ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Με την επισήμανση πως η Θεσσαλία αποτελεί την πρώτη Περιφέρεια που έχει ολοκληρωμένο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και σχεδιασμένες μελέτες για τα «πράσινα σημεία» η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης παρουσία του Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού, του προέδρου της ΠΕΔ Γ. Κωτσού

καθώς και δημάρχων του νομού προχώρησε σήμερα στην επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που αφορά στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου εγχειρήματος προχωρήσαμε σε ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό, η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω ΕΣΠΑ με το κονδύλι να αγγίζει τα 155 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αυξήθηκε και ο προϋπολογισμός που κυμαίνεται στα 87,5 εκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση των απορριμμάτων» τόνισε στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, ενώ στη συνέχεια ανακοινώθηκαν και οι σχετικές προβλέψεις για τα Αστικά Στερεά Απόβλητα και την ασφαλή διάθεσή τους καθώς και για τα επικίνδυνα και μη βιομηχανικά απόβλητα με το μήνυμα «όποιος ρυπαίνει πληρώνει» να γίνεται σαφές προς πάσα κατεύθυνση.

Τέλος τονίστηκε η ανάγκη αξιοποίησης των γεωργικών αποβλήτων, ενώ ειδική αναφορά έγινε και στην ασφαλή διαχείριση των αποβλήτων υγειονομικών μονάδων για την καλύτερη προστασία τόσο της ανθρώπινης υγείας όσο και του περιβάλλοντος, με τους παριστάμενους να εστιάζουν στον αυστηρό έλεγχο εισόδου τέτοιων αποβλήτων στους ΧΥΤΑ αλλά και τη σχετική απαγόρευση χωρίς προηγούμενη απολύμανση.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ