ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΟΥΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Δημήτρης Κοντελές, τακτικό αιρετό μέλος ΠΥΣΔΕ Λάρισας, Εκλεγμένος με το Μέτωπο Ανατροπής
Συνάδελφοι-ισσες
Από τις αρχές Σεπτέμβρη ζητάμε εκπαιδευτικούς Αγγλικής Φιλολογίας και Βιολόγους και το υπουργείο – δύο ημέρες πριν τις εκλογές- μας στέλνει με απόσπαση, καθηγητές Φυσικής Αγωγής  και Φιλολόγους!!!

Οι συνάδελφοι προφανώς είχαν λόγους και δικαίωμα στην απόσπαση, αλλά είναι γεγονός ότι το αίτημα του Υ.Σ για τις δύο ελλειμματικές ειδικότητες δεν ικανοποιήθηκε στην  ώρα  του. Την ίδια στιγμή οι αναπληρωτές προσλαμβάνονται  με το σταγονόμετρο και με καθυστέρηση ενός  μηνός από  «φάση»  σε  «φάση» . Άσε που με τον μισθό που παίρνουν -αν είναι ’τυχεροί’ να είναι πλήρους και όχι μειωμένου ωραρίου-  και τον αριθμό των σχολείων που αναγκάζονται να πηγαίνουν( τρία, τέσσερα και πέντε σε ορισμένες ειδικότητες) δεν  καλύπτουν ούτε  τα στοιχειώδη τους έξοδα  με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε παραίτηση. Με ένα σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών  που ανοίγει για δυο-τρεις μέρες για να δηλωθούν τα κενά και κλείνει για εβδομάδες!!!! Και φτου απ΄ την αρχή.

Σχετικά τώρα με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το μάθημα των Αγγλικών, καταρχήν το κενό έχει δοθεί  από το ΠΥΣΔΕ στο υπουργείο την στιγμή που εμφανίστηκε μια και δεν υπήρχε στην διάθεση   μόνιμος εκπαιδευτικός να το καλύψει( το ΠΥΣΔΕ δίνει τα κενά για αναπληρωτές, ο διευθυντής εκπαίδευσης κάνει τις τοποθετήσεις τους ΦΕΚ. 465/17.4.2003 τ. Β΄). Στην συνέχεια είχαμε την παραίτηση της αναπληρώτριας που κλήθηκε να  καλύψει το κενό. Και ενώ έπρεπε αυτόματα να καλυφθεί το κενό –όπως γίνονταν στην προ μνημονίου εποχή-από τον επόμενο στον πίνακα αναπληρωτή, αυτό δεν έγινε. Ακολούθησε η επόμενη φάση πρόσληψης αναπληρωτών ένα  μήνα  μετά . Η αναπληρώτρια που ήρθε για να καλύψει το ίδιο κενό   πήρε άδεια κύησης, και ξανά πάλι απ’ την αρχή…

Και  αντί να καταγγείλουμε  την κυβέρνηση και τον υπουργό παιδείας, που συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων του,  των μηδενικών διορισμών, των χιλιάδων χαμένων ωρών από την μη πρόσληψη αναπληρωτών,  προσπαθούμε  να διαχειριστούμε την φτώχεια μας. Γιατί τι άλλο κάνουμε όταν παίρνουμε καθηγητές της Αγγλικής Φιλολογίας από πέντε σχολεία με πλήρες ωράριο (με μαθήματα Α (προτζεκτ) και Β ανάθεσης), για να καλύψουν τις 14 ώρες των αγγλικών στα δυο σχολεία;

Η Απόφαση αυτή, πέρα από τις όποιες προθέσεις, παραβιάζει –  με βάση την νομοθεσία- το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να συμπληρώνουν το ωράριο τους στην οργανική τους θέση. Δημιουργεί  περισσότερα προβλήματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από αυτά που επικαλείται ότι θα λύσει, όταν εμπλέκει στην παραπάνω διαδικασία 5 εκπαιδευτικούς για τα δυο σχολεία, και άλλους τόσους που θα πρέπει να καλύψουν τα κενά που θα αφήσουν, με ότι αυτό συνεπάγεται στα ωρολόγια προγράμματα των σχολείων. Και όλα αυτά γιατί δεν υλοποιείται το αυτονόητο. Αφού το υπουργείο έχει αποδεχτεί την ύπαρξη του κενού- έστειλε αναπληρώτρια, που πήρε άδεια – πρέπει να το καλύψει αυτόματα  με τον επόμενο στον πίνακα, αναπληρωτή.

Αλλά βλέπετε το ¨μνημονιακό σύστημα¨  μένει ερμητικά  κλειστό όταν πρόκειται για προσλήψεις, δρα όμως αστραπιαία όταν είναι να κόψει μισθούς και συντάξεις!!! Για να μας βάζει να φαγωθούμε μεταξύ μας,

διαχειριζόμενοι την φτώχεια μας, σε μια  εποχή που ο παραγόμενος πλούτος αυξάνει ραγδαία. Αυτή  ήταν  η  θέση που  υποστήριξα  συνάδελφοι στο ΠΥΣΔΕ όταν συζητήθηκε  το  θέμα. Αυτά τέθηκαν και στο Δ.Σ της ΕΛΜΕ. Η ανακοίνωση- καταγγελία  του σωματείου για τις πρακτικές του υπουργείου παιδείας  είναι απόλυτα σωστή και την συνυπογράφω  όπως  άλλωστε  ζήτησε το  σωματείο.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά….. Δέστε ποιος μιλάει(!!!)……..ο αιρετός της ΔΑΚΕ.

Αυτός που επί  χρόνια  αποτελούσε  -μαζί με τους διορισμένους στο  ΠΥΣΔΕ –  αναπόσπαστο τμήμα του κρατικού μηχανισμού, κομμάτι εφαρμογής και εμβάθυνσης της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής.

Αυτός που δεν δέχεται ότι ο αιρετός ούτε γρανάζι της διοίκησης είναι, ούτε μοναχική φωνή αντίστασης  απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και ότι πρέπει να ανιχνεύει νέους δρόμους αντίστασης και συλλογικής δράσης – παρέμβασης χωρίς να τρέφει αυταπάτες.

Αυτός που κινητοποιεί ¨λυτούς και δεμένους¨ βάζοντας λίγες μέρες πριν υποψηφιότητα για να ηγηθεί της συγκεκριμένης διοίκησης.

Έτσι  εξηγείται  η υπεράσπιση από  τον  ίδιο  της προηγούμενης σύνθεσης του ΠΥΣΔΕ και η αποψή του ότι  όλα  καλλώς τα έκανε; Προφανώς , επειδή τα δύο μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου ήταν διορισμένα από την δική του κυβέρνηση ( ΝΔ-ΠΑΣΟΚ , μέσω της  περιφερειακής διευθύντριας), και για  χρόνια είχε αγαστή συνεργασία μαζί  τους  κάνοντας  ότι  ήθελε ο ίδιος μια  και  είχε  την  πλειοψηφία. Το αν αδικήθηκαν συνάδελφοι για να εξυπηρετηθούν κάποιοι άλλοι το ξέρει καλά ο κλάδος. Τώρα που η κυβέρνηση ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ  κάνει την δική της ¨αναδιοργάνωση¨ ο αιρετός της ΔΑΚΕ βγήκε στα κεραμίδια για να υπερασπιστεί –και σωστά έπραξε- τους συναδέλφους της Αγγλικής Φιλολογίας με μια μικρή καθυστέρηση όμως 11 χρόνων!!!

Συνάδελφοι-ισσες

Μην επιτρέπετε να μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια, να μας κάνουν φέτες, για να μοιράζουν τη φτώχεια μας μέχρι τα βαθειά γεράματα. Να μας ρημάζουν μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, παρόν, μέλλον και ζωή. Να μας κλέβουν για να τα δίνουν στους εργοδότες, στην ΕΕ, στο ΔΝΤ και το κεφάλαιο, με τα μνημόνια τους. Όχι στην κοροϊδία και την επαιτεία.

Ενωμένος, μαζικός, αποφασιστικός αγώνας για μόνιμους διορισμούς, πρόσληψη αναπληρωτών για να μην χαθεί ούτε μια ώρα, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, για μια αξιοπρεπή, αξιοβίωτη ζωή.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ