Κεντρώων για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής τροφίμων στοχεύει στο να μεγιστοποιήσει τη χρήση των διαθέσιμων εκτάσεων παραγωγής, να αποκτήσει η Ελλάδα μας όση, το δυνατόν μεγαλύτερη αυτάρκεια στην παραγωγή τροφίμων και το δυνατόν να τυποποιεί και να εξάγει.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε το παράδειγμα του μελισσοκομικού κλάδου: Η Ελλάδα διαθέτει ιδανικές συνθήκες για τη μελισσοκομία. Η ανάπτυξή της όμως στη χώρα μας δεν είναι ανάλογη με όση επιτρέπουν οι κλιματολογικές συνθήκες της ώστε να αναχθεί ο κλάδος σε επίπεδο βιομηχανικής παραγωγής, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία).

Ως αποτέλεσμα η εγχώρια παραγωγή δεν καλύπτει καν τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης και οι ανάγκες της Ελληνικής αγοράς συμπληρώνονται από εισαγωγές.

Μια Ελλάδα, παραγωγικά ισχυρή, με διαρκώς μειούμενη ανάγκη για εισαγωγές, μπορεί να είναι μια Ελλάδα με ασφαλιστικό σύστημα ικανό να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες του, χωρίς να προβαίνει σε οικονομική αφαίμαξη του συνόλου των πολιτών της και μέσω των κάθετων μέτρων να πλήττονται περισσότερο οι οικονομικά ασθενέστεροι.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ