Συνάντηση με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου είχε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης.
Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, εκπροσωπώντας το σύνολο των αμπελουργών και οινοποιών της χώρας κατά την επίσκεψή της εξέφρασε
- το έντονο ενδιαφέρον της για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών κατάρτισης του τεχνικού κανονισμού κλωνικής επιλογής στο αμπέλι και την άμεση εφαρμογή του.
- Η στρατηγική ανάπτυξη του Ελληνικού κρασιού βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις γηγενείς ποικιλίες οι οποίες αποτελούν το ισχυρότερο ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα
- Η Ελλάδα διαθέτει έξοχο πλούτο γηγενών ποικιλιών πολλές από τις οποίες είναι αναξιοποίητες ακόμα.
- Η κλωνική επιλογή θα προσφέρει γνήσιο υγιές και επιλεγμένο φυτικό υλικό για τις ποικιλίες μας.
- Η κλωνική επιλογή θα προσφέρει αμπελώνες που συντίθενται από βιότυπους με ψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, οι οποίοι θα μας επιτρέψουν να εκμεταλλευτούμε το εξαιρετικό δυναμικό των ποικιλιών μας στο μεγαλύτερο βαθμό.
- Τόνισε την σημασία τις διάσωσης και μελέτης των Αμπελουργικών Συλλογών ποικιλιών , αφού η διατήρηση των μητρικών φυτών των συλλογών που υπάρχουν στη Θέρμη, στο Κτήμα Συγγρού , στην Λυκόβρυση (Ινστιτούτου Αμπέλου) αποτελεί θησαυρό για την ελληνική αμπελουργία και οινοπαραγωγή, συνεπώς ιδιαίτερο συγκριτικό πλεονέκτημα για την ελληνική οικονομία.
Ο Αναπληρωτή Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωσε την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου ότι συντάσσεται ήδη σχέδιο Υπουργικής Απόφασης , με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επιλογή κλώνων ποικιλιών και υποκειμένων Αμπέλου και την εγγραφή τους στον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών αμπέλου, επειδή όπως ορθώς επισημαίνεται από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου πρόκειται για εξαιρετικής σπουδαιότητας προτεραιότητα, ιδίας προτεραιότητας θέμα είναι και το ζήτημα της διάσωσης και μελέτης των Αμπελουργικών Συλλογών ποικιλιών , γεγονός που απαιτεί τις συνέργειες των αρμοδίων φορέων του ΥΠΑΑΤ με το Πανεπιστήμιο και τα ερευνητικά Ινστιτούτα. Επίσης, τέθηκαν για συντονισμό και συνέργειες τα θέματα της αμπελοκαλλιέργειας στο νέο Κοινοτικό καθεστώς , οι προωθητικές ενέργειες για την προβολή του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό και οι απαραίτητες συνέργειες με τους ξενοδοχειακούς και άλλους φορείς του ελληνικού τουρισμού για την προβολή του ποιοτικού ελληνικού κρασιού.
Από πλευράς της οποίας παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της κ. Γιάννης Βογιατζής, η Δ/ντρια κα. Μαρία Τριανταφύλλου και ο Δ/ντής του Συνδέσμου του Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) κ. Γεωργόπουλος Θεόδωρος