ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Λαρισαίων
Στον Στρατηγικό σχεδιασμό 2015-2019 προβλέπονται μια σειρά από κατευθύνσεις – άξονες που σαν στόχο έχουν να «ξεδιπλώσουν» σε τοπικό επίπεδο τις πολιτικές εκείνες που θα ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, φορτώνοντας το κόστος στις πλάτες των δημοτών.

Πηγάζει από τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Ε.Ε., «Ευρώπη 2020», για την ανάπτυξη και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων και αποτελεί συνέχεια των  κυβερνητικών κατευθύνσεων με μοχλό τον «Καλλικράτη».

Πιο συγκεκριμένα στον 1ο  άξονα που αφορά την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον, η στρατηγική αντίληψη και ο χωροταξικός σχεδιασμός της δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ κ.α. είναι άρρηκτα δεμένος με την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου. Εντάσσεται και υποτάσσεται, αντικειμενικά στους νόμους της αγοράς, την τάση εμπορευματοποίησης της γης, αναδιαρθρώσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

Στον 2ο Άξονα που αφορά την  «κοινωνικές πολιτική », μπροστά μάλιστα και στην εντεινόμενη επίθεση που έχει εξαπολύσει κεφάλαιο – κυβέρνηση-ΕΕ και η οποία χτυπάει τις λαϊκές ανάγκες, η δημοτική αρχή παραπέμπει στην «φιλανθρωπία» του συσσιτίου και στα «ψίχουλα» του «κοινωνικού παντοπωλείου». Ενώ μέσω του «κοινωνικού εταιρισμού» «ξεπλένονται» οι επιχειρηματικοί όμιλοι και η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική που ευθύνονται για την εξαθλίωση του λαού.

Στον 3ο Άξονα που αφορά την τοπική ανάπτυξη-απασχόληση, Με βασικές κατευθύνσεις σε 1) Τουρισμό (Συνεδριακό, θρησκευτικό, κτλ.), 2) Μεταποίηση (αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ), 3) Αξιοποίηση εκτάσεων (εφοδιαστικό κέντρο, Φωτοβολταϊκά Πάρκα, Διαχείριση Απορριμμάτων – πράσινα σημεία με ΣΔΙΤ), 4) Διαχείριση υδάτων ( Συνεκμετάλλευση με άλλους Δήμους του Νομού), η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η  δημοτική αρχή Λαρισαίων είναι κομμένη και ραμμένη στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Βέβαια όλο αυτό το σχέδιο πατάει πάνω στα ερείπια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων που είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ που συνεχίζει στο ίδιο δρόμο. Το περαιτέρω χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, η απελευθέρωση των απολύσεων, η ελαστική απασχόληση κ.α. θα αποτελέσουν τον «μοχλό» για να επιτευχθεί η καπιταλιστική κερδοφορία και ανάπτυξη. Για όλες αυτές τις επενδύσεις εκείνοι που θα κλιθούν να πληρώσουν είναι οι δημότες μέσω της απελευθέρωσης των υπηρεσιών και των αυξημένων δημοτικών τελών.

Τέλος στον 4ο Άξονα που αφορά την Διοικητική Λειτουργία, η στόχευση είναι η προσαρμογή του διοικητικού μηχανισμού στις ανάγκες του κεφαλαίου. Όλες αυτές οι προσαρμογές και βελτιώσεις που προτείνονται (μείωση γραφειοκρατίας, εκσυγχρονισμός διοικητικής λειτουργίας, παρακολούθησης οικονομικών, απορρόφησης ΕΣΠΑ κτλ.) αποσκοπούν στην δημιουργία ενός επιτελικού μηχανισμού εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων. Η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ κ.α. αποδεικνύεται πρόθυμη και προωθεί στην πράξη όλες αυτές τις αντιλαϊκές – αντεργατικές κατευθύνσεις. Επομένως το ερώτημα που τίθεται είναι. Ανάπτυξη από ποιον και για ποιον;

Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός, είναι μια ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις δικές του σύγχρονες ανάγκες σε παιδεία, υγεία, πρόνοια αθλητισμό, πολιτισμό. Έχει ανάγκη από μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με ελεύθερο χρόνο και με υποδομές που θα διευκολύνουν και θα προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή. Έχει ανάγκη από φθηνή και σύγχρονη κατοικία, νερό και ηλεκτρικό. Δεν έχει ανάγκη από τα φιλοδωρήματα και την φιλανθρωπία των μονοπωλίων, ούτε από τις «αγαθοεργίες» των ΜΚΟ.

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν υπόθεση των λαϊκών στρωμάτων μέσα από την οργανωμένη δράση και παρέμβαση, μέσα από την οργάνωση στα συνδικάτα και τις Λαϊκές Επιτροπές σε κάθε γειτονιά. Να βάλουν εμπόδια στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική των μνημονίων, της συγκυβέρνησης, να διεκδικήσουν και να παρθούν μέτρα για την προστασία των άνεργων, των χαμηλόμισθων, συνταξιούχων. Να μην μείνει κανένας μόνος του απέναντι στην κρίση και στην επίθεση των κυβέρνησης – κεφαλαίου- ΕΕ.

Διεκδικούμε:

Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών με  φορολόγηση στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας, κτλ.

Καμιά συρρίκνωση και κατάργηση δομών και υπηρεσιών, αλλά διεύρυνσή τους.

Μόνιμη σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για τις διευρυμένες ανάγκες που προκύπτουν. Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων.

Καμιά απόλυση, μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων των ΜΚΟ και των (ΚΟΙΝΣΕΠ), σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες των Δήμων.

Πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών. Έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας. Έλεγχος όλων των σχολικών συγκροτημάτων και χώρων μαζικής εστίασης της νεολαίας (αθλητικά κέντρα, εστίες, κτλ) για την αντισεισμική θωράκιση και πληρότητα προδιαγραφών ασφάλειας.

Επείγοντα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας.

Να μειωθούνε τώρα 50% τα δημοτικά τέλη,

Να καταργηθεί το χαράτσι του 80% που ενσωματώθηκε στην τιμή του νερού

Να παρθούνε μέτρα για την προστασία των αστέγων με υπενοικίαση χώρων (ξενοδοχείων) και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας μέσα από υποδομές και κληροδοτήματα.

Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του για τους ανέργους

Να διατεθεί δωρεάν γεύμα για όλα τα παιδιά στα σχολεία

Να απαλλαχτούν από λογαριασμούς των ΔΕΚΟ τα δημόσια σχολικά κτήρια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ