ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ

Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν τη στάση των παρατάξεων του δ.σ. δήμου Λαρισαίων πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, στο θέμα των δύο απολύσεων στην “Εξάλκο” εξέδωσαν τα μέλη της Ενωσης Μετάλλου Λάρισας. Στην ανακοίνωση αναφέρουν:

“Εδώ και 3 εβδομάδες, όπως είναι γνωστό στον Τύπο της πόλης μας, ως Ένωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Ν. Λάρισας βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις για τις 2 εκδικητικές απολύσεις συναδέλφων μας μεταλλεργατών που εργάζονται στο εργοστάσιο της «ΕΞΑΛΚΟ» στη Γυρτώνη. Οι απολύσεις ήρθαν μετά τη συμμετοχή συναδέλφου στην μεγάλη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου και πρόκειται καθαρά για συνδικαλιστικές διώξεις, κόντρα στις δικαιολογίες και αιτιάσεις που προβάλλει η εργοδοσία της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στη κατεύθυνση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μας για την άμεση επαναπρόσληψη των συναδέλφων μας, και με καθημερινές δηλώσεις συμπαράστασης στήριξης πολλών άλλων σωματείων στο αίτημα μας, θέσαμε το θέμα με αίτηση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας στις 18/02/2016 για συζήτηση και παραβρεθήκαμε στη συνεδρίαση μαζί με δεκάδες άλλα σωματεία. Να αναφέρουμε ότι προηγήθηκε αίτημα της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο της 11/02/2016, που απορρίφθηκε ως εκτός ημερησίας διάταξης.

Στην έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη και το ξαναθέσαμε στην κρίση των παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων για να συζητηθεί.

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος, κ. Καλογιάννης ανέφερε ότι «Υπάρχουν αντιδιαμετρικές απόψεις από την πλευρά της εργοδοσίας και του σωματείου Μετάλλου, ως εκ τούτου δεν μπορεί να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο και να συζητηθεί το παραπάνω θέμα.» Επίσης ότι δε μπορεί ως δήμαρχος να πάρει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου, « αφού είναι δήμαρχος όλων των Λαρισαίων. Δήμαρχος και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων». Στις απόψεις αυτές του κ. Δημάρχου συνηγόρησε και η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και των υπολοίπων δημοτικών συμβούλων όλων των άλλων παρατάξεων, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης και Νέας Λάρισας.

Καταγγέλλουμε πρώτα και κύρια τη στάση του Δημάρχου που δεν επέτρεψε να συζητηθεί το αίτημα μας. Είναι καθαρό από τα λεγόμενά του και με την «ουδέτερη» αυτή στάση του, ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετεί. Να του θυμίσουμε ότι στο σύστημα αυτό που λέγεται καπιταλισμός, δεν υπάρχει ουδετερότητα. Είναι ταξικό και οφείλεις να επιλέξεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Θα ταχθείς υπέρ των μεγαλοεργοδοτών για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους και να πετάνε στον καιάδα της ανεργίας εργαζόμενους ή με τους εργαζόμενους που διεκδικούν το αυτονόητο, το δικαίωμα στη ζωή και επιλέγουν το δρόμο του αγώνα, της σύγκρουσης, το αυτονόητο δικαίωμα στην απεργία;

Καταγγέλλουμε και τη στάση της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης (κ. Καραλαριώτου) που πήρε καθαρά θέση υπέρ της εργοδοσίας, χαρακτηρίζοντας «ότι στην οικονομική κρίση υποφέρουν και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι», όπως και ότι «για κάθε απόλυση που θα γίνεται, θα μας το φέρνετε να παίρνουμε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο;»

Αν πιστεύουν ότι θα αντιμετωπίζουν έτσι και θα καταργήσουν – όταν το αποφασίζουν οι εργαζόμενοι – το αυτονόητο δικαίωμα στην απεργία που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα, γελαστήκαν οικτρά.

Θα βρουν μπροστά τους τη σύσσωμη απάντηση του ταξικού κινήματος.

Θα συνεχίσουμε τη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και στη κατεύθυνση αυτή καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς να καταδικάσουν την προκλητική στάση της εργοδοσίας της «ΕΞΑΛΚΟ» και να απαιτήσουν να παρθούν πίσω τώρα οι απολύσεις”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ