ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Στις εργασίες της 116ης  συνόδου της ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιήθηκαν από τις 10 έως της 13 Φεβρουαρίου 2016, συμμετείχε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Στο πλαίσιο της συνόδου ο κ. Αγοραστός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ κ. Ντόναλντ Τούσκ όπου τέθηκαν κυρίαρχα θέματα της χώρας και των περιφερειών όπως η συνθήκη Σένγκεν, η αυτοτέλεια των περιφερειών, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, η καταπολέμηση της ανεργίας κ.α.

Στην ολομέλεια ο κ. Κώστας Αγοραστός έθεσε τρία κυρίαρχα ζητήματα:

– Το πρώτο αφορούσε τη συνθήκη «Σέγκεν». Υπάρχει όρος στη συνθήκη αυτή που επιτρέπει την αποπομπή μέλους για 2 έτη όταν υπάρχει κίνδυνος. Θα πρέπει όμως τα κράτη μέλη της συνθήκες να προσέξουν το πώς, το πότε και το εάν θα χρησιμοποιήσουν τον όρο αυτό για να μην οδηγηθούμε σε φαινόμενα κοινωνικών συγκρούσεων και ευρωπαϊκού απομονωτισμού. Επίσης η Ελλάδα έχει καταβάλλει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, την ώρα που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας.

Ταυτόχρονα κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια αποθήκη ανθρώπινων ψυχών και δύσκολα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό. Πρέπει και οι πλούσιες χώρες της Ευρώπης να καταλάβουν ότι δεν ζουν «εν κενό». Πρέπει να υπάρχουν και ευημερούσες κοινωνίες γύρω τους για να υπάρχει ισορροπία. Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν δεν είναι λύση.

– Δεύτερον το θέμα της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας το οποίο έτσι όπως έχει δομηθεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, με δυσβάσταχτους και μη ανταποδοτικούς φόρους, με οικονομική και πολιτική αστάθεια δεν οδηγεί πουθενά. Η αύξηση των φόρων δεν θα βοηθήσει τις χώρες τις οποίες έχουν μεγάλο δημόσιο χρέος να το αποπληρώσουν. Αυτή η πολιτική δημιουργεί μεγάλη τάση ευρωσκεπτικισμού και πρέπει να θωρακιστούμε από αυτό το φαινόμενο.

– Το τρίτο θέμα ήταν εκείνο της μεγαλύτερης αυτοτέλειας των Περιφερειών καθώς οι περιφέρειες είναι φανερό ότι μπορούν να διαχειριστούν πόρους και προγράμματα με καλύτερα αποτελέσματα και αυτό φαίνεται στην πράξη. Οι περιφέρειες έδωσαν δείγματα γραφής, μέσα στην κρίση, δημιουργώντας και θέσεις εργασίας αλλά και βελτιώνοντας την καθημερινότητα του πολίτη.

Η σύνοδος υιοθέτησε Ψήφισμα υπέρ της συνέχισης της Συμφωνίας Σένγκεν που αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και η οποία περιλαμβάνει σήμερα 26 χώρες (εκ των οποίων 22 είναι μέλη της ΕΕ).  Η ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕετΠ), με το ψήφισμα αυτό, επισημαίνει ότι η ελεύθερη κυκλοφορία και η κατάργηση των εσωτερικών συνόρων συνιστούν θεμελιώδη επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τα οποία όχι μόνο έχουν σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό και εδαφικό αντίκτυπο, αλλά έχουν και σημαντική συμβολική αξία για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους πολίτες της.

Επίσης το ψήφισμα τονίζει ότι τα ανοικτά εσωτερικά σύνορα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι το εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ ανέρχεται σε 2.800 δισ. ευρώ, αφορά 1,7 εκατομμύρια διασυνοριακούς εργαζόμενους και 57 εκατ. διασυνοριακές οδικές μεταφορές ετησίως. Γι` αυτό το λόγο η ΕΕτΠ υπογραμμίζει ότι μια ενδεχόμενη αλλαγή των συνθηκών για την κινητικότητα και τις συναλλαγές εντός του χώρου Σένγκεν θα έχει πολύ σημαντικές (αρνητικές) συνέπειες για την απασχόληση και τις επενδύσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Υπογραμμίζει δε, ότι η ύπαρξη ενός ευρωπαϊκού χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης χωρίς εσωτερικά σύνορα εξαρτάται άμεσα από την κατάλληλη και από κοινού προστασία των εξωτερικών συνόρων του χώρου αυτού. Τέλος, με το ψήφισμα αυτό η Ολομέλεια της ΕΕτΠ επιβεβαιώνει ότι από τη διατήρηση και ενδυνάμωση της συμφωνίας Σένγκεν εξαρτάται το μέλλον και η βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, θέμα το οποίο αφορά ανεξαιρέτως όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Επίσης προσκεκλημένοι στην 116η σύνοδο ολομέλειας της ΕΕτΠ ήταν οι Tibor Navracsics, επίτροπος αρμόδιος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό, ο οποίος μίλησε για την πολιτική νεολαίας και εκπαίδευσης, Corina Crețu, επίτροπος αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική, η οποία μίλησε για τη βελτίωση της ενωσιακής πολιτικής για τη συνοχή, και Ronald Plasterk, υπουργός Εσωτερικών και Σχέσεων του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, ο οποίος παρουσίασε τις προτεραιότητες της ολλανδικής Προεδρίας της ΕΕ και έθιξε τους τομείς συνεργασίας, όπως το αστικό θεματολόγιο της ΕΕ και την απλούστευση των διαρθρωτικών ταμείων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ