ΌΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Τάσος Τσιαπλές, Πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΚΝΛ
Κυβέρνηση και τρόικα κόβουν και ράβουν το τελικό τους σχέδιο για το Ασφαλιστικό. Φιλοδοξία του υπουργείου Εργασίας είναι να ολοκληρωθεί ακόμα και μέσα στην επόμενη βδομάδα η διαπραγμάτευση και το νομοσχέδιο να πάρει το δρόμο για τη Βουλή τις πρώτες μέρες του Μάρτη.

Οι διαρροές για τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες που υπηρετούν, σ’ ένα πράγμα συνηγορούν: Ότι το νομοσχέδιο που θα φτάσει τελικά στη Βουλή, θα είναι ακόμα χειρότερο, ακόμα πιο άγριο απ’ όσα είδαμε έως τώρα να γράφονται στην πρόταση της κυβέρνησης. Είναι κι αυτό μια απόδειξη ότι διαπραγμάτευση προς όφελος του λαού δεν μπορεί να υπάρξει.

Η μεγάλη απεργία στις 4 Φλεβάρη, πρέπει να έχει και συνέχεια. Το Εργατικό κέντρο Λάρισας, αλλά και πολλές ακόμα συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, έχουν ήδη αποφασίσει 48ωρη απεργία αν τολμήσει να φέρει στη Βουλή το αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Η επιτυχία της γενικής 48ωρης απεργίας όταν το νομοσχέδιο πάει στη Βουλή, χρειάζεται γίνει υπόθεση του κάθε σωματείου, της κάθε Λαϊκής Επιτροπής. Σ’ αυτήν την απεργία να είναι ξανά μαζί μας και οι αγρότες και οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι επιστήμονες, η νεολαία και οι γυναίκες των λαικών στρωμάτων, γιατί το ασφαλιστικό μας αφορά όλους..

Η κυβέρνηση με ψέματα προσπαθεί να μας πείσει, ότι οι αλλαγές που προωθεί στο Ασφαλιστικό έχουν το στοιχείο της δικαιοσύνης. Η μόνη δικαιοσύνη που υπάρχει στα μέτρα της, είναι ότι πλήττουν τους πάντες και εξισώνουν όλους προς τα κάτω σε ό,τι αφορά συντάξεις και παροχές.

Αυτό το στόχο υπηρετεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων και για τους παλιούς δικαιούχους, με τα κριτήρια τα οποία στο εξής θα βγαίνουν στη σύνταξη οι νέοι. Τη μείωση των παλιών συντάξεων, ανεξάρτητα από το πότε και πώς θα εκφραστεί στο πραγματικό εισόδημα του συνταξιούχου, υπηρετεί το συγκεκριμένο μέτρο, που παίρνεται στο όνομα της «δικαιοσύνης» και ισότιμης μεταχείρισης παλιών και νέων συνταξιούχων.

Ακόμα, η παραπέρα ενοποίηση των Ταμείων και η ένταξη όλων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε εξίσωση των παροχών προς τα κάτω για όλους. Να ακόμα ένα στοιχείο της «δικαιοσύνης» που επικαλείται η κυβέρνηση.

Κατά τ’ άλλα, όπως όλα δείχνουν, ανάμεσα στα μέτρα που τελικά θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο – λαιμητόμο, είναι η αύξηση των απαραίτητων χρόνων Ασφάλισης για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη συνταξιοδότηση από τα 15 χρόνια στα 20 χρόνια.

Ανάλογα θα κλιμακώνεται και το ποσό της λεγόμενης «εθνικής σύνταξης» που θα δικαιούται ο συνταξιούχος, με «ταβάνι» τα 384 ευρώ στην περίπτωση της 20ετίας. Δεν έχει αποκλειστεί, επίσης, το ενδεχόμενο να θεσπιστούν και εισοδηματικά κριτήρια για το ύψος της «εθνικής σύνταξης», ώστε να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων και κατά συνέπεια η συνολική κρατική δαπάνη για την Ασφάλιση.

Άλλο μέτρο που φαίνεται πως καταλήγει, είναι η μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης για τον υπολογισμό του λεγόμενου «ανταποδοτικού» τμήματος της σύνταξης, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμα μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις μέχρι και 30%, μικρότερο πλαφόν στο ύψος των αποδοχών από συντάξεις, νέες μεγάλες μειώσεις στα εφάπαξ και περικοπές των μερισμάτων που αποδίδονται στους δημόσιους υπαλλήλους.

Έτσι έχουν τα πράγματα και ήρθε η ώρα ο καθένας να «κάνει ταμείο» και να πάρει την ευθύνη του: Θα επιτρέψει να περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα και τα άλλα που ακολουθούν στα Εργασιακά, στο Φορολογικό, με τον αντιαπεργιακό-αντισυνδικαλιστικό νόμο και άλλα;

Θα επιτρέψει οι απώλειες των προηγούμενων ετών και τα μέτρα που έρχονται τώρα να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση της νέας γενιάς, που θα ζήσει μια ζωή χειρότερη από αυτή των πατεράδων της, ενώ η επιστήμη και η τεχνική έχουν κάνει τεράστια άλματα ακόμα και σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία; Κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος στην κλιμάκωση του αγώνα. Όλοι στη μάχη για τη 48ωρη γενική απεργία.

Ξεκινάμε την Δευτέρα 29 Φλεβάρη στις 7 μ.μ, με πικετοφορία από το ΕΚΝΛ για το ασφαλιστικό, συνεχίζουμε την Τρίτη 8 Μάρτη, παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της εργαζόμενης γυναίκας, με συγκέντρωση στην κεντρική Πλατεία στις 7 μ.μ. Όλοι στον αγώνα, με αίτημα: Πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο που τσακίζει την Κοινωνική Ασφάλιση, Αποκλειστικά Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο και το κράτος του!

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com