Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛ ΕΠΑΝΕΦΕΡΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Στη βουλή έφερε το θέμα ο Β. Κόκκαλης
Η δημοσιοποίηση της καταγγελίας του ΕΚΛ για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο σπίτι πολύτεκνης οικογένειας με 9 παιδιά στον Αμπελώνα και η διάσταση που πήρε το θέμα οδήγησαν τη ΔΕΗ στην απόφαση να επανασυνδέσει προσωρινά το ρεύμα, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στη συγκεκριμένη οικογένεια να ενταχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του κοινωνικού τιμολογίου.

Πάντως παρά την επανασύνδεση το πρόβλημα παραμένει αφού η παρατεταμένη ανεργία των μελών της οικογένειας που δεν αντιμετωπίζεται οδηγεί στην αδυναμία ανταπόκρισης σε υποχρεώσεις.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Εν τω μεταξύ στη βουλή έφερε την καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στην οικία ενός πολύτεκνου πολίτη στον Αμπελώνα, ο βουλευτής Λαρίσης των ΑΝΕΛ κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Αναλυτικά η παρέμβαση του κ. Κόκκαλη:

“Την 16η Φεβρουαρίου, είδε το φως της δημοσιότητας, ένα ατυχές περιστατικό που έλαβε χώρα στον Αμπελώνα της Λάρισας. Δυστυχώς έπειτα από συσσωρευμένους απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ και συγκεκριμένα οφειλομένου ποσού άνω των 6.000 ευρώ, η τελευταία προέβην στην διακοπή της παροχής του ρεύματος σε άνεργο πολύτεκνο με 9 παιδιά από τον Αμπελώνα. Την ως άνω πράξη της ΔΕΗ όπως ήταν αναμενόμενο κατήγγειλε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, τονίζοντας ότι λόγω της παρατεταμένης ανεργίας, αδυνατεί να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες της οικογένειάς του, πόσο μάλλον να πληρώσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και ζητά την επανασύνδεσή του.

Ωστόσο, έπειτα από σχετική επικοινωνία με την ΔΕΗ, μας ενημέρωσαν πως αν και άνεργος ο εν λόγω πελάτης τους δεν είχε υπαχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ προκειμένου να επωφεληθεί από την προστασία που προσφέρει αλλά και από το μειωμένο Οικιακό Τιμολόγιο Πολυτέκνων ΓΤ και το οποίο θεσπίστηκε με απόφαση της Επιτροπής Τιμών και Εισοδημάτων (αρ. 2153/3.4.96). Αξίζει να σημειωθεί πως ο ανωτέρω πελάτης, είχε προβεί σε διακανονισμό των οφειλών του και είχε τονίσει πως πρόκειται για πολύτεκνο πατέρα εννέα τέκνων και ενός κυοφορούμενου, αλλά δεν ενημερώθηκε για το δικαίωμα υπαγωγής στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Το ως άνω μειωμένο τιμολόγιο χορηγείται σε οικογένειες πολυτέκνων, εφόσον έχουν ως προστατευόμενα μέλη 4 παιδιά και άνω, καθώς και εάν καλύπτουν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις χορήγησης του τιμολογίου. Πλην, όμως το περιστατικό αυτό αναδεικνύει την ανάγκη τόσο της ενημέρωσης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων στις βάσει της αριθμό ΟΙΚ.494/7-4-2015, (φΕΚ 577 /Β/ 9-4-2015 ΚΥΑ εξειδίκευσης των όρων, προϋποθέσεων και διαδικασιών υλοποίησης των παροχών των άρθρων 1-3 του Νόμου για την ανθρωπιστική κρίση, ιδίως σε εκείνους τους δικαιούχους οι οποίοι πληρούν τα περιγραφόμενα εισοδηματικά κριτήρια.

Συνεπεία των ανωτέρω, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

Είναι δυνατή κάποια σύσταση εκ μέρους του Υπουργείου, ώστε να δίνεται κάθε δυνατή ενημέρωση στους πελάτες της ΔΕΗ αναφορικά με τις δυνατότητες και την προστασία που παρέχεται στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον ατυχή περιστατικά όπως το αναφερόμενο;”

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ