ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 1ου ΣΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

 

Εξόρμηση στην τρικαλινή γη πραγματοποίησε η κοινότητα του 1ου ΣΔΕ Λάρισας (μαθητές, απόφοιτοι και εκπαιδευτικοί) με σκοπό την επαφή και εξοικείωση με φυσικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς της.

Στόχοι της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν η ανακάλυψη του θρησκευτικού, φυσικού και πολιτιστικού στοιχείου της περιοχής των Μετεώρων, η βιωματική γνωριμία της παλιάς πόλης των Τρικάλων, η συμμετοχή σε επιτόπιες ερευνητικές μαθησιακές διαδικασίες που εμπλέκουν την παρατήρηση και τον διάλογο, καθώς και η σύσφιξη των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των μελών της κοινότητας του ΣΔΕ. Της εκπαιδευτικής αυτής μετακίνησης είχε προηγηθεί διεξοδική προετοιμασία στην τάξη.

Το πρώτο μέρος περιείχε εκπαιδευτικές περιηγήσεις σε διάφορους μοναστηριακούς χώρους οι οποίες προσέφεραν ερεθίσματα για την προσέγγιση της ιστορίας και της εξέλιξης του μοναστικού βίου, της κατασκευής των μοναστηριών, της αισθητικής τους και του πολιτισμικού τους αποθέματος.

ΤΡΙΚΑΛΑ2Ακολούθησε ελεύθερος χρόνος με φαγητό στην πόλη και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μελέτη πεδίου στο Βαρούσι με συστηματική παρατήρηση της δόμησης του αστικού χώρου επί Τουρκοκρατίας και των ποικίλων αρχιτεκτονικών ρυθμών, καθώς και με συνολική επισκόπηση της προσπάθειας διατήρησης του χώρου αυτού σήμερα ως «παλιάς πόλης».

Οι εκπαιδευόμενοι επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της επίσκεψης, ενώ έκδηλη ήταν η ικανοποίηση όλων όσων συμμετείχαν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ