«ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ» ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 3ου ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

Την πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου με τίτλο «Κάποτε στη Σμύρνη» είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε οι Μαθητές και οι Εκπαιδευτικοί του 3ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Λάρισας, την Παρασκευή 4-12-2015, στο Θέατρο του Μύλου.

Το έργο, που βασίζεται σε κείμενα και μαρτυρίες μεγάλων Ελλήνων Γραμματικών (Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Κ.Πολίτη, Δ.Σωτηρίου) και του Κώστα Τσιάνου ο οποίος και σκηνοθέτησε την παράσταση, είναι ένα επώδυνο ταξίδι στο χρόνο, αφού, για εμάς τους Έλληνες, η Μικρασιατική καταστροφή του 1922 είναι το πιο οδυνηρό γεγονός της νεότερης ιστορίας μας. Ο σκηνοθέτης χειρίστηκε με ευαισθησία και πείρα ένα θέαμα με συνδυασμό λόγου, μουσικής και κίνησης.

Το θέμα της γενοκτονίας, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς των Ελλήνων της «καθ’ ημάς Ανατολής», τόσο διαχρονικό και επίκαιρο, μας άγγιξε βαθιά, μας προβλημάτισε, μας έκανε να στοχαστούμε πάνω στο ευμετάβολο των πραγμάτων, στην επικράτηση μιας αναπόφευκτης μοίρας, στο ποιος φαίνεται να καθορίζει τη ζωή των ανθρώπων και εν τέλει μας έδωσε τη δυνατότητα να επαναφέρουμε στη μνήμη γεγονότα που σημάδεψαν ανεξίτηλα και εν πολλοίς καθόρισαν τη σύγχρονη Ιστορία του Έθνους και της Πατρίδας μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ