ΠΙΑΝΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΥΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙ ΠΑΡΑ ΜΕ ΤΟ ΞΥΔΙ

ΓΡΑΦΕΙ Η Βάσω Χατζή εκπαιδευτικός ΠΕ06

Μια αγγλική παροιμία λέει πως πιάνεις περισσότερες μύγες με το μέλι παρά με το ξύδι (you catch more flies with honey than with vinegar). Και η αλήθεια είναι πως τις τελευταίες μέρες χύθηκε πολύ ξύδι και από τις δύο πλευρές όσον αφορά τη μετακίνηση καθηγητών ΠΕ06 από τις οργανικές τους σε ΕΠΑΛ.

Δημοσιεύματα επί δημοσιευμάτων προς υπεράσπιση και των δύο πλευρών, ενστάσεις, καταγγελίες και διαμαρτυρίες.

Οι καθηγητές Αγγλικών υπερασπιζόμασταν και συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο το δικαίωμα που μας δίνει ο νόμος να συμπληρώνουμε το ωράριό μας στην οργανική μας θέση με μαθήματα α΄και β΄ανάθεσης, εκτός και αν κάποια στιγμή αλλάξει ο νόμος αυτός. Το ΠΥΣΔΕ από την άλλη -μέσω κάποιων μελών του- εκφράστηκε άστοχα για τους καθηγητές Αγγλικών υπονοώντας ότι βολεύονται οι ίδιοι στερώντας διδακτικές ώρες από άλλες ειδικότητες, πράγμα που μας ενόχλησε ιδιαιτέρως διότι είναι πέρα για πέρα αναληθές.

Ωστόσο, σε αντίθεση με ότι πιστεύουν κάποιοι, η εκπαιδευτική μας ιδιότητα υπερισχύει της εργασιακής. Μολονότι θα μπορούσαμε να οχυρωθούμε πίσω από το νόμο και να συνεχίσουμε να αρνούμαστε τη μετακίνησή μας στα ΕΠΑΛ, επιλέξαμε να ενεργήσουμε προς όφελος των μαθητών ακόμη κι αν αυτό σημαίνει μετακίνησή μας και σε τρίτο σχολείο.

Οφείλω, βέβαια, να σημειώσω πως σε αυτή μας την απόφαση σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ιδιαίτερα διαλλακτική στάση που κράτησε ο νέος Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας κ. Ι. Καψάλης καθ’ όλη τη διάρκεια της έντασης. Εξαρχής αναγνώρισε το δικαίωμά μας να αρνηθούμε την τοποθέτηση αλλά δεδομένων των συνθηκών  ζήτησε την κατανόηση και τη συνεργασία μας. Έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία σε περιπτώσεις πρότζεκτ που κρίνεται απαραίτητο να συνεχιστούν λόγω συμμετοχής τους σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και μαθητικά φεστιβάλ και διαβεβαίωσε πως θα κάνει ότι μπορεί για να μη σταματήσουν εδώ.

Και αυτό είναι το μέλι της παραπάνω παροιμίας. Το κλειδί της επίλυσης των διαφορών είναι ο σεβασμός, η κατανόηση και οι αμοιβαίες υποχωρήσεις, όχι η ένταση και οι διαπληκτισμοί. Ευελπιστούμε ότι στο πνεύμα αυτό θα τηρηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν για δίκαιη κατανομή των ωρών διδασκαλίας την επόμενη χρονιά και δεν θα χρειαστεί να ξαναζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ