ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΧΕΛΩΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΣΟΛΟΓΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιώργος Λαδόπουλος, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, περιφερειακός σύμβουλος
Ανακοίνωση έβγαλε ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ για τα έργα Αχελώου. Κατηγορεί τους πάντες και τα πάντα, γιατί λέει δεν έγιναν ακόμη τα έργα, ξεχνώντας τις προσπάθειες που έκαναν οι ίδιοι όλα αυτά τα χρόνια να το σταματήσουν ή όσα έγιναν να τα γκρεμίσουν. Ακόμα και τώρα που είναι στην κυβέρνηση τέτοια μας λένε, ο Σκουρλέτης, ο Τσιρώνης και άλλοι.

Απ’ την άλλη μεριά όμως κάπου κάπου τα μαζεύουν, όπως για παράδειγμα για το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας που ολοκληρώθηκε.  Τώρα είναι κυβέρνηση, προσγειώθηκαν ανώμαλα στην πραγματικότητα, δέχθηκαν με το ζόρι να λειτουργήσει η Μεσοχώρα, ξέχασαν όσα έλεγαν και έγραφαν για κατεδαφίσεις (αυτό κι αν ήταν ανευθυνότητα) και τώρα γκρινιάζουν γιατί λένε δεν τους πιστεύουμε ότι θα το κάνουν.

Ας υπογράψει ο Σκουρλέτης την υπουργική απόφαση να λειτουργήσει το έργο και δεν υπάρχει κανένα θέμα.  Αλλιώς όσο καθυστερεί έχουμε κάθε δικαίωμα να πιστεύουμε ότι και αυτό για τη Μεσοχώρα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμη ψέμα στα τόσα άλλα που φλόμωσαν τους αγρότες και τα λαό της Θεσσαλίας.  Επίσης βλέπουμε, χαζοί δεν είμαστε, ότι μεγάλα συμφέροντα δεν θέλουν τα υδροηλεκτρικά Μεσοχώρας και Συκιάς για να ‘χουν αυτοί το πάνω χέρι στην ενέργεια.  Ελπίζουμε ότι δεν τα’ χουν βρει με τα συμφέροντα αυτά.  Ας είναι λοιπόν βέβαιοι ότι τους παρακολουθούμε στενά και δεν πρόκειται να τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί αν δεν υπογράψει ο Σκουρλέτης.  Κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνουν τη θέση τους.  Σε λίγο κανείς δεν θα τους πιστεύει για τίποτα.

Για το άλλο έργο στον Αχελώο, τη Συκιά, που ενδιαφέρει περισσότερο τους αγρότες (γιατί θα φέρνει τα νερά τα καλοκαίρια προς τον κάμπο), εκεί τα ‘χουν χαμένα.  Το έργο από τη μια είναι υδροηλεκτρικό από την άλλη μαζεύει και νερό για εκτροπή, άρα είναι και αρδευτικό, τι να κάνουν τώρα;  Αν πούνε να τα γκρεμίσουν, όπως θέλουν οι δύο ανεύθυνοι «υπουργοί» ο Σκουρλέτης και ο Τσιρώνης, χάνεται ένα ενεργειακό έργο, χάνονται και κάπου 200 εκ. ευρώ (χώρια τα λεφτά που στοίχισε η σήραγγα), άρα δεν θα μπορέσουν με τίποτα να το δικαιολογήσουν σε κανένα άνθρωπο, ούτε καν στους υποστηρικτές του κόμματος τους, τουλάχιστον αυτούς που έχουν λίγο μυαλό στο κεφάλι.  Αν πάλι το κρατήσουν και το προχωρήσουν, η σήραγγα μεταφοράς υπάρχει, οπότε θα έρθει τα νερό στον κάμπο και αυτό τους χαλάει τη σούπα, αφού τόσα χρόνια λένε πως έχουν άλλες καλύτερες λύσεις (χωρίς τον ταμιευτήρα Συκιάς) που όμως δεν μας τις λένε.

Στο μεταξύ στην κυβέρνηση άλλα λέει ο ένας υπουργός άλλα ο άλλος.  Ο Σκουρλέτης δηλώνει στον περιφερειάρχη και τους φορείς που τον επισκέφθηκαν ότι «πέθανε» ο Αχελώος, ενώ ο Σπίρτζης απαντάει στον Κ. Τσιάρα στη Βουλή ότι θα την κάνει τη Συκιά.  Μπάχαλο.  Βέβαια μικρή σημασία έχουν όλα αυτά, αφού τα έχουν κάνει μαντάρα γενικώς και δεν θα ‘ναι για πολύ στα Υπουργεία.  Εμείς όμως οι αγρότες και οι άνθρωποι που ζούμε καθημερινά τα προβλήματα δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα βρούνε άκρη στο ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή οι φίλοι μας του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και ξεχνάν και να μηδενίζουν το έργο που έγινε στο παρελθόν (χάρις στα οποίο και επιβιώσαμε) στην περιοχή μας, τους θυμίζουμε ότι έγιναν 15 μικροί Ταμιευτήρες (αποθηκεύουν πάνω από 25 εκατ. μ3 νερού), πολλές δεκάδες χιλιόμετρα υπόγειων αγωγών, κ.α. μικρά έργα που φυσικά δεν έλυσαν τα προβλήματά μας.   Σε ότι αφορά τα μεγάλα έργα, η  Κάρλα προχωράει και σύντομα ολοκληρώνεται, η Γυρτώνη ολοκληρώθηκε και θα βοηθήσει ουσιαστικά την περιοχή μας. Όμως, επειδή τα νερά που γεμίζουν την Κάρλα έρχονται κυρίως από τον Πηνειό, άρα η παροχή του πρέπει να ‘ναι συνεχής, μεγάλη και τα νερά καθαρά, πρέπει να γίνουν τα έργα του Αχελώου.  Επίσης στα χωράφια μας το νερό έχει γίνει πιο ακριβό και από το πετρέλαιο και λύσεις δεν δίνονται.  Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξουν άλλα έργα που θα φέρουν νερό, που μπορεί να τελειώσουν νωρίτερα και που θα είναι οικονομικότερα από την Συκιά, ας μας το πούνε και, αφού είναι στην κυβέρνηση, ας τα προχωρήσουν.  Κουβεντούλες και ευχές για βιώσιμες λύσεις, μικρά έργα που δεν μας λένε όμως πόσα νερά θα μαζεύουν, πόσα στρέμματα θα καλύψουν και πόσο θα κοστίσουν, ε, αρκετά, χρόνια τα ακούμε.  Ο λαός λέει όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει.  Και μ’  αυτούς δεν είναι μόνο δέκα μέρες αλλά τριάντα χρόνια περιμένουμε, μόνο λόγια.

Ο Περιφερειάρχης είπε θα κάνουμε σύσκεψη για Αχελώο με όλους τους βουλευτές και τους φορείς.  Το καλό που τους θέλουμε να ‘ρθουν και από το ΣΥΡΙΖΑ στη σύσκεψη και να μας πούνε ακριβώς ποιες λύσεις έχουν στο μυαλό τους, που θα γίνουν τα έργα συλλογής νερών, πόσο νερό θα κρατάνε, πόσο θα ‘ναι το κόστος και από που θα τα χρηματοδοτήσουν.  Αν είναι όμως να μας πούνε πάλι τα ίδια, αυτά τα γενικά, τα βιώσιμα κλπ τους παρακαλούμε να μην μας ταλαιπωρήσουν, αρκετά φορτωμένοι είμαστε με τα ασφαλιστικά τους και τα φορολογικά τους, δεν αντέχουμε άλλη πίεση, ούτε περισσότερη κοροϊδία.  Ως εδώ.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι είμαστε η μόνη χώρα που το χειμώνα πληρώνουμε αποζημιώσεις για πλημμύρες του Αχελώου στην Αιτωλοακαρνανία και το καλοκαίρι για ξηρασίες στη Θεσσαλία γιατί δεν έχει νερό ο Πηνειός.

Όταν λαοί πριν αιώνες ήταν χιλιετηρίδες μπροστά, όπως οι Εβραίοι που την έρημο την έκαναν γη της επαγγελίας, εμείς έχουμε τη γη της επαγγελίας στη Θεσσαλία και κάποιοι σκέφτονται να την κάνουν έρημο.   Τέλος, εμείς δεν θα κάνουμε τα 30 χρόνια καθυστέρησης 300 με τις ιδεοληψίες του Σύριζα γιατί πολύ απλά πιστεύουμε ότι αυτό το μεγάλο έργο είναι εθνικής πνοής , πηγή ζωής, εργαλείο παραγωγής και μοχλός ανάπτυξης.

Δώστε μας λοιπόν το δικαίωμα να υπηρετούμε, να διεκδικούμε και να πιστεύουμε σε αυτό το όραμα για τον τόπο μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ