ΝΕΑ ΛΑΡΙΣΑ: ΚΑΜΙΑ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή της Λάρισας για το επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου ασκούν ο επικεφαλής της Νέας Λάρισας Ντίνος Διαμάντος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Μάριος Ξηρομερίτης και Κατερίνα Ζιαζιά-Σουφλιά, σημειώνοντας ότι στην απόγνωση των ανέργων και κυρίαρχα των νέων που φεύγουν από την πόλη μας,

η απάντηση της ΔΑ είναι για την επόμενη 5ετία … «μόλις 0,15% των πόρων» για την τοπική οικονομία και την απασχόληση και, «υποκρύπτουσα υποσχεσιολογία νέων διορισμών»!

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου για την επόμενη 5ετία (2015-2020) παρουσίασε στο ΔΣ η Δημοτική αρχή. Ένα θεσμικό εργαλείο που αποτυπώνει ξεκάθαρα την πολιτική φιλοσοφία και τις προτεραιότητες της ΔΑ για τις τύχες της πόλης και τις ανάγκες των δημοτών σε βάθος πενταετίας.

Ένα σημαντικό στοιχείο της «αγκυλωμένης» πολιτικής φιλοσοφίας της ΔΑ «αποκαλύπτει» ο συγκεντρωτικός πίνακας των προβλεπόμενων διατιθέμενων ποσών και που αυτά κατανέμονται κατά προτεραιότητα.

Για το Νούμερο 1 πρόβλημα που απασχολεί όλο και πιο έντονα την Ελληνική οικογένεια και πλήττει κυρίως τους νέους ανθρώπους, δηλαδή την Ανεργία, η ΔΑ στην επόμενη 5ετία κατευθύνει ΜΟΝΟ το 0,15%  (947 χιλ ευρώ) των πόρων για την τοπική οικονομία και απασχόληση!

Ειδικά δε, στον πίνακα για την απασχόληση και την ανεργία με αναφορά δράσεων – υποδομών για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία- υποστήριξη του πρωτογενή τομέα, διαθέτει κεφάλαια στην 5ετία ΜΟΝΟ για το… παζάρι και την … Γεωργική-Κτηνοτροφική-Περιβαλλοντική Έκθεση!

Αντιλαμβάνεται δε την ανάπτυξη να έρχεται με την διάθεση του 33,58% (217 εκ ευρώ) των πόρων στη σταθερή ανελαστική δαπάνη μισθοδοσίας του Δημοτικού Διοικητικού μηχανισμού (το 80% των πόρων αυτών είναι ως έχει σήμερα). Δίχως  να υπάρχει ούτε μία πρόταση αναβάθμισης και βελτίωσης της παραγωγικότητας και ποιότητας των υπηρεσιών καθώς και δυνατότητας επέκτασης τους, με παράλληλη οικονομία κλίμακας του κόστους αυτών μέσω νέων τεχνολογιών και καινοτομίας. «Κλείνοντας το μάτι» βέβαια και στην περαιτέρω γιγάντωση αυτού του μηχανισμού (με το πλέον 20%).

Στην απόγνωση δηλαδή των ανέργων και κυρίαρχα των νέων που φεύγουν από την πόλη μας, η απάντηση της ΔΑ είναι για την επόμενη 5ετία … διάθεση «μόλις 0,15% των πόρων» για την τοπική οικονομία και την απασχόληση και, «υποκρύπτουσα  υποσχεσιολογία  νέων διορισμών»!

Είναι απολύτως αντιληπτό ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη ιδεοληπτική προσκόλληση  στον «άκρατο κρατισμό» της ΔΑ (για την ακρίβεια μίας μειοψηφίας της με την ανοχή όμως της πλειοψηφίας της) που αδιαφορεί έως και στοχοποιεί την Επιχειρηματικότητα και απορρίπτει συλλήβδην και κάθε μορφή «συνέργειας» του Δήμου με την τοπική κοινωνία.

Τους 18.000 άνεργους του Δήμου μας που διαρκώς διευρύνεται ο αριθμός τους  και εντείνεται η απόγνωσή τους, η ΔΑ τους κατατάσσει στην κατηγορία των «αδυνάμων και φτωχών» και εξαντλεί το ενδιαφέρον της αφενός με ρητορικές στηρίξεις αφετέρου με μία «κοινωνική δράση παροχής ειδών και κοινωνικού φτωχολογίου».

Οι άνθρωποι αυτοί όμως θέλουν αξιοπρέπεια. Κι αυτό σημαίνει πολύ απλά… Εργασία. Και ένας σύγχρονος Δήμος απαιτείται να λαμβάνει πρωτοβουλίες τόσο σε επίπεδο υποστηρικτικών δράσεων και υποδομών για την επιχειρηματικότητα όσο και σε δραστικές δημοτικές πολιτικές πρακτικές που διασφαλίζουν τις υπάρχουσες αλλά, ανοίγουν και νέες θέσεις εργασίας.

Η Λάρισα μπορεί και πρέπει να γίνει «Μητροπολιτικό κέντρο Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου».

Ο Δήμος Λάρισας οφείλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτό. Σε συνεργασία και με τους φορείς της επιχειρηματικότητας και του εμπορίου.

Αυτό σημαίνει όμως, η ΔΑ να αφήσει τις φοβικές ιδεοληψίες έναντι του επιχειρείν και να το αποδείξει αυτό καταρχήν, με 3 απλές θεσμικές κινήσεις:

Θέσπιση «Αντιδημαρχίας επιχειρηματικότητας και εμπορίου»

Δημιουργία μίας δημοτικής «διαρκούς επιτροπής Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου» που θα συνενώσει δυνάμεις της αγοράς και της εργασίας οι οποίοι θα συμμετέχουν μέσω των θεσμικών τους φορέων και θα συνεπικουρεί τη ΔΑ και το ΔΣ

Αύξηση των προβλεπόμενων διατιθέμενων πόρων για την τοπική οικονομία και απασχόληση στην επόμενη πενταετία στο 50%.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ