ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Ο «γόρδιος δεσμός» του ασφαλιστικού εξακολουθεί να μοιάζει δυσεπίλυτος και να δημιουργεί σωρευμένη ανασφάλεια και αναταραχή στην αγορά και στην κοινωνία. Οι επώδυνες ρυθμίσεις για τη μεσαία τάξη αναπαράγουν, δυστυχώς, το πρόβλημα με τους όρους του παρελθόντος, τροφοδοτούν εκ νέου τη συνθήκη της ύφεσης και επιτείνουν το διαμορφούμενο αδιέξοδο.

Ακούσαμε για «νέους επιστήμονες» και για «νέους αγρότες», αλλά δεν ακούσαμε τίποτε για «νέους επαγγελματίες». Το γεγονός ότι προστίθεται στην απηνή «φορο-επιδρομή» μία επιπλέον επιβάρυνση από τις υψηλές εισφορές εν είδει «ασφαλιστικής φορολογίας», εξαντλεί τις αντοχές των ελλήνων επιχειρηματιών και υπονομεύει τις όποιες δυνατότητες ανάκαμψης.

Επιπλέον, η αποσπασματική τακτική της παραχώρησης εξαιρέσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες, επαναλαμβάνει τις κακές πρακτικές και το κυριότερο την κακή νοοτροπία του παρελθόντος. Η νέα ασφαλιστική πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίζεται στις έννοιες της ενιαίας αντίληψης και της κοινωνικής δικαιοσύνης και να αποτελεί μία συνολική απάντηση στα προβλήματα βιωσιμότητας και ανταποδοτικότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Η ΕΣΕΕ επιμένει στις δέκα προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει και αναμένει τις ποσοτικές προβολές του Υπουργείου στις προτάσεις του. Είναι αναγκαίο να εισακουστούν οι φωνές διαμαρτυρίας των επαγγελματιών και των Μμε επιχειρηματιών για να μη δοθεί το «τελειωτικό χτύπημα» στη χειμαζόμενη αγορά. Είναι ώρα ευθύνης και αποφασιστικότητας, αφού όλοι καλούμαστε να παρέμβουμε με εναλλακτικές και οικονομετρικά σοβαρές προτάσεις για την αναμόρφωση ενός προβληματικού ασφαλιστικού συστήματος σε ένα βιώσιμο, ανταποδοτικό, δίκαιο και ενιαίο Εθνικό Ασφαλιστικό Σύστημα.

Η ΕΣΕΕ δηλώνει ξεκάθαρα την αντίθεσή της στη δεδομένη μορφή του Ασφαλιστικού σχεδίου και στον αυθαίρετο υπολογισμό του ανώτατου ορίου των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών. Οι μικρομεσαίοι έμποροι επιμένουμε στην ορθολογική κλιμάκωση, από τον υπερβολικό δεκαπλασιασμό, ενώ δεν κρύβουμε τον φόβο μας για την πρόχειρη μεθόδευση των εξαιρέσεων. Δηλώνουμε την απογοήτευσή μας για τον επιχειρούμενο διαχωρισμό των εργασιακών ομάδων σε επιστημονικές, αγροτικές και επαγγελματικές που δημιουργούν αχρείαστους κοινωνικούς αυτοματισμούς.

Το Ασφαλιστικό, αυτονόητα συνιστά μείζον εθνικό ζήτημα, που πρέπει να αντιμετωπισθεί έγκαιρα, με γνώση, συναίνεση, υπεύθυνη στάση και με σεβασμό στη διαδοχή και αλληλεγγύη των γενεών, ενώ απαιτεί τη συνδρομή, ενότητα και τη συμμετοχή όλου του επιχειρηματικού, αγροτικού και επιστημονικού κόσμου της Χώρας για την επίλυσή του.

Η ΕΣΕΕ σε καμιά περίπτωση δεν αποδέχεται τις εξαιρέσεις ως βελτιωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σχέδιο, ούτε θα δεχθεί να πληρώσουν το «μάρμαρο» για άλλη μια φορά οι  ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε., οι νέοι έμποροι και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της αγοράς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ