ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΙΟ ΤΟ ΕΚΛ

Τη συμπαράστασή τους στους πρόσφυγες που βρέθηκαν χθες στο Στόμιο όπου μεταφέρθηκαν από τα Τέμπη εξέφρασαν η διοίκηση και στελέχη σωματείων του ΕΚΛ που τους επισκέφθηκαν μοιράζοντας τρόφιμα, ρούχα και παπούτσια.

Σε ανακοίνωση του ΕΚΛ αναφέρονται τα εξής:

“Το δράμα των προσφύγων που δημιούργησε ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Συρία και οι επεμβάσεις σε άλλες χώρες,  συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά και γυναίκες ζουν μια απίστευτη ταλαιπωρία σε άθλιες συνθήκες στους εθνικούς δρόμους, λόγω της παντελούς απουσίας της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού.

Σήμερα Πέμπτη 25/2 παίχτηκε άλλο ένα επεισόδιο αυτού του δράματος. Οι εκατοντάδες πρόσφυγες που ήταν στοιβαγμένοι στα Τέμπη, αντί να προωθηθούν για τα σύνορα, προκειμένου να φύγουν στο εξωτερικό, μεταφέρθηκαν ξαφνικά στο Στόμιο, χωρίς εκεί να υπάρχουν τα στοιχειώδη (ούτε χώρος να κοιμηθούν, ούτε να κάνουν μπάνιο, ούτε ιατρική περίθαλψη για τα δεκάδες άτομα, κυρίως μικρά παιδιά που είναι άρρωστα, ούτε τουαλέτες). Πολλοί από τους πρόσφυγες αγανακτισμένοι από την κοροϊδία της κυβέρνησης που δεν τους προωθεί στα σύνορα, ξεκίνησαν μέσα στη νύχτα με βρέφη στην αγκαλιά τους να πάνε πεζοί στην Ειδομένη. Αυτοί αντιμετώπισαν και την επίθεση των ΜΑΤ, προκειμένου να τους εμποδίσουν, την οποία καταγγέλουμε στον λαρισαϊκό λαό.

Το ΕΚΝΛ, τους επισκέφθηκε στο Στόμιο και τους μοίρασε μεγάλες ποσότητες τροφίμων, ρούχα και παπούτσια που συγκέντρωσε από απλούς εργαζόμενους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις της περιοχής μας, που δείχνουν μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα μας.

Η κυβέρνηση παντελώς απούσα, οι παρεμβάσεις δήμων και της Περιφέρειας, είναι ανεπαρκέστατες και έδειξαν την έλλειψη οργανωμένου σχεδίου πολιτικής προστασίας σε τέτοιες συνθήκες.

Το ΕΚΝΛ απαιτεί άμεσα από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την γρήγορη προώθησή τους στα σύνορα προκειμένου να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν. Ταυτόχρονα αξιώνει από την κυβέρνηση, σε συνεργασία με την περιφέρεια και τους δήμους, να αναλάβει ο κρατικός, μαζί με τον περιφερειακό και δημοτικό μηχανισμό την ευθύνη αντιμετώπισης του προβλήματος και να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και όχι να πετάνε το μπαλάκι στα αρπακτικά των διάφορων ΜΚΟ και άλλα δίκτυα.

Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους σε συνεργασία με τους αρμόδιους δήμους χώρος κατάλληλος (γυμναστήρια ή κλειστά σχολικά κτίρια) για την διαμονή τους. Άμεση και για όσο διάστημα χρειαστεί εξασφάλιση της διαβίωσης και της σίτισής τους με βάση και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, όπως γάλα, παιδικές τροφές, πάνες για μωρά κτλ. Να μετακινηθεί άμεσα η κινητή μονάδα της 5ης ΥΠΕ για την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων παίρνοντας υπόψη και την ιδιαίτερη φροντίδα για τις μητέρες και τα παιδιά”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ