Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: ΜΕ ΤΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΣΥ

Τα περισσότερα στοιχεία του νομοσχεδίου είναι ακοστολόγητα, παρότι υπήρχε το χρονικό περιθώριο να γίνει αυτό από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τα Χριστούγεννα που κατατέθηκε πρώτη φορά. Με αυτή την επισήμανση ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο κ. Μπαργιώτας, ειδικός αγορητής του Ποταμιού στο νομοσχέδιο

«Μέτρα για την Επιτάχυνση του Κυβερνητικού Έργου», το επονομαζόμενο και «Παράλληλο Πρόγραμμα».

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του επί των άρθρων του νομοσχεδίου τόνισε σχετικά με το ζήτημα της πριμοδότησης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε άγονες περιοχές ότι, «καταστρέφουν οποιαδήποτε έννοια ανταγωνισμού και ισότητας, γέρνουν τον δείκτη υπέρ αυτών που έχουν προϋπηρεσία στα νησιά, το είπα και προχθές χαρακτηριστικά, καλύτερα να πας δύο χρόνια αγροτικός στην Αμοργό, παρά να πας 4 χρόνια στο Χάρβαρντ. Έτσι όπως είναι το σύστημα επιλογής επιμελητών του ΕΣΥ σήμερα, η προϋπηρεσία είναι ιδιαίτερα ισχυρή και αυτό δημιουργεί μια μεγάλη ανισορροπία δείτε τουλάχιστον τους πολλαπλασιασμούς πέντε και επτά. Είναι τεράστιο το νούμερο».

Αναφερόμενος ο κ. Μπαργιώτας στηδυνατότητα αποσπάσεων και μετακινήσεων του νοσηλευτικού προσωπικού, τόνισε την διαχρονική απουσία ενός αξιοκρατικού συστήματος μεταθέσεων, αποσπάσεων και μετατάξεων, λέγοντας ότι, «δεν υπάρχει στο σύστημα ρεαλιστικό, πραγματικό, δίκαιο σύστημα μεταθέσεων και μετατάξεων για τους νοσηλευτές. Ήταν μια ζωή στα πολιτικά γραφεία και παρακαλούσαν και αυτό, πρέπει να αλλάξει, που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει ίδρυση νοσηλευτικής υπηρεσίας με μόρια, με αρχαιότητα, με ιεραρχία νοσοκομείων, με δυνατότητα να πας νομίμως και διαφανώς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και όχι με μια υπογραφή, αλλά με κανόνες και κριτήρια. Αυτό θέλουμε να δούμε και όχι το αν θα υπογράφει ο διοικητής της ΥΠΕ ή ο Υπουργός».

Κλείνοντας τέλος την τοποθέτησή του με μια παρατήρηση επί της τροπολογίας για την στελέχωση των ασθενοφόρων με προσωπικό των ΟΤΑ και του Πυροσβεστικού Σώματος, τόνισε ότι, «πηγαίνοντας με αυτή τη λογική της οικονομίας και της ανάγκης, θα καταλήξουμε μετά από δύο – τρία χρόνια να διορίζουμε κουρείς στα χειρουργεία και κομπογιαννίτες στις παθολογικές κλινικές. Δεν έχει νόημα. Υπάρχει συγκεκριμένο θέμα με τους οδηγούς των ασθενοφόρων, που είναι πιστοποιημένοι, έχουν εκπαίδευση ή τουλάχιστον οφείλουν να έχουν. Το κατάφερε η Ν.Δ. με τις διαθεσιμότητες, όπου καταλήξαμε να έχουμε μια κατάσταση με το ΕΚΑΒ να έχει το προσωπικό και τα κέντρα υγείας να έχουν τα ασθενοφόρα και να μην μπορούν να συνεννοηθούν σε κανένα βαθμό».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ