ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ…;

Ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ
Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε ένα ατέλειωτο μπαράζ ανακοινώσεων να ξετυλίγεται για την κάλυψη δύο κενών εκπαιδευτικών αγγλικής γλώσσας σε σχολεία του νομού. Πρωταγωνιστές κυρίως ο αιρετός της ΔΑΚΕ στο ΠΥΣΔΕ και η παράταξή του. Σε όλη αυτή την ιστορία προσπαθούν με κάθε τρόπο «να εμπλέξουν» την ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ.

Τα συνδικάτα δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις περιστάσεις ως εργαλείο είτε προσωπικών, είτε κομματικών επιδιώξεων.  Σε ότι αφορά τον ίδιο ή την παράταξή του, τη ΔΑΚΕ, μπορούν να κάνουν ό,τι αυτοί νομίζουν αλλά την εμπλοκή της ΕΛΜΕ στους σχεδιασμούς τους και στη στρατηγική τους όσο αφορά εμάς δεν θα την επιτρέψουμε. Και φυσικά δεν τους έχει δώσει κανένας το δικαίωμα να μιλάνε εξ ονόματος όλων των εκπαιδευτικών, πόσο μάλλον να παρουσιάζονται ως αυτόκλητοι προστάτες των εκπαιδευτικών και των δικαιωμάτων τους.

Ως ΣΥΝΕΚ οφείλουμε να τονίσουμε άλλη μια φορά ότι ο συνδικαλισμός που κινείται στα όρια της «πελατοκρατίας, της κάκιστης εννοούμενης συντεχνίας και της κομματοκρατίας» δεν μας εκφράζει και πιστεύουμε ότι τέτοιο συνδικαλισμό δεν επιθυμεί και δε θέλει και η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων. Κόντρα σε τέτοιες λογικές, δώσαμε και θα συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για την εφαρμογή κανόνων ισονομίας, διαφάνειας και ίδιους κανόνες για όλους τους εκπαιδευτικούς ανεξαρτήτως ειδικότητας και κλάδου. Δεν είναι απλά «ένα θέατρο του παραλόγου» αυτό που παρακολουθούμε, είναι η προσπάθεια να συνεχιστεί ένα καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, κανόνων κατά το δοκούν για να εξυπηρετούνται μικροπαραταξιακά και κομματικά συμφέροντα αλλά και προσωπικές φιλοδοξίες. Είναι πολύ πρόσφατο το γεγονός της κωλυσιεργίας εκ μέρους του συγκεκριμένου αιρετού (που έγινε άποψη της πλειοψηφίας του προηγούμενου ΠΥΣΔΕ επικαλούμενοι προσωπικά δεδομένα!!!) για τη μη δημοσίευση των προτιμήσεων των συναδέλφων και των μορίων τους !!!

Ως παράταξη προφανώς και υπερασπιζόμαστε την Α΄ ανάθεση των μαθημάτων. Απλά την Α΄ ανάθεση οφείλουν να την τηρούν τα Υ.Σ. σε όλα τα στάδια των τοποθετήσεων.

Αγαπητοί συνάδελφοι, όλοι γνωριζόμαστε «στον εκπαιδευτικό μικρόκοσμό μας». Δε χρειαζόμαστε μεγάλα λόγια αλλά πράξεις και διαφάνεια παντού. Πρέπει επιτέλους να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Καλούμε το ΔΔΕ, το ΠΥΣΔΕ να διερευνήσει εάν για όλες τις τοποθετήσεις, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, τηρήθηκαν οι ίδιοι κανόνες για όλους τους συναδέλφους και με βάση την κείμενη νομοθεσία. Πράγμα που ζήτησε και η ΕΛΜΕ με απόφασή της μετά από πρότασή μας.

Στα πλαίσια της διαφάνειας στη λειτουργία του ΠΥΣΔΕ θεωρούμε θετική εξέλιξη τη δέσμευση του Διευθυντή Δ.Ε. στη συνάντηση με το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ πως όλα τα στοιχεία που διαθέτει είναι στη διάθεση της ΕΛΜΕ αλλά και του κάθε συναδέλφου και καλούμε το ΠΥΣΔΕ να προχωρήσει άμεσα στην αποστολή όλων των στοιχείων στα σχολεία.

Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά πως οι κανόνες και τα κριτήρια των τοποθετήσεων των συναδέλφων αλλά και γενικότερα των υπηρεσιακών μεταβολών πρέπει να είναι σε γνώση όλων των εκπαιδευτικών. Φαίνεται πως σε κάποιους άρεσε η υπάρχουσα κατάσταση, γιατί έχουν αποφασίσει πως τους συμφέρει παραταξιακά, γιατί «ζούνε από τον πόνο των συναδέλφων».

Η διαφάνεια και η ισονομία δεν είναι υποχρέωση μόνο απέναντι στους εκπαιδευτικούς αλλά και απέναντι σε όλη την κοινωνία, γιατί η δημόσια εκπαίδευση και ό,τι συμβαίνει σε αυτή δεν αφορά μόνο τα στενά όρια της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά ευρύτερα την κοινωνία. Οι εκπαιδευτικοί ως λειτουργοί δεν ενδιαφερόμαστε μόνο μην τυχόν θιχτούν κάποια κεκτημένα μας αλλά και πώς θα γίνεται συνεχώς καλύτερη η εκπαιδευτική διαδικασία ώστε να κατοχυρώνονται στην πράξη και τα δικαιώματα των μαθητών για ίσες ευκαιρίες στη γνώση.

Για αυτό και ως παράταξη έχουμε δεσμευτεί να τοποθετηθούμε για το θέμα των αγγλικών στο 2ο και 4ο ΕΠΑΛ, αφού πρώτα αποκτήσουμε  πλήρη εικόνα και στοιχεία για το ποιος ή ποιοι φταίνε που φτάσαμε Φλεβάρη και τα παιδιά σε αυτά τα σχολεία δεν έχουν διδαχθεί ούτε μία ώρα αγγλικά.

Επίσης πρέπει να γίνει έγκαιρος, σωστός προγραμματισμός για τη νέα χρονιά σε όλα τα επίπεδα έτσι ώστε να ξεκινήσει η νέα χρονιά χωρίς προβλήματα. Αυτό σημαίνει φυσικά να γίνουν και οι απαραίτητοι διορισμοί από το Υπουργείο.

Πράγματι πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι και να δούμε τους πραγματικούς ενόχους για τα μεγάλα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης, τους οποίους η εκπαιδευτική κοινότητα τους ξέρει και τους γνώρισε καλύτερα από όλους. Ξεχνιέται η διαθεσιμότητα, η τιμωρητική αξιολόγηση, η συρρίκνωση της ΤΕΕ, η έλλειψη διορισμών 6 ετών, τα πειθαρχικά και η αργία για αστικές διαφορές, οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων(Γυμνάσιο Ελασσόνας) κλπ.; Να σταθούμε απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές από όπου και αν προέρχονται.

Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για τα μεγάλα προβλήματα των εκπαιδευτικών και της Δημόσιας εκπαίδευσης, την ανάγκη μιας μεγάλης δημοκρατικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και αυτά οφείλουμε να τα αναδείξουμε και στα πλαίσια του διαλόγου για την παιδεία ,με την ενεργόσυμμετοχή των συναδέλφων σε αυτή τη διαδικασία και σύμφωνα με την απόφαση της ΟΛΜΕ για το διάλογο με το Υπ. Παιδείας.

Σε κάθε περίπτωση τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει η παιδεία σήμερα δε λύνονται ούτε από αυτόκλητους προστάτες και σωτήρες, ούτε από λίγους «πεφωτισμένους», αλλά με τη συμμετοχή των συναδέλφων και τη δράση τους μέσω συλλογικών διαδικασιών.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ