ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΣΕ ΚΟΚΚΑΛΗ: ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΕ ΞΕΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

Προχωρημένες συζητήσεις με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου να βρεθεί άμεσα μια νομική μορφή με την οποία να είναι σύμφωνη και δεσμευτική, για όλες τις πλευρές, καλύπτοντας τόσο τους παλιούς όσο και του μελλοντικούς δανειολήπτες  ξένου νομίσματος είναι η είδηση που βγαίνει από τα χείλη του υπουργού Οικονομικών κ. Σταθάκη,

απαντώντας στον Λαρισαίο βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Κόκκαλη, σε ερώτηση του τελευταίου σχετικά με τους δανειολήπτες στεγαστικών σε ελβετικό φράγκο.

Ο κ. Κόκκαλης αναφέρεται, με την ερώτησή του στους περίπου 82.000 δανειολήπτες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και εκατοντάδες Λαρισαίοι, οι οποίοι δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο και οι οποίοι αυτή τη στιγμή  βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να διακόψει τη συναλλαγματική ισοτιμία φράγκου-ευρώ.

Ωστόσο επειδή έχει αμφισβητηθεί, αν τα δάνεια αυτά τηρούσαν την αρχή της διαφάνειας και πληρούσαν τις προϋποθέσεις για την προστασία του καταναλωτή, πολλοί εκ των δανειοληπτών αυτών έχουν δικαιωθεί δικαστικά σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως την περίοδο κατά την οποία εξελισσόταν η αθρόα προώθηση των ελβετικών δανείων, δηλαδή την τριετία 2006-2009 , δεν δόθηκε επαρκής πληροφόρηση για τις επιπτώσεις που θα είχε στις δόσεις και το κεφάλαιο του δανείου μια σοβαρή υποτίμηση του ευρώ και τυχόν αύξηση του επιτοκίου του ελβετικού φράγκου. Έτσι όταν η ισοτιμία των δυο νομισμάτων έφτασε να κυμαίνεται στο ένα προς ένα χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες είδαν το κεφάλαιό τους να αυξάνεται, ανεξαρτήτως των πληρωμών!

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Σταθάκης, με αφορμή την ερώτηση του κ. Κόκκαλη έδειξε πως ετοιμάζεται συνολική νομοθετική παρέμβαση για το ζήτημα, επικαλούμενος μάλιστα την πρόσφατη Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ενυπόθηκη πίστη, στην οποία υπάρχει ειδικό κεφάλαιο που ρυθμίζει τα δάνεια σε ξένο νόμισμα και τα δάνεια μεταβλητού επιτοκίου. Δίνοντας μια εικόνα για το ποια θα είναι η λύση ο κ. Σταθάκης εξήγησε πως «η λύση είναι να κλειδώσει αναδρομικά η ισοτιμία ανάμεσα στο ελβετικό φράγκο και το ευρώ με ένα τρόπο ο οποίος δεν επιδεινώνει τη θέση του δανειολήπτη. Είμαστε κοντά στο να δοθεί η λύση αναδρομικά αλλά και ο τρόπος διευθέτησης όλων των δανείων που θα συνάπτεται μελλοντικά», σημείωσε ο κ. Σταθάκης.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ