ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Ο δήμος Ελασσόνας για πρώτη φορά κινητοποιεί το προσωπικό του και τους πολίτες του δήμου Ελασσόνας, προκειμένου να υλοποιήσει «Εθελοντική Αιμοδοσία». Η νέα αυτή κοινωνική δραστηριοποίηση έχει ως στόχο ο κάθε δημότης να γίνει και αιμοδότης.

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 9.00 π.μ. – 1.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η αιμοδοσία στο φουαγιέ της Αίθουσας Θεάτρου «Δημάρχου Β. Φαρμάκη» και ο δήμος καλεί όλους τους δημότες να πάρουν μέρος σε αυτή τη δράση.

Ο Εθελοντής εξ ορισμού είναι εκείνος που προσφέρεται με τη θέλησή του για συγκεκριμένο σκοπό η καλύτερα εκείνος που διαθέτει τον εαυτό του ακουσίως για να υπηρετήσει ένα σκοπό χωρίς να έχει οποιανδήποτε υποχρέωση.

Ο εθελοντισμός και πάλι εξ ορισμού είναι η οργανωμένη προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο χωρίς την απαίτηση οποιουδήποτε ανταλλάγματος.

Η Αιμοδοσία αποτελεί για πολλούς μια έννοια παρεξηγημένη και γι’ αυτό προκαλεί προκατάληψη, φόβο, αποφυγή. Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για μια διαδικασία απλή, γρήγορη και προπάντων ασφαλή αφού όλα τα υλικά και οι συσκευές είναι αποστειρωμένες και μίας χρήσης.

Η Εθελοντική Αιμοδοσία έχει ως στόχο να καλύψει τις ανάγκες με μονάδες αίματος των εθελοντών αιμοδοτών, κατοίκων και δημοτών. Τα μέλη της εφοδιάζονται με κάρτα εθελοντή αιμοδότη του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Με την κάρτα αυτή το μέλος εξασφαλίζει σε περίπτωση ανάγκης μονάδες αίματος για τον ίδιο ή τους συγγενείς του.

Η 2ηΕθελοντική Αιμοδοσία του Δήμου Ελασσόνας, έρχεται να συμπληρώσει τις δράσεις πολλών συλλόγων του δήμου που πραγματοποιούν εθελοντικές αιμοδοσίες και σε καμία περίπτωση να τους ανταγωνιστεί.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ

Α. γιατί το αίμα είναι ένας ανθρώπινος ιστός που δεν μπορεί να παραχθεί τεχνητά παρά μονάχα να προσφερθεί ανιδιοτελώς από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Β. γιατί οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες και με δυσκολία καλύπτονται ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, κυρίως για ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία(που στο νομό μας είναι περισσότεροι από 200) αλλά και άλλα αιματολογικά νοσήματα για τα οποία πρέπει να μεταγγίζονται πολύ τακτικά, καθώς και για ασθενείς με τροχαία, χειρουργεία, κ.α.

Γ. γιατί δίνοντας αίμα κάνεις έναν δωρεάν τακτικό έλεγχο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως το AIDS, ηπατίτιδες Β και C, σύφιλη, αντισώματα ηπατίτιδας Β, νοσήματα που παρουσιάζουν μεγάλη έξαρση τα τελευταία χρόνια και ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους νέους.

Δ. γιατί ο εθελοντής αιμοδότης δικαιούται αίμα για τον ίδιο και την οικογένειά του(πρώτου βαθμού συγγενείς) όταν το χρειαστεί, ιδιαίτερα  όταν ανήκει σε Σύλλογο  με μεγάλο απόθεμα μονάδων αίματος.

Ε. γιατί η αιμοδοσία είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για τον οργανισμό για να ανανεώσει το αίμα του και να παράγει φρέσκο για καλύτερη κυκλοφορία το αίματος και λειτουργία όλων των οργάνων, για αποφυγή εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιολογικών προβλημάτων κ.α.

ΣΤ. γιατί οι νέοι αποτελούν την καλύτερη πηγή φρέσκου και ποιοτικού αίματος,  ελεύθερου από φάρμακα και προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό και οι Σύλλογοι πρέπει να στηρίζονται στα νέα παιδιά  τα οποία αποτελούν το Μέλλον.

Για όλους αυτούς τους λόγους σε περιμένουμε να γίνεις νέο μέλος του Αιμοδοτικού Συλλόγου του Δήμου Ελασσόνας. Σε περίπτωση απουσίας μπορείς να έρθεις στο Γενικό Νοσοκομείο καθημερινά ώρες 8.30-13.00(πρωί) και 18.00-20.00(απόγευμα) καθώς και Σαββατοκύριακα 9.00-12.00(πρωί) και να αιμοδοτήσεις για το συγκεκριμένο Σύλλογο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Ο αιμοδότης θα πρέπει να είναι ηλικίας 18-65 ετών, κλινικά υγιής , χωρίς πρόβλημα αναιμίας, χρόνιας αλλεργίας, πρόσφατο χειρουργείο, τατουάζ ή βελονισμό (το τελευταίο εξάμηνο),οδοντιατρική επέμβαση (το τελευταίο 20ήμερο), και  να μην είναι άυπνος, νηστικός, ταλαιπωρημένος.

Αν  πρόκειται για αιμοδότη που παίρνει φάρμακα για αρτηριακή υπέρταση(πίεση), χοληστερίνη-τριγλυκερίδια, ουρικό οξύ κ.α. θα πρέπει να μην τα έχει πάρει για τουλάχιστον 24 ώρες.

Αν πρόκειται  για γυναίκα, θα πρέπει να μην έχει πρόσφατη εγκυμοσύνη, τον τελευταίο χρόνο. Να μη βρίσκεται σε περίοδο θηλασμού και να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 3 ημέρες από το τέλος της εμμήνου ρύσεως. 

Σε πρωινή αιμοληψία θα πρέπει να έχει φάει πρωινό και υγρά, να έχει κοιμηθεί 6-8 ώρες, το προηγούμενο βράδυ να  μην έχει πιει αλκοόλ (επιτρέπεται έως 1 ποτό,1 μπύρα ή 1 ποτήρι κρασί) και να μην έχει πάρει αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα τύπου Depon,Ponstan ή ασπιρίνη  για 3 24ωρα.
Σε απογευματινή αιμοληψία
θα πρέπει  να έχει φάει κανονικό, σπιτικό γεύμα (όχι σάντουιτς κλπ) τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν την αιμοδοσία, αρκετά υγρά και να είναι ξεκούραστος.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

-Πολλά υγρά (νερό, χυμούς) και καλό γεύμα  την υπόλοιπη  ημέρα

-ΟΧΙ τσιγάρο και οδήγηση μεγάλης απόστασης για τουλάχιστον 1-2 ώρες μετά την αιμοδοσία

-ΟΧΙ αλκοόλ για τουλάχιστον 6 ώρες μετά την αιμοδοσία

-ΟΧΙ γυμναστήριο, βαριές δουλειές, ορθοστασία, ηλιοθεραπεία  καθ’ όλη την ημέρα .

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ