50 ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΡΑΔΟΝΙΟΥ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.) στο πλαίσιο των θεσμικών αρμοδιοτήτων της και των συμβατικών υποχρεώσεων που προκύπτουν από την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, έχει ξεκινήσει τη χαρτογράφηση του ελληνικού χώρου ως προς τα επίπεδα συγκεντρώσεων ραδονίου σε οικίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία του Εθνικού Χάρτη Συγκεντρώσεων Ραδονίου, η οποία αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Δήμος Λαρισαίων, για την ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής, συνεργάζεται με την Ε.Ε.Α.Ε., μοιράζοντας πενήντα (50) μετρητές-δοσίμετρα ραδονίου από τα οποία τα 42 θα τοποθετηθούν στη Δημοτική Ενότητα Λαρισαίων, τα 5 στη Δημοτική Ενότητα Γιάννουλης και τα 3 στη Δημοτική Ενότητα Κοιλάδας.

Το ραδόνιο είναι ένα φυσικό ραδιενεργό αέριο, το οποίο προέρχεται από τη διάσπαση του ουρανίου και στη συνέχεια του ραδίου. Λόγω της παρουσίας του ουρανίου σε πετρώματα του εδάφους, κατά συνέπεια και στα προερχόμενα από αυτά οικοδομικά υλικά, το ραδόνιο βρίσκεται παντού και αποτελεί μέρος της φυσικής ραδιενέργειας.

Το ραδόνιο είναι αέριο, άχρωμο, άοσμο, άγευστο και αδρανές. Από τη στιγμή που παράγεται, το αέριο ραδόνιο διαφεύγει από τους πόρους και τις ρωγμές των πετρωμάτων και εισέρχεται στην ατμόσφαιρα όπου διαχέεται και ταυτόχρονα εισέρχεται στα κτίρια μέσω μικρορωγμών και κενών που υπάρχουν στα δάπεδα, στους τοίχους, σε σημεία σύνδεσης τοίχου δαπέδου, σε σημεία εισόδου σωλήνων ύδρευσης και αποχέτευσης κ.ά.

Το ραδόνιο εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό με την αναπνοή. Αν και πρόκειται για πολύ σταθερό στοιχείο, ένα πολύ μικρό ποσοστό του προλαβαίνει να διασπαστεί σε τέσσερα θυγατρικά του ραδονίου, τα οποία επικάθονται στο πνευμονικό επιθήλιο. Ακολουθεί διάσπασή τους μέσα στους πνεύμονες, με εκπομπή κυρίως σωματιδίων άλφα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στις ευαίσθητες κυψελίδες του πνεύμονα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου.

Τα δοσίμετρα (στο μέγεθος σπιρτόκουτου) είναι καθόλα ακίνδυνες συσκευές (παθητικοί ανιχνευτές, δηλαδή δεν εκπέμπουν καμία ακτινοβολία), τοποθετούνται σε σημείο της κατοικίας και πρέπει να παραμείνουν εκεί για τρεις έως τέσσερις μήνες. Στη συνέχεια επιστρέφονται και αποστέλλονται (με ευθύνη του Δήμου Λαρισαίων) για μέτρηση στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Προϋπόθεση είναι οι κατοικίες -είτε μονοκατοικίες είτε διαμερίσματα- να βρίσκονται στο υπόγειο, στο ισόγειο ή στον πρώτο όροφο της οικοδομής. Επίσης, θα προτιμηθούν κατοικίες που να μη γειτνιάζουν μεταξύ τους. Σε κάθε κατοικία μπορούν να τοποθετηθούν ένα ή δύο δοσίμετρα σε διαφορετικούς χώρους.

Στα πλαίσια  του προγράμματος αυτού, καλούνται οι δημότες που ενδιαφέρονται να μετρήσουν τα επίπεδα του ραδονίου στην κατοικία τους να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής (μαζί με την ταυτότητα του ενδιαφερόμενου και ένα λογαριασμό ΔΕΗ/ΔΕΥΑΛ) στο τμήμα Συντονισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης και Περιβάλλοντος της Δ/νσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Λαρισαίων, από Δευτέρα 01.02.2016 έως και  Παρασκευή 26.02.2016.

Πληροφορίες: Ελένη Χαυτίκη, Βασίλης Καραγιάννης

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410-680200

Δ/νση: Ρούσβελτ και Οικονόμου εξ’ Οικονόμων 8Α’, 2ος όροφος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ραδόνιο και τις επιπτώσεις του στην υγεία μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας:

http://eeae.gr/component/tags/tag/217-ραδόνιο-rn

 

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ