Σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία αναμένεται να παραβιάσουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για το έλλειμμα. Αν η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, η Επιτροπή θα μπορούσε να ζητήσει τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων σε κάθε μία από αυτές.
Η Γαλλία που αντιμετωπίζει ήδη το πρόβλημα του υψηλού χρέους, έχει δεσμευτεί να διορθώσει το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα μέχρι το 2017. Ωστόσο, σύμφωνα με τις προβλέψεις, την επόμενη χρονιά αυτό θα παραμείνει άνω του ορίου του 3% (3,2%), εκτός και αν ληφθούν περαιτέρω μέτρα.
Επιπλέον, η μείωση του ελλείμματος γίνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς, καθώς κατά το περασμένο έτος ήταν μόλις 0,2% αντί 0,5% και κατά το τρέχον έτος μόλις 0,4% αντί για 0,8%.
Ιταλία: Και έλλειμμα και χρέος
Στην Ιταλία το ονομαστικό έλλειμμα είναι με ασφάλεια κάτω από το 3% που είναι το όριο. Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία αποκλίνει από το μεσοπρόθεσμο στόχο που είναι η σταδιακή επίτευξη μηδενικών ελλειμμάτων, σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.
Η Ιταλία, μέσω του πρωθυπουργού της Ματέο Ρέντσι, αντιδρά το τελευταίο διάστημα στην εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας και έχει ζητήσει να επωφεληθεί από τα νέα μέτρα δημοσιονομικής ευελιξίας λόγω των δαπανών που έχει κάνει για το προσφυγικό.
Απόφαση για το αίτημά της αυτό αναμένεται να ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον ερχόμενο Μάιο, σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.
Άλλωστε η Ιταλία ίσως έχει και σοβαρότερο πρόβλημα δημόσιου χρέους. Με βάση άλλη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στην αρχήτης εβδομάδας, λόγω παραγόντων, όπως το ακαθάριστο και το καθαρό χρέος, οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του ακαθάριστου δημόσιου χρέους και το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ίσως υπάρξουν βραχυπρόθεσμα «προκλήσεις».
Απόκλιση στόχου για την Ισπανία
Η Ισπανία, το 2015, αντί να μειώσει το ονομαστικό της έλλειμμα στο 4,2%, όπως της είχε ζητηθεί από την Ε.Ε., απέκλινε από τον στόχο και κατέγραψε έλλειμμα 4,5%.
Σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, τα πράγματα θα είναι δύσκολα και για το 2016, όπου αντί του στόχου για 2,8%, το έλλειμμα προβλέπεται να ανέλθει στο 3,6%.
Νέο προϋπολογισμό η Πορτογαλία
Η Πορτογαλία βρίσκεται ήδη υπό το μικροσκόπιο της Επιτροπής, η οποία έχει ζητήσει εξηγήσεις για το υψηλό έλλειμμά της.
Μέσα στο 2015 η Πορτογαλία θα έπρεπε να έχει μειώσει το έλλειμμά της στο 2,5% πέρυσι, ωστόσο κατέληξε με έλλειμμα 4,2%.
Αν δεν λάβει περαιτέρω μέτρα, λέει η Κομισιόν, το έλλειμμα δεν αναμένεται να πέσει κάτω από το 3% ούτε και φέτος.
Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις για τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2016 που κατέθεσε προς έγκριση στην Επιτροπή.
Επίσης έχει δεχθεί να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον στόχο της για το δημόσιο έλλειμμα το 2016, στο 2,4% του ΑΕΠ, από 2,6% που προέβλεπε πριν από δύο εβδομάδες.
Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως αυτές οι τροποποιήσεις «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά χρειάζεται «περισσότερη δουλειά» πριν επιτευχθεί μια συμφωνία.
Η πορτογαλική Βουλή ενέκρινε τον προϋπολογισμό
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας πάντως ενέκρινε σήμερα το σχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2016 χωρίς να περιμένει την έγκριση των Βρυξελλών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει τη γνωμοδότησή της σε αδρές γραμμές για το κείμενο αυτό, αφού είχε ζητήσει επιπλέον μέτρα λιτότητας από τη Λισαβόνα.
Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως «το σχέδιο νόμου για τα δημοσιονομικά του 2016 εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο».
Πάντως, τα δημοσιονομικά μέτρα δεν αναμένεται να αποκαλυφθούν πριν από αύριο, όταν το έγγραφο θα υποβληθεί στο πορτογαλικό κοινοβούλιο για συζήτηση και ψήφιση.
Επίσης, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών, ο Κάρλος Σέζαρ υποστήριξε πως «η τεχνική φάση των συνομιλιών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πορτογαλική κυβέρνηση τερματίστηκε, εισήλθαμε στην πολιτική φάση».
Έντεκα χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος
Ήδη από προχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως έντεκα χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία, αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους τους, διότι ακόμη και σε 10 χρόνια από σήμερα το χρέος τους θα είναι υψηλό.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, με βάση τις μακροοικονομικές προβλέψεις για τα 28 κράτη-μέλη, υψηλό κίνδυνο για τη βιώσιμότητα του χρέους τους αντιμετωπίζουν το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Κροατία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Φινλανδία και η Βρετανία.
Η επιτροπή δεν έχει διατυπώσει συστάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους συνολικά, διότι αναμένεται να εκδώσει συστάσεις για κάθε χώρα χωριστά το προσεχές διάστημα.
Τονίζει ότι δεν υφίστανται βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι βιωσιμότητας για κάποια χώρα της Ε.Ε., με εξαίρεση ίσως την Ιταλία.
efsyn.gr