ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΙΑ 2 ΠΙΑΝΑ ΣΤΟ ΔΩΛ

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη Γαλλοφωνία 2016 φιλοξενούν τους διεθνούς φήμης πιανίστες Julien Duchoud και Χρήστο Νούλη, σε ένα κονσέρτο για 2 πιάνα την Τρίτη 1η Μαρτίου και ώρα 20.30.

Θα παρουσιαστούν μουσικά έργα γραμμένα για 2 πιάνα σπουδαίων συνθετών της, μεταξύ άλλων, Γαλλικής σχολής του 20ού αιώνα. Η εκρηκτική ελευθερία του Ravel, με τη μελωδική μελαγχολία του Poulenc, τα θυελλώδη μουσικά συναισθήματα του Rachmaninov σε συνδυασμό με την άρτια αρμονία του Lutοslawski και τέλος οι ανατρεπτικοί ρυθμικοί πειραματισμοί του Dave Brubeck δίπλα στις αέρινες συνθέσεις του Κωνσταντινίδη, συνθέτουν ένα μουσικό πρόγραμμα ποικίλων αποχρώσεων.

Οι δύο βιρτουόζοι ερμηνευτές μελετούν τα αριστουργήματα των μεγάλων αυτών συνθετών και μας αποκαλύπτουν πτυχές  της προσωπικότητας και του περιβάλλοντός τους στη μουσική τους, ξεφυλλίζοντας  τις μουσικές σελίδες του 20ού αιώνα.

Η περιοδεία του στην Ελλάδα ξεκινάει από την Αλεξανδρούπολη και συνεχίζεται σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, για να ολοκληρωθεί το Μάρτη στην Αθήνα. Παράλληλα στις 20 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστούν στο περίφημο Théâtre du Martolet της Ελβετίας, στο πλαίσιο του Χειμερινού Μουσικού Προγράμματος για το 2016, για μια και μοναδική (ήδη sold out) συναυλία.

«Ο χρόνος μπορεί να αλλάξει τις τεχνικές που χρησιμο­ποιούνται στη μου­σική, δε θα αλλάξει όμως ποτέ την αποστολή της…» (S. Rachmaninov). 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ Καλλιτεχνών

Χρήστος Νούλης

Ο Χρήστος Νούλης σπούδασε πιάνο στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Royal College of Music του Λονδίνου ως υπότροφος των Ιδρυμάτων “Exhibition” και “The Leverhulme Trust” αποφοιτώντας με τους τίτλους Master of Music in Advanced Performance Μπάτσελορ ΒΜυs(Hons)RCM με «Άριστα» και «Α’ Βραβείο» και πτυχίο διδασκαλίας πιάνου DipRCM (Teaching). Αποφοίτησε από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με Δίπλωμα Πιάνου με «Άριστα Παμψηφεί» και «Α’ Βραβείο» (τάξη Μαρίας Γεωργιάδου). Παράλληλα μελέτησε πιάνο με τους σολίστ και παιδαγωγούς Niel Immelman, Ruth Gerald, Δόμνα Ευνουχίδου, Carmen Bravo Mompou, Ruben Lifschitz, Stéphane Lemelin, Roger Vignoles, Kenneth Gilbert και Valéria Szervánszky.

Είναι διδάκτωρ του πανεπιστημίου BCU και του Birmingham Conservatoire όπου εντρύφησε σε ερευνητικό επίπεδο στα οφέλη των Σωματικών Μεθόδων στην ερμηνεία του πιάνου.

Συμμετείχε ενεργά στο Φεστιβάλ “Bach Marathon” του Associated Board of the Royal Schools of Music, το Spectrum Festival, το Φεστιβάλ της Bienne στην Ελβετία, το 1ο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κ.α. Έχει παρουσιάσει πρώτες εκτελέσεις έργων Ελλήνων (Νίκος Αστρινίδης, Μίκης Θεοδωράκης, Περικλής Κούκος, Γιάννης Κωνσταντινίδης) και έργα ξένων συνθετών (Alvin Gayle, Roger Redgate, Ηeitor Villa-Lobos) σε Αγγλία, Γαλλία, Ελλάδα και Καναδά και έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε πόλεις της Ελλάδας, σε Ελβετία, Ισπανία, Καναδά, Ιταλία, Γαλλία και Αγγλία. Έχει συμπράξει ως σολίστ με ορχήστρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Ελλάδα.

Είναι ιδρυτικό μέλος των Μουσικών Συνόλων Le Cortège d’ Orphée, The Aegean Duo και PIANDAEMONIUM. Επίσης είναι μέλος του Τrio Nexus. Ηχογράφησε για το Γ΄ Πρόγραμμα του Ελληνικού Ραδιοφώνου και για την Ελληνική Τηλεόραση 3.

Έχει διδάξει στην Μεγάλη Βρετανία στο Royal College of Music JD, στο Francis Holland School (ABRSM), στον Καναδά στο Πανεπιστήμιο της Alberta, στη Γαλλία στην σχολή «Sikorski » του Παρισιού και είναι Καθηγητής Πιάνου και Ορθοσωμικής για Μουσικούς© στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Έχει παρουσιάσει διαλέξεις σε διεθνή συνέδρια όπως το «1ο και 2ο Διεθνές συνέδριο για την Ιατρική των Μουσικών», το “Musicians’ Benevolent Congress”, στην Ελληνική Ένωση για την Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ), το διεθνές συνέδριο ISME 2012 (International Society for Music Education), στο Ευρωπαϊκό κέντρο CEDEFOP, στο Opera Studio της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Birmingham Conservatoire και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνασείου Ιδρύματος.

Julien Duchoud

Ο Julien Duchoud, πιανίστας γαλλικής καταγωγής, γεννήθηκε στην Ελβετία στις όχθες της λίμνης Λεμάν. Ξεκίνησε να παίζει πιάνο στην ηλικία των 8 ετών και αποφοίτησε από το Conservatoire de Sion το πτυχίο Certificat, Mention Excellent στην τάξη του Vincent Bueche. Συνέχισε τις σπουδές του στο Conservatoire Supérieur de Musique de Genève με την C. Courvoisier και τον L. Lopez-Ascot.

Ακολούθησε τις σπουδές του στο Royal College of Music του Λονδίνου στις τάξεις των John Barstow και John Blakely. Επίσης παρακολούθησε το τμήμα για δύο πιάνα του Peter Katin και μελέτησε ενοργάνωση και ενορχήστρωση με τον Keneth Hesketh. Αποφοίτησε επιτυχώς με τον τίτλο Bachelor of Music. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του σε επίπεδο Μάστερ στο Ωδείο Rimski-Korsakov της Αγίας Πετρούπολης με τον Vladimir Poliakov όπου παρακολούθησε και το τμήμα για δύο πιάνα του Igor Taïmanov. Εκεί τελειοποιεί τις ερμηνευτικές του δεξιότητες κοντά στον Vladimir Souslov.

Ο Julien Duchoud ίδρυσε τα σύνολα Tango Porteños στο Λονδίνο, την Αγία Πετρούπολη όπως και στη Θεσσαλονίκη. Έχει παίξει στην Μαυριτανία και το Μάντσεστερ για την ανεξαρτησία του λαού Sahraoui, και έχει δώσει ρεσιτάλ σόλο και μουσικής δωματίου στην Γερμανία, την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Ελβετία και τη Ρωσία. Με το σύνολο New Perspective Ensemble και υπό τη διεύθυνση του Edwin Roxburgh συμμετείχε στο έργο Les Noces του Stravinsky για χορωδία, κρουστά και τέσσερα πιάνα στο Λονδίνο και στο φεστιβάλ μουσικής και σύγχρονου χορού του Bath. Κατείχε τη θέση του πιανίστα του μπαλέτου στο Ballet du Grand Théâtre de Genève. Εμφανίστηκε επίσης σε ανοιχτά ρεσιτάλ για δύο πιάνα στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Milano-Torino Music in the Air.

Ως πιανίστας στην Όπερα Θεσσαλονίκης συμμετείχε στην όπερα Μαγεμένος Αυλός του Mozart για τριάντα παραστάσεις. Ο Julien Duchoud εκπροσώπησε τη Γαλλία ως επίτιμος προσκεκλημένος στο Διεθνές Φεστιβάλ της Ολυμπίας. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ πιάνου σε εναλλακτικούς χώρους στην Αθήνα όπου έχει εμφανιστεί και με λυρικούς τραγουδιστές και σε σύνολα μουσικής δωματίου. Ως μέλος του Ensemble Vocal de Saint-Maurice συμμετείχε στην La Petite Messe Solennelle του Rossini υπό τη διεύθυνση του P. Crittin. Ερμήνευσε τελευταία το Winterreise του Schubert με τον Κωστή Ρασιδάκη, σε σκηνοθεσία της Esther André Gonzales στο Θέατρο Πορεια στην Αθήνα. Αναλαμβάνει επαγγελματικά ενορχηστρώσεις, ενώ επί του παρόντος προετοιμάζει την έκδοση μια σειράς έργων tango προσαρμοσμένα για solo βιολί.

Πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα μεταπτυχιακό στις Ανθρωπιστικές Σπουδές με θέμα «Η ταυτότητα των μεταναστών στην Αρχαία Αθήνα» για το οποίο έλαβε τον τίτλο Μάστερ με διάκριση από το Open University της Μεγάλης Βρετανίας. Μιλά 5 γλώσσες ενώ έχει ταξιδέψει στο Λίβανο, στη Μαυριτανία, στην Παλαιστίνη, στην Ινδία, στο Λαντάκ… Ο Julien Duchoud ζει και διδάσκει στην Αθήνα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ