ΑΛΟΓΑ ΙΔΙΩΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ

«Με τα νεύρα πάνω από το κεφάλι» ζουν και εργάζονται στο Φλάμπουρο και στις παρολύμπιες αγροτικές περιοχές του, πάνω από πενήντα αγρότες, αφού βλέπουν εδώ και τρία χρόνια, καθημερινώς τις περιουσίες τους, να καταστρέφονται ολοκληρωτικά, από τις επιδρομές αλόγων,

που ανήκουν σε ιδιοκτήτη, όπως τονίζουν αλλά δεν τον ενδιαφέρει ούτε να περιφράξει τα ζώα του, ούτε να τα τσιπάρει ούτε να τα ελέγχει να μην καταστρέφουν ότι βρίσκουν στο διάβα τους.

Επιδρομή αλόγων ισοπεδώνει 2.500 στρέμματα στο Φλάμπουρο!

Μάλιστα κτηνοτρόφοι και αγρότες, με τους οποίους, συνομιλήσαμε για δεύτερη φορά, μέσα σε τρία χρόνια για το θέμα, μιλούν για δύο αγέλες άγριων αλόγων, που επιδοτούνται από το κράτος στον εν λόγω ιδιοκτήτη ή και σε άλλους ιδιοκτήτες αλόγων και ξεπερνούν τον αριθμό τα…45!

«Δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο. Χοροπηδάνε, τρέχουν, κυλιούνται, κοιμούνται, ξαπλώνουν, ξύνονται από δένδρα, σπαρτά, τρώνε τα πάντα και όταν το άλογο τρώει…ξυρίζει το έδαφος και ότι υπάρχει επάνω σε αυτό. Τα κυνηγάμε με τα αυτοκίνητα κάθε βράδυ και όλη την ημέρα. Είμαστε διαρκώς σε επιφυλακή αλλά πως θα προστατεύσουμε τις περιουσίες μας; Μιλάμε για 2.500 στρέμματα; Περιφράζονται 2500 στρέμματα; Τι φταίνε τα άλογα; Θα μπούμε φυλακή για τα άλογα; Ο υπεύθυνος της όλης κατάστασης αν του συνέβαινε, τι θα έπραττε; Δεν σέβεται τίποτα! Εδώ μέσα χάνονται περιουσίες από χρήματα. Ρίχνουμε χιλιάδες ευρώ σε καλλιέργειες, φάρμακα και μηχανήματα για να παράγουμε για εμάς, για τον κόσμο, για τις οικογένειές μας» τονίζουν εξαγριωμένοι.

Και οι μέθοδοι αντιμετώπισης;…. «Προσπαθούμε να περνάμε ηλεκτροφόρα σύρματα με ρεύμα κατά μήκος των στρεμμάτων μας, σαν περιφρούρηση! Πότε το ρεύμα τα χτυπάει και φεύγουν μακριά γιατί τρομάζουν, πότε όμως έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Το ρεύμα τα ξαφνιάζει, αιφνιδιάζονται και μετά ξηλώνουν ότι βρίσκουν μπροστά τους και μπαίνουν μέσα στα χωράφια, ισοπεδώνοντάς τα. Και πάλι, κάποιοι έχουν την οικονομική δυνατότητα ή έχουν ρεύμα και πομώνες δίπλα για να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο μέτρο. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα, να τρομάζουν από το ένα κτήμα και χωράφι και να πάνε στο δίπλα, που δεν έχει περίφραξη. Πρέπει ο υπεύθυνος να τα περιφράξει, να τα μαζέψει. Οι υπηρεσίες που απευθυνθήκαμε  και καταγγείλαμε το γεγονός, είπαν να πάρουμε αίμα από τα άλογα ή να δούμε αν είναι τσιπαρισμένα. Πιάνονται τα άλογα; Πιάνονται άγρια άλογα;» αναρωτιούνται με θυμό.
Τριφύλλια, δένδρα, κριθάρια, αμπέλια, σιτάρια σε πλήρη διάλυση στο Φλάμπουρο. Και καταλήγουν… «Τα σκυλιά μας τα έχουμε τσιπαρισμένα. Όταν το άλογο τρώει τα πάντα, δεν ξαναβγαίνει τίποτα στο χωράφι. Γιατί ο υπεύθυνος δεν τα αναγνωρίζει; Ποιος θα μας αποζημιώσει για όλες αυτές τις καταστροφές;»

Και το δράμα, χωρίς οι ένοχοι να λογοδοτούν, συνεχίζεται και συντελείται στις πλαγιές του Ολύμπου…

elassona-city.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ