Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΝ «ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ»

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την «Ενεργοποίηση της Κάρτας του Αγρότη» κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Βασίλης Κόκκαλης, ζητώντας να πληροφορηθεί τα σχέδια του υπουργείου.

Παράλληλα, ο Λαρισαίος βουλευτής ζητάει την εξασφάλιση του ακατάσχετου πιστωμένου ποσού το οποίο οι αγρότες προεισπράττουν και με το οποίο προσπαθούν να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα.

Αναλυτικά η ερώτηση του Λαρισαίου βουλευτή:

Όπως είναι γνωστό η δυσκαμψία του συστήματος πληρωμών των αγροτικών ενισχύσεων, έχει οδηγήσει την μεγαλύτερη μερίδα στην οικονομική κατάρρευση. Η καθημερινή, όμως ενασχόληση τόσο με την καλλιέργεια γης όσο και της εκτροφής των ζώων απαιτεί την δαπάνη χρημάτων προκειμένου για έξοδα συντήρησης, λειτουργίας, εκτροφής των ζώων και αγοράς λιπασμάτων. Πλην, όμως η έλλειψη ρευστού παρά τις αναμενόμενες από τους δικαιούχους ενισχύσεις, έχει οδηγήσει τους τελευταίους στην αναζήτηση πόρων ώστε να εξακολουθήσουν την αγροτική τους δραστηριότητα.

Ενόψει της διαμορφωθείσης κατάστασης αποτελεί εύλογο ερώτημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων εάν προτίθεται το υπουργείο να υλοποιήσει το πιστωτικό εκείνο εργαλείο που θα δώσει την ρευστότητα στους δικαιούχους των αγροτικών επιδοτήσεων.  Εδώ δε και ένα χρόνο είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση ο σχεδιασμός ενός πιστωτικού εργαλείου, «της αγροκάρτας» ή της «κάρτας του αγρότη». Σύμφωνα με τα τότε σχέδια του υπουργείου προβλέπονταν πως η κάρτα αυτή θα παρείχε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ρευστότητα στους κτηνοτρόφους και αγρότες για  την εν γένει προμήθεια απαραίτητων για την γεωργία εφοδίων, ήτοι τροφές, λιπάσματα και σπόρους αλλά και για πληρωμή των τρεχόντων εξόδων προκειμένου να είναι βιώσιμοι ήτοι πετρελαίου κίνησης και πληρωμής του αγροτικού ρεύματος. Η ως άνω προείσπραξη αυτή των αγροτικών επιδοτήσεων εύλογο είναι να γίνεται με χαμηλό επιτόκιο με την ταυτόχρονη εγγύηση των ενισχύσεων που αναλογούν στον κάθε δικαιούχο. Τέλος ένα πάγιο αίτημα των αγροτών, ενόψει και της παρούσας οικονομικής τους κατάστασης είναι να μην κατάσχονται τα εν λόγω αναφερόμενα προεισπρατούμενα χρήματα αλλά να τηρηθεί ένα καθεστώς επιείκειας και στήριξης του αγροτικού κόσμου.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

Είναι στα σχέδια του Υπουργείου η έκδοση της «αγροκάρτας ή κάρτας του αγρότη», και αν ναι με ποιες προϋποθέσεις;

Είναι εφικτή η εκ των προτέρων εξασφάλιση του ακατάσχετου του πιστωμένου αυτού ποσού ή η αναλογική εφαρμογή του καθεστώτος ενός ορίου ακατάσχετου ποσού που ισχύει για τους λογαριασμούς των συνταξιούχων και μισθωτών;

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ